ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Döviz düşüyor, petrol ve yakacak zamlanıyor

Döviz düşüyor, petrol ve yakacak zamlanıyor
YAYINLAMA: 23 Mart 2022 / 14.58
GÜNCELLEME: 23 Mart 2022 / 14.58
Dünyada petrolün varil fiyatı düşerken Türkiye’de akaryakıt ve kömür fiyatının yükselmesi tepkilere yol açıyor.

Yetkililer, akaryakıt fiyatlarının yüksek olmasının temel nedeninin vergi oranlarının yüksek olması nedeniyle dünyadaki fiyat düşmesinin hiçbir şekilde fiyatlara etki etmeyeceği ifade ediyor. Döviz artınca fiyat artırılırken, düştüğünde ise aynı düzenlemenin yapılmamasının ülke ekonomisine çarpıklığını açıkça gözler önüne serdiği belirtiliyor.

Akaryakıttan alınan vergi yükseltiyor

Akaryakıt Bayileri Derneği Başkan Yardımcısı Oktay Kutlar, dünyada petrol fiyatları sürekli düşerken bunun akaryakıt fiyatlarına yansımamasının nedeninin ise vergiden kaynaklandığını söyledi. Akaryakıt fiyatlarının düşmemesini birinci nedeninin devletin aldığı yüksek vergiden kaynaklı olduğunu vurgulayan Kutlar, “Benzinden 1 milyon 72 bin TL ÖTV alınıyor. Ayrıca maliyetin üzerinden tekrar bir de %18 KDV alınıyor. Böylece devlet akaryakıttan %82 civarda bir vergi alıyor. Bu rakam çok yüksek. O nedenle akaryakıttan alınan vergi oranları düşürülmediği takdirde dünya piyasalarında petrolün varil fiyatlarındaki düşüş Türkiye’de akaryakıt piyasasına yansımıyor” dedi.

Akaryakıt satışları %11 azaldı

Geçen yılın ocak, şubat ve mart aylarına oranla bu yılın aynı döneminde göre akaryakıt satışlarının %11 civarında azaldığını kaydeden Kutlar, “Bunun tek nedeni var o da fiyatlar çok pahalı. İnsanlar satın alamıyor. Çünkü satın alacak güçleri olmadığı gibi fiyatta çok pahalı. Böyle olunca satışlar azalıyor. Ulaşım çok pahalı oluyor” şeklinde konuştu.

Benzin fiyatının dövize

endeksli olarak düşmesi gerek

Dövizdeki düşüşe göre benzin fiyatlarının düşmesi gerekirken tam tersine arttığına dikkat çeken Mustafa Kısacık, son bir hafta içerisinde benzine %96 zam yapıldığını açıkladı. Aslında benzin fiyatlarının dolara endeksli olduğunu, bu nedenle dolar düştüğünde benzin ve akaryakıt ürünlerinin düşmesi gerektiğini vurgularken, “Benzin dolara endeksliydi dolayısıyla litresi bir milyon 420 bin TL olması gerekirken, bugün süper benzinin litresi 1 milyon 839 bin TL’den seyrediyor. Bu gerçeğe rağmen hükümet benzin fiyatlarını indirmiyor. Aslında istense fiyatları indirilebilir. Fakat yapılmıyor. Aksine daha da artırılıyor. Petrolün varilinde 20 $ düşme oldu, ama bu durum Türkiye’de %1 gibi çok düşük rakamla yasla bildi. Nitekim bunu Irak savaşında gördük. Dünya petrol fiyatlarında büyük düşüş olduğu, bu düşüş Türkiye’de %1 düzeyinde kaldı” dedi.

Dövizdeki düşüş kömür

fiyatına yansıtılmıyor

Mahrukatçılar Odası Başkanı Ağah İncioğlu da, kömürün büyük bir kısmını döviz de ithal ettiklerini, ancak dövizdeki düşüşe rağmen kömür fiyatlarında aynı ölçüde bir düşme olmadığını, aksine fiyatların sürekli arttığını belirterek, “Kömürü yurtdışından, özellikle de Rusya’dan döviz karşılığında ithal ediyoruz. Döviz artınca fiyatlar otomatikman artıyor. Fakat bir süreden beri dövizdeki düşüş nedense kömüre hiç yansımıyor. Fiyatlarda düşme olmuyor. İthalatçı firmalar ise biz eski fiyattan mal aldık diye düşük fiyattan satmak istemiyorlar. Yani piyasayı ithalatçı firmalar yönlendiriyor” dedi.

Kömürün tonu 230 milyon oldu

İthal linyit kömürün ton fiyatının peşin 230 milyon TL civarında olduğunu açıklayan Ağah İncioğlu, vadeli fiyatların 280 milyon TL’ye kadar yükseldiğini, dövizdeki düşüşe rağmen fiyatların artmasına anlam veremediklerini kaydetti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *