ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

“Gümrük Birliği’ne girmekte zor, girmemek de"

“Gümrük Birliği’ne girmekte zor, girmemek de"
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 03.34
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 03.34
Gümrük Birliği’ne girme hazırlıkları yapan sanayicileri, yüksek hammadde fiyatı pahalı, enerji, hızlı enflasyon gibi sorunlar bekliyor.

Örnek Sanayi Sitesi ve KOSGEB tarafından düzenlenen “Gümrük Birliği öncesi sanayinin sorunları” konulu toplantı Ticaret Odası toplantı salonunda yapıldı. Toplantıya konuşmacı olarak katılan Milli Prodüktivite Merkezi Yönetim Kurulu Eski Başkanı Aydın Dündar Türkiye ekonomisinin en büyük sorununun hızlı nüfus artışı olduğu söyledi.
Gümrük Birliği’ne girerken bizim 5 milyon işsizimiz var. Bazı Avrupa devletlerinin ise bu kadar nüfusu bile yok”
KOSGEB Eğitim Merkezi ve ÖSS Sanayicileri tarafından düzenlenen toplantıda konuşan Milli Prodüktivite Merkezi Yönetim Kurulu Eski Başkanı Aydın Dündar, enflasyon da dahil olmak üzere bütün sorunların hızlı nüfus artışından kaynaklandığını söyledi. Dündar, “Ayağını yorgana göre uzatılması gerek, ancak bizim yorganımız bu kadar nüfusa yetmiyor. Türkiye’de gelirlerin yüzde 22’si tasarruf için ayrılıyor. Ancak bu para yetmiyor” dedi.
Türkiye sanayicisinin Avrupalı rakiplerine göre birçok kez avantajının bulunduğunu belirten Dündar, “Ülkemizde kredi faizleri yüksek, nüfus artışı çok hızlıdır. Ayrıca en büyük dezavantajlarından biriside enerjidir. Enerjinin pahalı olması ülkemizde adeta kronikleşmiştir. Avrupa’da sanayi elektriği konuta göre ucuz, bizde ise durum tam tersi. Bu ortamda Türkiye’nin Gümrük Birliği’ne girmesi de, girmemesi de çok zordur” dedi.

Türkiye’de gün geçtikçe kamu açıklarının büyüdüğünü belirten MPM Eski Başkanı Aydın Dündar, “1992 yılında devlet gelirinin yüzde 60’ı iç borçlar ve faizler için harcanmış. 1993 yılında ise toplanan vergilerle diğer gelirinin yüzde 100’ü iç borç ve faizleri için ayrılmış, ancak bu para da yetmemiş ve yüzde 4 oranında da borç alınmıştır. Ekonomimizin durumu, kazancının tamamı borçlarına yetmeyen bir aileye benziyor” dedi.
Özelleştirmeden yana olduğunu belirten Dündar, “Devlet elini ticaretten çekmelidir. KİT’ler artık misyonunu tamamlamıştır. Devlet artık, bebek bezi ve pamuklu kumaş gibi ürünleri imal etmekle uğraşmamalıdır. KİT’ler arpalık olarak kullanılmamalıdır. Neden Sabancı’nın Akbank’ı değil de, devletin Emlak Bankası dolandırılıyor. Bütün bunlar sistemdeki yanlışlıklardan kaynaklanıyor. Ama, özelleştirme acılı olur. Burada bir yara var. Bu yaranın iyileştirilmesi için acı çekmek gerek, buna da katlanacağız” dedi.



Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *