ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Gaziantep, son 15 yılını kaybetti

Gaziantep, son 15 yılını kaybetti
YAYINLAMA: 26 Nisan 2022 / 14.27
GÜNCELLEME: 26 Nisan 2022 / 14.27
Türkiye Büyük Millet Meclisi genel kurulunda gündem dışı söz alan ak Parti milletvekili Ahmet Uzer, devletten destek almadan kendi yağında kavrulan Gaziantepli sanayicine, ihracat ve üretim konusundaki sıkıntıların giderilmesini istedi.

Yalnızca tekel içki fabrikası devletin

Ne garip tecellidir ki şehrimizdeki kamuya ait tek tesis, tekel içki fabrikasıdır diyen Uzer sözlerine şöyle devam etti: “Bunun dışında herhangi bir kamu tesisi ne yazık ki yok. Devlet desteksiz bir yapıda. Gaziantep, bu açıdan da Türkiye’ye model olmuştur. Türkiye’nin toplam ihracatının ortalama yüzde onunu gerçekleştiren bir potansiyele sahip. Gaziantep’in bu atılımın da organize sanayi bölgesinin katkısı çok büyüktür. Gaziantep’te 12.000.000 metre karelik alanda üç organize Sanayi bulunmaktadır. Bu bölgelerde yaklaşık 60 kişiye iş alanı yaratıldı. Ancak son 15 yılda yaşanan krizler ve felaketler Gaziantep sanayisine derinden etkilemiştir. Serbest bölge, örnek Sanayi ve küçük Sanayi Sitesi ile birlikte Gaziantep bölgenin hatta doğunun ciddi bir şekilde yükünü kaldırıp, ihracat kapasitesi ile, iki ekonomisinde bölgenin motoru olmuştur. Bu bölgelerimizin ülke içindeki payı yüzde beştir. Gıda Sanayi, %4 lük bir payı ile üçüncü sıradadır. Makarna üretimi ihtiyacının yüzde altmışını karşılamaktadır. Tekstil sanayisi, Türkiye çapında yedinci durumdadır.”

Hareket alanı genişletilmeli

Gazianteplinin asla rant ekonomisine dayalı bir anlayış içinde olmadığının altını çizen Uzer, “Gaziantepli, reel ekonominin tüm dinamiklerini harekete geçirmiştir. Bizim insanımız kendi çabası ve müteşebbis ruhu ile Türkiye’nin en önde gelen sanayi ve ticaret merkezlerinden biri olmaya başlamıştır. Bu mucize de aslan payı özel sektöre aittir. Sadece kendi öz değerleri ile böylesi bir potansiyele erişen ve ülke ekonomisine değer katan örnek bir kentiz. 1989’da körfez krizi ve ambargo, 1997’deki Asya krizi ve bunun devamında yaşanan Rusya krizi, 1999’da yaşanan doğal afetler ve son olarak da Irak Savaşı ile birlikte sanayi, bundan çok ağır etkilendi. Yani Gaziantep son 15 yılını şu veya bu sebeple dolaylı kaybetmiştir. Yıllık ihracatı diğer sınır kapılarından ve illerinden yapılan ihracatla birlikte toplam 2 milyar dolar düzeyinde olan bir şehrin yaşanan krizlerle ve felaketlere rağmen, inatla direnmesi övgüye layıktır” dedi.

En çok sentetik iplik ihraç ediliyor

Uzer, “Gaziantep en çok %24’lük bir oranla Suriye’ye ihracat yapmaktadır. Bunu yaklaşık %15 ile İtalya, %11 ile ABD izlemektedir, ihracat yapılan diğer ülkeler ise başlıca İngiltere, Romanya, Suudi Arabistan, Almanya ve Fransa‘dır. En çok ihraç edilen sanayi ürünleri ise, yüzde yirmilik oranla sentetik iplik, %16 ile pamuk ipliği, %14 ile de makine halısıdır. Ayrıca triko örgü, kazak, dokuma ürünleri, makina yedek parçaları, bisküvi ve çikolata en çok ihraç edilen ürünlerin başında geliyor” şeklinde açıklama yaptı.

Başarılamayacak hedef yoktur

Şimdi önümüzde yeni ufuklar var diyen Uzer, “Çabamız daha güçlü ve müreffeh bir Türkiye ideali içindir. Bu uğurda tarihte olduğu gibi elimizden gelen tüm fedakârlığı yapmaya hazırız. Tek isteğimiz ihracat ve üretim konusunda insanımızın hareket alanının genişletilmesidir. İnanıyoruz ki, sağlanan destek ve güvenle birlikte Gaziantep ve Türkiye için başaramayacak iş, ulaşılamayacak hedef yoktur” diye sözlerini tamamladı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *