ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Dövizle artan fiyatlar dövizle niye düşmüyor?

Dövizle artan fiyatlar dövizle niye düşmüyor?
YAYINLAMA: 08 Mart 2022 / 14.37
GÜNCELLEME: 08 Mart 2022 / 14.37
Hükümetin akaryakıt ve elektrik fiyatlarını dövize endekslediğini belirten sanayiciler, açıklanan uygulamaya göre, döviz artarsa fiyatlar artacak, düşerse fiyatların geriye çekileceğini, ancak sembolik indirimler haricinde bugüne kadar fiyatların sürekli arttığını bildirdi. Zamların aksatılmadan yapıldığı, ama indirimlerin oturduğu vurgulanırken, uygulamanın uluslararası rekabet gücünü zayıflattığı vurgulandı.

Hükümet güven erozyonuna uğrar

Demokrasilerde güven kavramının çok önemli olduğuna dikkat çeken Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer, koyduğu kurala uymayan, verdiği sözü tutmayan ekonomi yönetiminin kamuoyu nezdinde ciddi bir güven erozyonuna uğrayacağını açıkladı.

Bu yolla, belki ödeme güçlüğü içindeki hazineye küçük bir katkı sağlayabileceğini ve IMF temsilcilerinin gözüne hoş görünebileceğini, fakat Türk halkının güvenini kaybedebileceğini açıklayan Koçer, dövizin yükselmesi ile artan fiyatların, döviz düştüğünde de düşmesi gerektiğini açıkladı. Hükümetin daha önce bu konuda söz vermesine rağmen dövize endeksli elektrik ve akaryakıt fiyatlarını hala geri çekemediğine dikkat çekti.

Uluslararası rekabet

gücünü zayıflatıyor

Petrol ürünlerinin sanayi üretimi için önemli olduğuna dikkat çeken Koçer, “Akaryakıt ve elektrik enerjisi sanayi üretiminde ve hammadde de en önemli girdi kalemlerini oluşturuyor. Biz üretim maliyetlerinin düşürülmesini beklerken, karşımıza çıkarılan bu uygulama, sanayimizin uluslararası rekabet gücünü zayıflatıyor” diye konuştu.

Rakamlar gerçeği ortaya çıkardı

Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer, dolara endeksli olarak fiyatlandıracağını açıklanan akaryakıt ürünlerinin, dövizdeki artışa zam yapılıp düşüşte ise bunun geri alınması nedeniyle %30 oranında fazla fiyata satıldığını söyledi. Rakamların her şeyi ortaya çıkardığını söyleyen Koçer, “Yılbaşında dolar kuru 1.656.000 TL, ham petrolün var ile 30 dolar, benzinin litre fiyatı 1.658.000 liraydı. Yani 1 litre benzin, 1 dolara eşitti. Irak Savaşı öncesinde ham petrolün var ile 28 dolara, dolar kuru 1.651.000 TL’ye düştü, ama ne hikmetse Türkiye’de benzinin fiyatı 1.000.865 TL’ye yükseldi. Savaş sonrasında bir varil ham petrol 25 dolara kadar düşmesine rağmen, benzin fiyatları yükselmeye devam ediyor. Bugün dolar kuru 1.420.000 TL, benzin fiyatı ise 1.000.850 TL seviyesinde. Yılbaşında 1 dolara 1 litre benzin olan denklem altı ayda bozuldu. Arada %30’a yakın fiyat farkı var. Madem kuralı konmuş, halkın huzurunda söz verilmiş, o zaman bu fark nasıl çıktı?” diye konuştu. 

Elektrikte de aynı sonuç

Akaryakıtta yaşanan uygulamanın aynısının elektrik fiyatlarında da yaşandığına dikkat çeken Gaziantep Sanayi Odası Başkanı, “Türkiye’nin bütün elektrik sözleşmeleri ve girdi maliyetleri dolara endeksli. Ancak dolar düşmesine rağmen, toplu petrol ürünlerinde olduğu gibi elektrik fiyatlarında da en küçük indirim yok. Hükümet bu şekilde elde ettiği küçük kazançların yanında kaybettiklerini düşünmüyor. Akaryakıt ve elektrik fiyatlarını doların bugünkü kuruna göre indirilmesi halinde piyasalardaki gelişme şu an kazandıklarının çok ötesinde olacaktır” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *