ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Enerji kullanımında tasarruf sağlanabilir

Enerji kullanımında tasarruf sağlanabilir
YAYINLAMA: 19 Eylül 2024 / 15.24
GÜNCELLEME: 19 Eylül 2024 / 15.24

Kentlerde en çok kaçak elektrik kullanılan yerlerin sanayi bölgeleri olduğu kaydedilen açıklamada, evlerde kaçak elektrik kullanımının önlenmesi için ekonomik durumu iyi olmayanlara yeşil kart uygulaması gibi ücretsiz elektrik uygulamasına gidilmesi önerildi. Elektrik kesimlerinden dolayı zarara uğrayan kişinin bu konuda bir takım yasal bir hakları sahip olduğu belirtildi.

Elektrik Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi tarafından, elektrik enerjisinin etkin ve verimli kullanılması konusunda bilgi verildi. Ülkemizde üretilen elektriğin dağıtımı ve kullanımının kolay, ancak pahalı olduğu, evlerde en fazla elektrik tüketen cihazların başında elektrik sobası, ütü, klima gibi ısıtma cihazlarının geldiği belirtildi.

Elektrik enerjisinin yüzde 43'ü konutlarda tüketiliyor

Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Prof. Dr. Arif Nacaroğlu, "Elektrik enerjisinin dağıtımı ve kullanımı kolaydır. Ancak bu enerji pahalıdır. Ülkemizde üretilen elektrik enerjisinin yaklaşık yüzde 43'ü bina ve konutlarda tüketilmektedir. Çok basit önlemlerle bu enerjinin dörtte biri tasarruf edilebilir. Bunun ülke ekonomisine katkısı yılda 1 milyar 100 milyon dolar olacaktır. Sanayi ve ulaşım sektörü de eklendiğinde bu tasarruf toplam 2 buçuk milyar do- lara ulaşacaktır" dedi.

Bazı elektrik tasarruf yolları

Elektrik tasarrufunun nasıl sağlanacağı konusunda bilgi veren Nacaroğlu, "Örneğin 2 çubuklu elektrik sobası saatte yaklaşık 300 bin liralık elektrik tüketiyor. Günde 20 saat kullanılan böyle bir cihazın aylık maliyeti 180 milyon liraya ulaşmaktadır. Basit ısı yalıtımı önlemleri ile bu maliyet yarı yarıya azaltılabilir. Yemekler sıvılar kapalı olarak dolaba konmalıdır. Aksi taktirde buzlanma ve nem yapar. Bu da dolap kompresörünün daha fazla çalışmasına ve fazla elektrik üretmesine neden olur. Ütüleme işinizi bitirmeden 5 dakika önce ütüyü prizden çekin ve işinizi ütünün ısısıyla bitirin. Bu basit önlemle 1 ampulün 1 saat daha fazla aydınlatması sağlanabilir. 75 wattlık akkor flamanlı lambaya karşılık 20 wattlık bir kompakt floresan lamba kullanılarak yüzde 75'e varan tasarruf sağlanabilir. Bu ampul gibi 6 ampulün günde 8 saat çalıştığı düşünüldüğünde bu değişimle ayda yaklaşık 11 milyon liralık tasarruf sağlanabilir" dedi.

Vatandaşın yasal hakları var

Ülkemizde elektrik enerji tesislerindeki cihazların yenilenmesi gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Nacaroğlu, "Bu cihazların değişimi ile yüzde 15'lere varan bir tasarruf sağlanır. Bunu yapmak ülkede enerjiyi yönetenlerinin temel görevidir. Elektrik tesislerinde 2 nükleer enerji parasına 4 enerji tesisinin değişimi ile elde bulunan enerji kullanılabilir. Elektrik kesintilerinde voltajın yüksek gelmesi sonucunda elektrikli ev aletleri bozulan ve zarara uğrayan halkın bunu şikayet etmesi en doğal yasal hakkıdır" diye açıklama bulundu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *