ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Dişlileri yağlamak yerine yeni dişliler etmeliyiz

Dişlileri yağlamak yerine yeni dişliler etmeliyiz
YAYINLAMA: 15 Nisan 2022 / 14.29
GÜNCELLEME: 15 Nisan 2022 / 14.29
Türk Eximbank Genel Müdürü Ahmet Kılıçoğlu, Eximbank’ın şu anki görevinin ekonominin dişlilerine yağ dökme şeklinde gerçekleştiğini, ancak asıl görevinin bu dişlilere yenisini eklemek olduğunu kaydetti.

Kılıçoğlu, krediler ve ihracat uygulamaları konusunda düzenlenen toplantıya katıldı.

Katılımın az olması nedeniyle yarım saat geç başlayan toplantıda Kılıçoğlu, sözlerine bir fıkra anlatarak başladı ve dinleyicileri sıkmadan bilgilendirdi.

Dişli eklersek motorun devir gücü artar

“Şu ana kadar sanırım ekonomiye biraz yağ döküyoruz” diyen Kılıçoğlu, “Eximbank, dişliler yağsız kalmasın, dönmeye devam etsin. Biraz daha iyi dönsün diye gayret ediyor. Ama esas görev benim tanımınla o dişlere bir tane daha dişli ekleyebilmek. O dişliyi ekleye bildiğiniz zaman ancak motorun devir gücü artacak. Daha güçlü bir şey kaldıracak, daha hızlı itecek” diye konuştu.

Yeni pazarlara girilmesi sağlanacak

Kılıçoğlu, “Bunu yapabilmemiz bir tek Eximbank’ın istemesi ile olacak bir şey değil. Bu makroekonomik göstergelerin yerli yerine ve gelişmiş ülke standardına yanaşmasıyla mümkün. Bu olduğu gün zaten banka istese de istemese de olacak. Bu da ihracatçının önünü gerçek anlamda açacak ve yeni pazarlara girmesini sağlayacaktır. Uzun vadeli finansla yeni müşteriler bulunması sağlanacaktır” dedi.

Döviz kazanmamız lazım

Kılıçoğlu, “Yanlış mesaj vermiş olmayayım. Şu anda yapılması gerekeni yapıyoruz. Çünkü çarkı döndürmemiz lazım. Belki bir dış borç servisini gerçekleştirmemiz lazım. Neresinden baksanız 50 milyar $ ithalat yapan bir ülkesiniz, döviz kazanmanız lazım. Bu dövizi kazanmak için de Eximbank mevcut düzende belli bir desteği o şekilde ya da bu şekilde yapmak zorunda” şeklinde açıklama yaptı.

10.000 firmaya hizmet verdi

Kılıçoğlu, “Eximbank 173 Türkiye belli şartlar çerçevesinde sigorta kapsam sağlayarak ihracatçıların bu pazarlara daha güvenli bir şekilde girmesine yahut o pazarlarda faaliyet gösteriyorsa bunu artırmaları yönünde hizmet verdi. Bugüne kadar baktığımızda bankanın yaklaşık 10.000 tane firmaya hizmet verdiğini görüyoruz. Bunların büyük bir kısmı İmalatçılar 3000 kadarı da ihracatçı firmalar geri kalanı da müteahhitlik ve turizm sektörüdür. Burada önemli bir gösterge toplam Türkiye ihracatının %50 beşini bankadan finansman desteği alan firmalar gerçekleştiriyor.

Banka az veya çok bir kredi ilişkisi olan firmaların toplam ihracatına bakıyorsunuz Türkiye İhracatının yarıdan fazlasını bu firmalar gerçekleştiriyor. Bu bizim bir anlamda övündüğümüz, doğru olduğuna inandığımız bir olay. Daha da yukarıya çekersek övüneceğimiz bir gösterge olacaktır. Sektörle bankanın ciddi bir şekilde çalıştığını çok somut bir kanıtı olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *