ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Gaziantepli isterse bu meslekler unutulmaz

Gaziantepli isterse bu meslekler unutulmaz
YAYINLAMA: 24 Mayıs 2022 / 15.11
GÜNCELLEME: 24 Mayıs 2022 / 15.11
Kaybolmaya yüz tutan mesleklerin yaşatıldığı yer olarak zihinlerde kalacak Kürkçü Hanı civarı. Onlarca sektör, yüzlerce iş yeri ve binlerce çalışandan geriye kalan az sayıda zanaat, özverili belki de son temsilcileri sayesinde yaşama mücadelesi veriyor burada.

Unutulmaya yüz tutan meslekler, hatırlanmalı

Kürkçü Hanı civarda üretilen el emeği göz nuru ürünlerin bir kısmının Türkiye’nin en modern marketlerinde yer bulduğu, bir kısmının henüz teknolojiye direnen insanlarca tercih edildiği ifade ediliyor. Kalaycılıktan külekçiliğe, beşikten ekmek tahtasına kadar insan yaşamında bir zamanlar çok önemli yer tutan ürünlerin üretildiği sokağın esnafı, mesleklerinde son temsilci olmanın kendilerini üzdüğünü dile getiriyor. Onlar, kendi mesleklerini seçmen gençlere kızmıyor. Ancak, Gaziantep’in doğal dokusuna önem vermeyen yöneticilere de serzenişte bulunuyor.

Sembolik meslekler olmak isteniyorlar

Onların kırgınlığı, şu ana kadar ki direnme sürecinde destek görmemeleri değil. Onlar, Gaziantep’in doğal dokusunun ve yöreye özgü değerlerin içinde önemli bir yeri olan mesleklerin yaşatılması konusundaki yalnız kalışlarına kırılıyorlar. Gazianteplinin kent dışına ya da ülke dışına çıkarken, kendini tanıtan ürünlerden hediye götürme alışkanlığını uzak olduğunu belirten esnaf, “Hediyenin maddi değeri çok önemli değil. Ancak özenle seçilmesini ve bir anlamının da bulunmasının ayrı bir yeri vardır. Gaziantep’ten bir başka ülkeye giden sanayici, iş adamı, siyasetçi ya da herhangi bir kişinin 1 saatte tüketilen bir yiyecek alması yerine burada üretilen bir körük, kandil, takı ya da yörenin özelliğini yansıtan bir başka hediyelik eşya alması daha makbuldür. Bu davranış hem Gaziantep’i yurtdışında tanıtır hem de kalp atışları yavaşlamaya başlayan mesleklere bir canlılık getirir” diye konuştu.

Yerel yönetimlerin de tükenmeye yüz tutan meslekleri canlandırmak yerine olaya kısa vadeli çözümlerle yaklaştığını belirten esnaf ilginç tespitlerde bulunuyor, “Bazı üreticiler sözde tükenmeye yüz tutan meslekleri koruyor, onları yaşatmaya çalışıyor. Buradaki çalışmalarda üretimi özendirmek yerine kolay seyirlik elde etmek. Hayvanların doğal hayatlarının korunması için yaşam şartlarının iyileştirilmesi yerine, onları bir hayvanat bahçesinin kafeslerine koymak gibi bir uygulama yapılıyor” şeklinde ifade etti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *