Ekonomik krizlerin, sokakta çalışan ve sokakta yaşayan çocukların sayısının arttığına, bunun da çok daha farklı sorunları gündeme getirdiğine dikkat çekildi.
Profesör Dr. Sevil Atauz, “Beş yıl önceye göre durum biraz daha vahim. Beş yıl önce Türkiye’de Gaziantep’te daha farklı bir yerdi. Ekonomik krizden sonra, bölgelerdeki göçler, ya da başka nedenlerden dolayı ileriye gidilemedi, bilakis geriye gidildi” diye tüyler ürperten bir tespitte bulundu.
Sokak çocuklarının tespiti yapılacak
Gaziantep Sağlık Eğitim Kültür Bizim Çocuklarımız Vakfı’nda bir toplantı yapıldı. Sofuoğlu, sokak çocukları ve sokakta çalışan çocukların yeniden tespitinin yapılıp envanterinin çıkarılacağını, toplantıda bu iş için nasıl bir yöntem belirleneceğinin saptandığını, daha sonra oluşturulacak komisyona mahallelere gidilerek tespitte bulunacağını açıkladı.
Yoksulluk arttıkça sokak çocuğu sayısı daartıyor
Beş yıl önce Gaziantep’te sokak çocuklarının tespiti ile ilgili araştırma yapan Prof. Dr. Sevil Atauz, Türkiye’de bu alanda ilerleme yerine geriye gidildiğine, durumun eskisinden çok daha vahim boyutlara ulaştığına dikkat çekti. “Beş yıl önceye kadar durum daha vahim” diyen Atauz, “Beş yıl önce Türkiye de Gaziantep te daha farklı bir yerdeydi. Ekonomik krizden sonra, sürekli geriye gidildi. Bugün yoksulluğun derinleşmesi ile birlikte sokakta çalışan ya da sokakta yaşayan çocuk sayısı da hızla arttı. Şimdi ne yazık ki Sokak çocukları açısından beş yıl önce on yıl önce olduğumuz yerde değiliz” şeklinde açıklama yaptı.
Anne babaları olması yetmiyor
Şimdi yaşanan sorunları 15 yıl önce anlatmaya çalıştıklarını, ancak duyarlılık gösterilmediği için bu alanda daha da geriye gidildiğini belirten Atauz, “Bunları 15 yıl önce söylediğimizde kimse çok fazla inanmıyordu. Bunlar anneli babalı çocuklar, aileleri var dinliyordu. Ama çocuğun anne babasının olması yetmiyor. Nasıl bir yaşam kalitesine sahip olduğu, anne baba ilişkilerini düzeyi ve tabii ailenin gelir durumu çok fazla önemli. Geldiğimiz yere baktığımızda ne yazık ki üzülerek söylemeliyim, Gaziantep’in de geldiği yer daha iyi değil “diye konuştu.
Yoksulluk daha fazla çocuğu sokağa mahkum etti
Sokak çocukları sorununun yalnız Gaziantep ya da Türkiye’nin sorunu olmadığını, ancak Gaziantep’te yapılan çalışmaların da azımsanmayacak boyutta olduğunu belirten Atauz, “Bu önleyici çalışmalarda bizim tedavi edici, rehabilite edici çalışmalarımız çok fazla etkili olamıyor. Çünkü 20 yaş çocuk kapasiteli bir yatılı yerimiz var. Gündüzlü yerimizde de ancak aynı anda 200 çocuğa hizmet verebiliyoruz. Rakamlara baktığımızda yıllar içinde binlerce çocuk geldi geçti. Bunlar olmasaydı, mutlaka Gaziantep’in geldiği yer çok daha kötü olurdu. Bunlara rağmen o kadar göçle gelen, o kadar yoksul ağartan aileler var ki çocuklarını tutamıyor. Bu yalnızca Gaziantep’in ya da Türkiye’nin sorunu değil, değişik ülkelerde de sokakta çalışan ve sokakta yaşayan ailelerin çocukları var” dedi. Atauz, envanter çalışmalarının yaz mevsiminde tamamlanması, çünkü okullar açılmadan önce tedbirler alınması gerektiğinin altını çizdi.