ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Ekonomik suça ekonomik ceza

Ekonomik suça ekonomik ceza
YAYINLAMA: 18 Şubat 2022 / 14.02
GÜNCELLEME: 18 Şubat 2022 / 14.06
Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen, Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu Tasarısı ile ekonomik suça ekonomik ceza getirdiklerini belirterek, “21. yüzyılın Türkiye’sinde yakışır bir kanun çıkarıyoruz” dedi.

Devlet Bakana Kürşat Tüzmen, Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu Tasarısı ile ekonomik suça ekonomik ceza getirdiklerini belirterek, “21. yüzyılın Türkiyesine yakışır bir kanun çıkarıyoruz “dedi. Tüzmen, Türkiye Büyük Millet Meclisi Adalet Komisyonu’na kaçakçılıkla mücadele kanunu tasarısını sunarken, 1932 yılında çıkarılan yürürlükteki kanunun 19 kez değişikliğe uğradığı ve bütünlüğünü kaybettiğini söyledi. Mevcut yasanın ihtiyaçlara cevap vermekten uzak olduğunu anlatan Tüzmen, Türkiye’nin ihracatının önündeki engellerin kaldırılması için yeni bir yasaya gereksinim duyulduğunu kaydetti. Tasarının yasalaşması ile dış ticaretin önündeki engellerin ortadan kalkacağını ifade eden Tüzmen, “Ekonomik suça ekonomik ceza getiriyoruz” dedi. Tasarı ile kaçakçılıkla mücadelenin daha etkin bir hale getirildiğini ve evrensel hukuk ilkelerinin benimsendiğini dile getiren Tüzmen, “21. yüzyılın Türkiye’sinde yakışır bir kanun çıkartıyoruz” diye konuştu.

Tüzmen tasarı ile ön ödeme sisteminin getirildiğini de bildirerek, bir ay içinde cezaların ödenmesi durumunda kamu davası açılmayacağını söyledi. Tasarının yalın, kolay ve anlaşılır olduğunu ifade eden Tüzmen, “Bu tasarıda gri tonlar yok. Herşey siyah ve beyaz” dedi. Tüzmen, tasarı ile kaçakçılık suçlarına örtülü veya açık bir af getirilmediğini, suçun tanımının yeniden yapıldığını belirtti. Komisyonda söz alan Emniyet Genel müdürlüğü ve jandarma Genel Komutanlığı temsilcileri, para cezalarının yüksek tutulmasının caydırıcı olacağını söylediler. Türk Dış Ticaret Derneği Başkanı Coşkun Süzer ise para cezalarının yüksek olması durumunda tahsil edilemeyeceğini ifade etti.

Daha sonra söz alan komisyon üyesi milletvekilleri, tasarının detaylı bir şekilde incelenmesi için alt komisyona sevk edilmesini önerdiler. Adalet Komisyonu Başkanı Köksal Toptan, önerileri oylatarak, tasarının beş milletvekilinden oluşacak alt komisyona sevk edildiğini duyurdu.

Tasarı ne getiriyor?

Tasarı, kaçakçılık suçunu yeniden tanımlıyor. Bir mali ithal ederken eksi vergi ödeme de kaçakçılık suç olarak ifade ediliyor. Gümrüğe, gerçeğe aykırı fatura, yük senedi, belge, banka dekontu gibi belgelerin ibrazı da kaçakçılık suçu sayılacak. Herhangi bir eşyayı belirlenen gümrük kapılarından geçirmek sizin ülkeye sokanlara veya buna teşebbüs edenlere üç yıla kadar ağır hapis cezası verilmesi öngörülürken, ayrıca eşyanın gümrüklenmiş değerinin altı katından az olmamak suretiyle ağır para cezasına çarptırılacak.

Herhangi bir eşyayı gümrük işlemine tabi tutmadan ülkeye ithal edenlere, serbest dolaşım da bulunmayan eşya gümrük bölgesine bırakanlara veya buna teşebbüs edenlere ve bu eşyaları bilerek taşıyan, satan, satın alan, saklayanlara, eşyanın değerinin altı katından az olmak üzere ağır para cezası verilecek.

İthal veya ihracı yasak olan herhangi bir eşyayı ithal veya ithal etmeye teşebbüs edenlere, bunları satan veya satın alanlara, giriş eşyasına kıymetini, kıymetini üç katından az olmamak üzere ağır para cezası verilecek ve faili hakkında iki yıldan altı yıla kadar ağır para cezasına hüküm olunacak.

Gerçeğe aykırı belge ibraz ederek vergi ödemeyenler, bu verginin 20 katından az olmamak üzere ağır para cezası ile cezalandırılacak, ithali belli kuruluşların vereceği uygunluk veya yeterlilik belgesine tabi olan eşyayı sahte belgeyle ithal veya buna teşebbüs edenleri eşyanın değerinin altı katından az olmamak üzere ağır para cezası uygulanacak. İnsan sağlığı ve çevreye zararlı malları ithal edenler de aynı ceza ile cezalandırılabilecek.

Özel kanunlar gereğince belirli işler için vergiden muaf olarak ithal edilen eşyayı amacı dışında satanlar ve bilerek satın alanlar, ödenmemiş verginin yasal faiziyle birlikte 14 katından az olmamak üzere para cezası ödeyecek. Geçici olarak Türkiye’ye ithal edilen eşyayı sahte belgeyle ülkede alıkoyanlar da eşyanın değerinden dört katından az olmamak üzere ağır para cezası verecek. Gümrük idaresinin izni olmadan geçici depolardan ithal edilen mali çıkartanlar da bu malın dört katından az olmamak üzere ağır para cezasına çarptırılacak.

Yukarıda belirtilen suçların işlenmesi halinde ayrıca suça konu olan eşyanın zor alımına da karar verilecek. Zor alımının yapılmaması halinde eşyanın değeri kadar para cezasına hükmedilecek.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *