ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Gaziantep’in sembolü

Gaziantep’in sembolü
YAYINLAMA: 16 Şubat 2022 / 14.02
GÜNCELLEME: 16 Şubat 2022 / 14.02
Kalede kazı çalışmalarına başlandı

Gaziantep kalesinde 2003 yılı birinci dönem kazı çalışmaları törenle başladı. Kale’de düzenlenen Törene Vali Lütfullah Bilgin, Büyükşehir Belediye Başkanı Celal Doğan, Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan, Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer, Kültür ve Turizm Müdürü Vekili Mehmet Doğan, Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Karayiğit, Milli Eğitim Müdürü Fikret Atak, Emniyet Müdürü Ali Kalkan, Müze Müdürü Hamza Güllüce ile birlikte bazı daire müdürleri ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı. Kale etrafından devam eden taş örme işini yerinde inceleyen Vali Bilgin, turizm potansiyeli içerisinde tarihi eserlerin yerinin önemli olduğunu söyledi. Kalede 2003 yılı birinci dönem kazı çalışması dün yetkililer tarafından vurulan kazma ile başlatıldı.

Kale, yapım ve onarıma muhtaç

Her şehrin, özellikle kurduğu eski tarihlere dayanan şehirlerin sembol binaları, yapıları olduğunu hatırlatan bilgin, Gaziantep için sembolü durumunda olan Kale, yapılma ve onarıma muhtaç durumda. Arkeolojik kazı çalışmaları tamamlanmamış ve etrafının onarılması gerekiyor. Çevre düzenlemesi kalenin bütünlüğü açısından çok önemli dedi.

Büyükşehir ciddi çevre

düzenlemesi yapıyor

Kalenin zaman zaman küçük onarımlarından geçtiğini kaydeden bilgin, Büyükşehir belediyesi öncülüğünde kale çevresinde çok ciddi ve çevre düzenlemesi yapıldığını vurguladı. Bu nedenle Büyükşehir belediyesine teşekkür eden bilgin sözlerini şöyle sürdürdü: Çalışmalar tamamlandığında kale sembol bir yapı haline gelecek. Suriye’nin Halep şehrinde de benzer bir kale var, ama o kale çok bakımlı ve düzenli. Herkes Halep’e gittiğinde o kaleyi ziyaret eder. Biz de istiyoruz ki şehrimize gelenler kaleye geçsin, ondan para kazanalım. Ülkelerin gelirleri arasında turizm önemli yer tutmakta. Kentimizde böyle bir tarihi zenginlik varken neden onu turizme kazandırmayalım? Hedefimiz, kaleye süreç içerisinde bakımlı ve onların da arkeolojik çalışmaları tamamlanmış sembol yapan haline getirmek.

Kalenin etrafı taşla örülüyor

Kale etrafından Kültür bakanlığı tarafından gönderilen ödenek kapsamında üçte birlik kısmında taş örme çalışmasına devam ettiğini, kalan kısmı için yeniden ihale yapılacağını söyleyen bilgin, ilk kısım için 447 milyar TL ödenek ayrıldığını, kalan kısım için ise 8 trilyon paraya ihtiyaç duyulduğunu bildirdi.

Bu arada büyükşehir belediyesi başkanı Celal Doğan da kale çevresinde yapıların istimlak çalışmalarına devam ettiğini, işlemleri bitenlerin yakınının yapıldığını belirterek, fazla mirasçı olduğu için isimler konusunda çok zorluk çekiyoruz. Bir yerin birden fazla mirasçısı var. Onları bulmakta zorlanıyoruz, bazı parsellerin 320 tane sahibi çıkıyor. Kale etrafında bulunan yapılardan naip hamamı dışındakilerin tümü yıkılacak. Bu çalışma 6 trilyona mal olacak dedi.

Kazı çalışmasına başlandı

Kalenin üzerinde 2003 yılı birinci Dönem kazı çalışmaları ile ilgili bilgi veren Müze Müdürü Hamza Güllüce, yapılacak son kazı ile kazı çalışmalarının beşte dörtlük kısmının tamamlanacağını, Yapılan kazıların genç Osmanlı dönemlerine ait eserlerin ortaya çıkarılmasına yönelik olduğunu belirtti. Güllüce, burada herhangi bir tarihi eser beklediğimiz yok. Bunlar iğreti geçici yapılar kale üzerinde çevre düzenlemesi yapılacağı için bir ön çalışma olup buralardaki kazılarda da top ve tüfek mermi ve gülle gibi eski eserler çıkıyor. Kazı için 58 milyar TL ödenek ayrıldı. Kale üzerindeki tüm çalışmalar tamamlandıktan sonra burası çay bahçesi, düğün salonu, oturma alanları toplantı yeri gibi benzer sosyal faaliyetler için kullanıma hazır hale gelecek dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *