ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Elimizde sihirli değnek yok

Elimizde sihirli değnek yok
YAYINLAMA: 24 Şubat 2022 / 14.05
GÜNCELLEME: 24 Şubat 2022 / 14.05
Tarım ve Köy İşleri Bakanı Güçlü, “tarım nasıl bu hale geldiyse geri de düzelecek” dedi

Tarım ve Köy İşleri Bakanı Prof. Dr. Sami Güçlü, tarımın çok temel sorunlarının olduğunu belirtirken, taban fiyatlarla ilgili açıklamasında, “Bu rakam, bir bakıma üretici için katlanılabilir en düşük rakam. Ürün, piyasada bu fiyatın üstünde gidecek. Toprak mahsulleri ofisi, ürünü bu fiyattan ve yüzde ellisini peşin ödemek kaydıyla alacak. Diğer %50’si de bir ay içinde ödenecek” dedi.

İncelemelerde bulunmak üzere Gaziantep’e gelen Tarım ve Köy İşleri Bakanı Prof. Dr. Sami Güçlü, valilik, Büyükşehir belediyesi, Sanayi odası, ticaret odası, ticaret borsası, organize sanayi bölgesi ve tarım il müdürlüğüne ziyaret etti. Bakan Güçlü’ye ziyaretlerinde milletvekilleri Ömer Abuşoğlu, Mehmet Sarı, Ahmet Uzer ve Fatma Şahin eşlik etti.

Bakan Güçlü, ziraat Odasını ziyareti sırasında çiftçilerle sohbet ederek sorunlarını dinledi.

Vali Lütfullah Bilgin’den il hakkında bilgi alan Bakan Güçlü, daha sonra büyük şey belediye başkanı Celal Doğan’ı ziyaret etti. Bakan Güçlü, daha sonra Sanayi odası ve ticaret odası başkanları ile görüşürken sorunları dinledi. Tarım sektörü ve tarımsal sanayinin sorunları konulu toplantıda özellikle makarna ve un üreticileri söz aldı.

Öğle yemeğini Gaziantep ticaret borsasında 200 civarında çiftçi ile yiyen Bakan Güçlü, burada ziraat odası başkanı Zihni Kepkep ve ziraat mühendisleri odası başkanı Karaca Bozgeyik’i dinledi. Bakan Güçlü yaptığı konuşmada, bir hafta önce taban fiyatları açıkladıklarını ve bu rakamın üretiminin en fazla olduğu dönemde alt sınırı teşkil ettiğini belirterek, “Bu rakam, bir bakıma Üretici için katlanılabilir en düşük rakam. Ürün, piyasada bu fiyatın üstünde gidecek. Toprak mahsulleri ofisi, ürünü bu fiyattan ve yüzde ellisini peşin ödemek kaydıyla alacak. Diğer %50’si de bir ay içinde ödenecek. Ayrıca buğdayın %80 beşini kendi öz kaynaklarımızda, geriye kalan %10 beşlik kısmını kredilerle alacağız. Bu konuda da bir sıkıntı yaşayacağımızı sanmıyorum” diye konuştu.

Hızımızı çok tatmin

edici bulmayanlar olabilir

Bakan Güçlü, “Biz taban fiyatı açıklarken aynı zamanda aralık ayında buğdayı kaça sattığımızda açıkladık. Bu dayın taban fiyatı 325.000 TL olarak açıkladık ve bunun altında satış gerçekleşmesi dedik. Ama Adana’da 380.000’e buğday satılıyor. Ortalama 340.000 TL’ye gidiyor. Bu ülkede 24 milyon çiftçinin 12 milyonu buğday yetiştiriyor, 70 milyonda tüketici durumunda. Biz tüketiciyi de düşünmek zorundayız. Ama tabii ki öncelik üreticinin. Bu sadece Bakanlığımızın değil hükümetimizin genel politikası. Hükumetimiz dar gelir diye öncelik veriyor. Biz bu uygulamalarımızda milletin büyük ekseriyetinin desteğini aldık. Hızımızı çok tatmin edici bulmayanlar olabilir. Ama yolumuz bu ve bu yolda yürüyeceğiz” dedi.

Bakan Güçlü, “Tarımda bölgesel ve ürün bazında değil, sektörel bir gelişme gerekiyor. Biz de bunun için çalışıyoruz. Çiftçiye sağladığımız mazot desteği de bunun bir göstergesi ve bu desteklere devam edeceğiz” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *