ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Gönenç Özel Rehabilitasyon ve Eğitim Merkezi açıldı

Gönenç Özel Rehabilitasyon ve Eğitim Merkezi açıldı
YAYINLAMA: 06 Nisan 2023 / 18.46
GÜNCELLEME: 06 Nisan 2023 / 18.46
Nüfusun yüzde 12’si özürlü

Gönenç özel rehabilitasyon ve eğitim merkezi, Sosyal hizmetler ve Çocuk esirgeme Kurumu’na bağlı gündüzlü ve seanslı hizmet sunacak olan merkez törenle açıldı. Merkezin, Türkiye’nin en kapsamlı, donanımlı rehabilitasyon ve eğitim merkezi olduğuna dikkat çekildi. Ülkede 8 milyon civarında engelli yurttaş bulunduğu belirtilirken, Törene katılan Özürlüler Olimpiyat Komitesi başkanı Dilek Sabancı, Türkiye’de insanların engelliye bakış açısının değiştiğine, bu tür yerlerin sayısının hızla artması gerektiğine dikkat çekti.

En kapsamlı, donanımlı rehabilitasyon merkezi açıldı

23 Nisan mahallesi Üniversite bulvarı üzerinde inşa edilen Gönenç özel rehabilitasyon ve eğitim merkezi törenle açıldı. Merkezin genel müdürü Murat Dikicibaşı, gündüzlü ve seanslı rehabilitasyon merkezinin 7 Temmuz 1998 yılında kurulduğunu, o günden bu yana profesyonel kadro ile eğitime kalite getirmeyi hedeflediklerini açıkladı. Sürekli iyileştirme, geliştirme ve kendini yenileme anlayışıyla, engelli çocukları kendisiyle ve toplumla barışık, üretken ve sevgi dolu bireyler olarak yetiştirmeyi hedeflediklerini söyleyen Dikicibaşı, “Merkezin, kuruluş sürecinden bu yana bilimsel kriterleri gözeterek, uluslararası düzeyde örnek gösterilecek standartlarda bir rehabilitasyon ve eğitim merkezi inşa ettik” dedi.

Kendisi ile barışık, üretken bireyler yetiştirilecek

Rehabilitasyon merkezinde engelli çocukların eğitimi için modern donanımlı özel sınıflar bulunuyor.

Dikicibaşı, Gönenç özel rehabilitasyon  ve eğitim merkezinde zihinsel, bedensel, ruhsal ve duygusal yeteneklerini belli derecelerde kaybetmesi nedeniyle yaşamın gereklerine uymama durumunda ki engellerin, fonksiyon kayıplarına, rehabilitasyon ve eğitim hizmeti sunarak, kapasiteleri ölçüsünde, en üst düzeye çıkararak, toplum içinde kendi kendilerine yeterli olmalarını sağlamanın nihai hedefleri olduğunu açıkladı. Bu doğrultuda özel olarak yetiştirilmiş personel tarafından programlar hazırlanarak bu programları uygulamak ve engelli çocuklara beceriler kazandırmak üzere özürlü bireylerin kendi işlerini kendileri yapabilir hale gelmesi, çevrelerine en az bağımlı ya da çevrelerinden bağımsız yaşamaları için gerekli bilgi ve beceri edinmelerini sağlayarak onları topluma kazandırmayı hedeflediklerini hatırlatan Dikicibaşı, “Merkezimizde bu hizmetler belli aşamalarda yürütülmekte olup, bunlar ön görüşme ve değerlendirme, bireysel eğitim, grup eğitimi, fizik tedavi, aile eğitimi, psikolojik danışma, beden eğitimi, mesleki rehabilitasyon, hizmetli, eğitim hizmetleri gibi farklı branşlarda meslek elemanlarınca yürütülmektedir” diye açıklamada bulundu.

Özürlüler Olimpiyat başkanı Dilek Sabancı, böyle hizmetlerin verilmesinin önemli olduğunu belirterek, “Herkese hele hele engelli kesime hizmet vermek çok önemli. Ülkede engelli kesime verilen hizmetin artması bizi mutlu ediyor. Türkiye’nin Engelliye bakış açısı değişti. Yerel yönetimler sivil toplum örgütleri, devlet nezdinde engelli kesme ilgi göstermeye başladı. Bu çok güzel bir olay. Ancak böyle yerlerin sayısı artırılmalı. Gaziantep’te böyle bir yerin açılması çok önemli, önemli olduğu kadar da çok güzel” dedi.

Engellilere sahip çıkmamız gerek

Vali Vekili İsmail Korkmaz, devletin imkanları ölçüsünde yasalara bağlı kalarak engelli yurttaşlara hizmet verildiğini belirterek, toplum olarak engellilere sahip çıkılmasını istedi.

Yerel yönetim yasasını sakız gibi çiğneyip durdular

Büyükşehir belediye başkanı Celal Doğan, merkezde çok zor ve hayırlı bir hizmet verildiğini belirterek, “Paradan para kazanmak veya bir fabrika açıp para kazanmak çok kolay ancak böyle eğitim yuvaları açarak insanlara hizmet etmek, insan kazanmak çok daha önemli. Toplumumuz yıllardır hep şunu söyledi: “Sağlam adama iş bulduk da özürlüsü mü kaldı.” İşte bu kafa ile bu yaklaşım ile insanlarımız mağdur edildi. Oysa mağdur olan aciz olan engellilerdir, onlara yardım etmek gerek. ‘Zengin devesini dağdan aşırır, fakir düz yolda şaşırır’ sözü aslında çok anlamlı” dedi.

Sokak çocuklarının birer bomba, birer cinayet makinesi olduğunu vurgulayan Doğan, “Sorun çok önemli. Bu durum karşısında yerel yönetimler güçlendirilmeli. Bunun içinde yerel yönetimler yasası çıkmalı. Bu yasayı 15 yıldır ağızlarında sakız gibi çiğneyip durdular çıkarmadılar. Ama biz çıkması için çaba gösteriyoruz. Yasayı hazırlayan komisyonda görev aldım. Artık zaman kaybetmeden bu yasa çıkmalı” şeklinde konuştu.

Nüfus artıyor engelli de artıyor

Sosyal Hizmetler Genel müdürü Cafer Tatlıbal da nüfusunun hızla arttığını, buna paralel olarak engelli sayısının da arttığını ifade etti. Türkiye’de 0-25 yaş arası engelli sayısının %12 civarında olduğunu ve genel sayının ise 8 milyon civarında olduğu kaydedildi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *