ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Gaziantep'e gelecek yatırım ve yardımların önü kesiliyor

Gaziantep'e gelecek yatırım ve yardımların önü kesiliyor
YAYINLAMA: 29 Temmuz 2024 / 15.00
GÜNCELLEME: 29 Temmuz 2024 / 15.00

Eruslu, "Gaziantep sanayisinin yüzde 80'i, teknoloji ve hammadde konusunda dışa bağımlı" dedi

"Marka şehir Gaziantep" mesajlarının Gaziantep'e getirilecek yatırım ve yardımların önünü kestiğini, oysa Gaziantep'teki yatırımların yüzde 80'inin dışa bağımlı olduğunu belirten AKP İl Başkanı Ökkeş Eruslu, "Gaziantep üretim yaptığı makinelerden, kullandığı hammaddeye kadar her konuda dışa bağımlı" dedi. Hükümetin iki yıllık icraatlarını ve 2005 yılı hedeflerini açıklamak için basın toplantısı düzenleyen Eruslu, on yıl içinde Türkiye'nin işsizlik sorunu kalmayacağını, hatta Almanya'nın 2. Dünya Savaşı sonunda yabancı işçi çağırdığı gibi Türkiye'nin de yabancı işçi çalıştıran bir ülke konumuna geleceğini söyledi.

"Türkiye işçi ithal edecek"

Eruslu, AKP Hükümeti'nin dış politika ve ekonomi konusunda ciddi başarılar elde ettiğini ifade ederken, "2002 Kasım'ında iktidar olduğumuzda Türkiye'nin GSMH'si 182 dolardı. 2004 Υιlı sonunda bu rakam 300 milyar dolara ulaşmıştır. Yabancı sermaye girişi hızla artarak 2004 yılı sonu itibariyle 2.5 milyar dolara çıkmıştır. Bu artış yeni yatırımları, yeni üretimleri, dolayısıyla yeni istihdam imkanlarını beraberinde getirecektir. 2005 Yılı içerisinde genel sağlık sigortası ile sağlık sigortasız insan kalmayacak" dedi..

Üretim artıyor ama işsizlik azalmıyor

"Yaptıklarımızı asla yeterli görmüyoruz" diyen Eruslu, "Bütün şartları sonuna kadar zorlayarak en iyisini yapmaya uğraşıyoruz. Sanayi tesislerimizde üretim kapasite oranı yüzde 90'lara yaklaşmıştır. 2004 Yılı'nda ihracatımız yüzde 33 artışla 60 milyar doları geçti. Hedefimiz ülkemizin ihracatını önümüzdeki yıllarda 100 milyar dolara, cumhuriyetin kuruluşunun 100'üncü yılında ise 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmaktır" diye konuştu.

"İşsizlik sorunu 10 yıl içinde çözümlenecek"

Eruslu, üretim kapasite oranı yüzde 90'lara ulaştığının söylenmesine rağmen, işsizliğin halen ciddi bir meseli olduğu, üretim kapasitesi ile işsizliğin neden doğru orantılı olmadığı şeklindeki soruya ise şöyle yanıt verdi: "Türkiye bazı sıkıntılardan gelmiş bir ülke. Her şey bir günde bir anda olmuyor. İşsizliğe belki tam olarak çözüm bulunamadı. Ancak işsizlik oranları yüzde 1 azaldı. 2005 Yılı'nda ise işsizlikte yüzde 3 bir azalma gerçekleşmesini hedefliyoruz. 10 Yıl sonra ise işsizliğin tamamen biteceğini, Almanya'nın 2. Dünya Savaşı sonrası tüm ülkelerden işçi çağırdığı gibi bizim de ülkemize yabancı ülkelerden işçilerin gelmesini hedefliyoruz. Aslında şu anda işsizliğin önlenememesinin bir diğer nedeni ise sanayide çoğu yerde teknoloji ve makinelerin kullanılması, işçi sayısının azalması."

"Teknoloji ve ürünlerini ithal ediyoruz"

İthalat artışının ihracattan üçte bir fazla olması ve ithalat artışının önüne geçmek için bir hedef belirlenip belirlenmediği şeklindeki bir soruya ise Eruslu, "Türkiye'de yeterli teknolojik gelişme yok. Teknolojik gelişmelerin ve makineleşmenin yaygınlaşamaması ithalatı artıyor. Şu anda Gaziantep'te kullanılan makinelerin çok büyük bir bölümü bile ithal edilmek zorunda kalıyor. Gaziantep için 'marka şehir sanayi şehri' deniliyor. Yukarıya da hep bu mesajlar veriliyor. Oysa 'Mark şehir' denilen Gaziantep sanayisinin yüzde 80'i dışa bağımlı. Örnek verecek olursak, teknoloji, makine, hammadde, hatta pamuk yönünden bile dışa bağımlı. Tabi bir de ülke olarak lüksü seviyoruz. Kendi ülkemizde üretilmeyen lüks arabaları ve ürünleri tüketmeye çok ama çok meraklıyız" şeklinde yanıt verdi.

Marka şehir söylemleri yatırımları engelliyor

Ülkemizde ağır sanayi ve makineleşmenin gelişmemesinin bugünün değil, geçmiş yılların da ciddi bir sorunu olduğunu belirten Eruslu, buna bağlı olarak bir diğer sorunun da iç borç faizlerinin ağırlığı olduğunu söyledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *