ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Dolarla ev alacak, ek gelirle borç ödeyecek

Dolarla ev alacak, ek gelirle borç ödeyecek
YAYINLAMA: 05 Nisan 2022 / 13.33
GÜNCELLEME: 05 Nisan 2022 / 13.33
MasterCard Türkiye tarafından altı ayda bir gerçekleştirilen masterindex araştırmasının yaz ayı sonuçları, Anadolu’nun yedi farklı bölgesinde bireylerin kredi kartı kullanma alışkanlıklara ve beklentilerini belirledi.

Master kart Türkiye’nin Türk halkının ödeme alışkanlıklarına ilişkin altı ayda gerçekleştirdiği araştırması, kredi kartı tercihinden kullanım alanlarına, yatırım eğilimlerinden kart beklentilerine ve ekonominin gidişatı hakkındaki görüşlere yer verecek mevcut ekonomik duruma ışık tuttu. Araştırmanın anahtar sorular arasında yer alan önümüzdeki üç ayda gelirinizin %10’u kadar ek bir para elinize geçse ne yaparsınız ve elinizde 20.000 dolar geçse ne yaparsınız sorularına verilen yanıtlar bölgelerin ihtiyaçları ve beklentilerini ortaya koydu.

Öncelik ev sahibi olma

Araştırma kapsamında Sorulan elimize 20.000 dolar geçse ne yaparsınız, sorusuna Türkiye genelinde %46 oranında ev alırım, %32 oranında tasarruf yaparım, %23 ile otomobil alırım, %15 ile tatile geziye çıkarım, %14 ile yeni iş kurarım, %13 ile eğitime harcarım, %11 ile işimi geliştirin, %10 ile sağlığıma harcarım, %9 ile alışveriş yaparım, %8 ile altına yatırırım, %6 ile hisse senedine yatırım ve %5 ile beyaz eşya alırım yanıtları geldi.

Konut edinme eğilimi fazla

Soru ile ilgili olarak Türkiye genelinde belirlenen genel sonuçların bölgelere göre dağılımında ise ilginç sonuçlarla karşılaşıldı. Türkiye genelinde %32 olan tasarruf yaparım yanıtında bölgelere göre dağılımında Doğu ve Güneydoğu Anadolu % 36 ile öne çıkarken, ikinci sırada %34 ile Ege ve Marmara bölgeleri yer alıyor.

Gelir %10 artsa ekonomi canlanıyor

Masterindex araştırmasında sorulan Önümüzdeki son üç ayda gelir %10 artsa ne yaparsınız sorusuna bölgelerden gelen yanıtlar, ekonominin ciddi bir hareketlenme yaşayacağını bulgurlu yor. Soruya Türkiye genelinde %26 ile borçlarım öderim, %21 ile geziye tatile harcarım, %20 ile giyme harcarım, %13 ile sağlık harcaması yaparım, %12 ile evin bakımını yaparım, %10 ile eğitime harcarım, %9 ile beyaz elektronik eşyaların, %8 ile dışarıda yemeye eğlenceyi daha sık giderim, %6 ile mobilya alırım, %4 ile sevdiğim spor yaparım, %4 ile otomobilin bakımını yaparım, %2 ile yatırım yaparım ve %1 ile işimi geliştiririm yanıtı geldi.

Sorunun genel sonuçlarının bölgelere göre dağılımında ise yine ilginç farklılıklar ortaya çıktı. Örneğin genelde %10 olan eğitime harcarım yanıtının dağılımında iç Anadolu bölgesi %18 ile fark yaratırken, oran Ege ve Marmara’da %5 olarak belirlendi. Borçlarımı öderim yanıtının dağılımında ise Akdeniz bölgesi %36 oranında iken, iç Anadolu’da bu oran %19 olarak vurgulandı. Araştırma önümüzdeki üç ay içinde gelirde %10 artış sağlanması durumunda ekonominin ciddi bir gelişme kaydedeceğini vurguluyor.

Ekonominin iyiye gideceğinden

ümidi kesenler daha fazla

Araştırma kapsamında bölge insanlarına Türkiye’nin ekonomik durumu da soruldu. Türkiye genelinde ekonomi daha iyiye gidecek diyenlerin oranı %35 iken, daha kötüye gidecek yanıtı verenlerin oranı %38. Ekonomi aynı kalacak değişmeyecek diyenlerin oranı ise %28. Ekonominin daha iyiye gideceği konusunda en iyimser bölge iç Anadolu, iç Anadolu insanlarının %43’ü ekonominin daha iyiye gittiğini düşünüyor. İç Anadolu %41 ile Marmara ve Ege, %37 ile doğu ve güneydoğu Anadolu, %23 ile Akdeniz’de %21 ile Karadeniz izliyor. Ekonomi konusunda en karamsar bölge Akdeniz. Ekonominin kötüye gideceğini belirten Akdenizlilerin oranı %55, Akdeniz’de %54 ile Karadeniz, %46 ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu, %28 ile iç Anadolu ve %26 ile Marmara ve Ege takip ediyor.

Ekonomide herhangi bir değişiklik olmayacak diyen Marmara ve Egelilerin oranı %33. Marmara ve Ege’nin ardından %29 ile iç Anadolu, %25 ile Karadeniz, %21 ile Akdeniz ve %17 ile doğu ve güneydoğu Anadolu geliyor.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *