ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

En fazla şaibe, mal ve hizmet alımlarında

En fazla şaibe, mal ve hizmet alımlarında
YAYINLAMA: 24 Nisan 2023 / 18.03
GÜNCELLEME: 24 Nisan 2023 / 18.03
Ülkenin genelinde dokuz ayda 657 trilyon bedelli 8480 ihale gerçekleştirildi. İhalelerle ilgili şikayetlerin büyük kısmını mal ve hizmet alımları oluşturuyor

Kamu ihale kanununun yürürlüğe girmesi ile birlikte ihalelerle ilgili şaibelerin büyük ölçüde önlendiği ifade edilirken, anahtar teslimi iş yapıldığı, projenin uzaması, savsaklanması, projeden değişiklik ve ek ödenek gibi durumların kalkdığı vurgulandı.

Devletin zarara uğratılmasının kısmen de olsa önlendiği belirtilirken, kanunun bir yıllık uygulama süresi içerisinde 526 şikayet geldi. Şikayetlerden en fazlasını hizmet alımları oluşturuyor. İhaleler, arasında yüksek bedeli yine 417 trilyon ile mal alımları oluşturuyor.

Meslekte 25 yılını dolduranlara plaket verildi

2003 yılı başından itibaren yürürlükte olan kamu ihale kanununun geçen bir yıllık uygulama sürecinin değerlendirilmesi, yaşanan sorunlarla ilgili çözümler, uygulamanın faydaları ile ilgili inşaat mühendisleri odası Gaziantep şubesi tarafından panel düzenlendi. Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda hafta sonu gerçekleşen paneli kamu ihale kurulu üyesi inşaat mühendisi Hakkı Ustaömer konuşmacı olarak katıldı. Panele çok sayıda mühendis ilgi gösterdi. Panel öncesi meslekte 25 yılını dolduran mühendislere plaket verildi.

Kanun henüz yeterince kavranmadı

İMO başkanı Serdar Uygur’un açılış konuşmasından sonra panelist Ustaömer, yasanın yeterli olmamasına rağmen yine de ihtiyaç duyulduğunu belirterek, “Kamu alımlarına, çağdaş yaklaşımlar, karşılıklı güven esasına dayalı bakış açısıyla düzenlenen kanun, ne yazık ki yeterince kavranmadığı. Gerek idarelere, gerekse sektörün ilgililerine eğitim için yeterli düzenlemeleri dikkate almadan uygulamaya geçirildiği için ters tepki verdi. Ayrıca bürokrasimizin bu sınavda da başarılı olduğunu söylemek mümkün değil. Yine bir takım değişik çalışmaların gündeme getirilmesi nedeniyle idareler, bu değişiklikleri bekleyiş içine girdi. Bu durum yatırımların gecikmesine yol açtı. Ancak yapılan değişiklikler, bir

çok kurum ve kuruluşun sorunlarına çözüm getirmedi hatta yeni değişik taleplerden söz edilmeye başlandı” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *