ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Emniyet getirilemiyor, TEDAŞ baş edemiyor

Emniyet getirilemiyor, TEDAŞ baş edemiyor
YAYINLAMA: 05 Şubat 2024 / 17.23
GÜNCELLEME: 05 Şubat 2024 / 17.23

Şehreküstü 1. Sanayi Bölgesi’nde çalışan işçiler, hem bölge sakinlerini hem de TEDAŞ’ı bezdirdi

Şehreküstü civarında 1. Sanayi Caddesi diye anılan ve küçük atölyelerin çoğunlukta bulunduğu bölgede her gece aynı senaryo tekrarlanıyor. Halı atölyelerindeki işçiler, çalışmamak için gecenin ilerleyen saatlerinde halı direzinlerini elektrik tellerinin üzerine atarak, arızaya neden oluyor. Tinercilerin yoğun olduğu bölgede, elektriklerin kesilmesi, çevre sakinlerine kabus dolu anlar yaşatıyor.

Bu olaylarla ilk 1991’de karşılaştım

TEDAŞ Müessese Müdürü Ali Akbağ’a da, telefonla durumu izah ettiğimizde hemen konuya yabancı olmadığını dile getirdi. Uzun süredir Gaziantep’te görev yapmasından dolayı kente, kent dokusuna ve elektrikten doğan arızalara yabancı olmayan Akbağ, “Demek yine başlamışlar. Ben bu olayla 1991 yılında karşılaştım ilk kez. Şimdi bakın oralarda küçük atölyeler var. İşçinin kıymetli, üretimin fazla olduğu zamanlarda işçiler parça başı çalışıyor. Parça başı da çalıştıkları zaman ne kadar çok çalışırlarsa o kadar çok para alıyorlar. Ancak kriz dönemlerinde üretime fazla ihtiyaç olmadığı için işçinin geliri düşüp sabit ücrete geçiliyor. Sabit ücrete geçen işçi çok da çalışsa, az da çalışsa aynı maaşı alacağı için, çalışmamak için kendi yöntemleriyle elektrik kesintisine neden oluyorlar. Çoğunluğu halı atölyelerinde çalışan bu çocuklar halı direzinini elektrik tellerinin üzerine atarak arıza ve kesintiye neden oluyor. Elektrikler kesilince çalışmaktan kurtuluyorlar” dedi.

Polislerin gitmesi bir yaptırım oluyor

Bu tür olayların arttığı zamanlarda yöreye polislerle gidip bir yaptırım oluşturmaya çalıştıklarını ve polislerden çekinen gençlerin geri adım attığını belirten Akbağ, “Polisler bu tür olaylarda etkili oluyor. Oraya gittiği zaman bunu yapan gençler üzerinde bir yaptırım oluşuyor ve geri adım atıyorlar. Bu konuda bizi bilgilendirmeniz iyi oldu. Ben polislerle gidip olayları önlemeye çalışırım” diye konuştu. Ünaldı Mahallesi Hasip Duru Caddesi diğer adı 1. Sanayi Caddesi olan semt esnafı da sabotaj sonucu yaşanan elektrik kesintisinden yakınıyor.

Geceleri hiç polis gelmiyor

Polisler oradan sık geçmediği için bu tür sorunların yaşandığını belirten Dokumacı Durdu Karaca, “Sabit ücretli çalışan işçiler mesai saatlerini doldurmak için her iki taraftan kanca yaptıkları iletken bir teli elektrik tellerinin üzerine atıyor. Bunun sonucu olarak trafo kısa devre yapıyor. Elektrik gidince işçiler sabaha kadar oturuyorlar. Kimin attığı belli değil ancak genellikle gece yapıyorlar. Eskiden polis gece devriye yapıyordu. Şimdi polis geceleri hiç gelmiyor sabaha kadar kahve köşelerinde oturuyorlar. Bir polise niye gelmiyorsunuz diye sorduğumda benzin tasarrufundan dolayı gezemiyoruz diye cevap verdi” diye konuştu.

Önceki gece bir genç hayati tehlike atlattı

Önceki akşam elektrik teline atılan maddeler yüzünden kaldırımda bulunan 20 yaşlarında bir gencin hayati tehlike atlattığına dikkat çekilirken, kesintiyi bildirmek için elektrik arızayı arayan vatandaşlar, “Arıza için TEDAŞ’ı aradığımızda, görevliler bölgede her gün aynı nedenle elektrik kesintisi yaşandığından dert yanıyorlar” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *