ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

"Her türlü teknik desteğe hazırız"

"Her türlü teknik desteğe hazırız"
YAYINLAMA: 14 Temmuz 2024 / 17.54
GÜNCELLEME: 14 Temmuz 2024 / 17.54

Türkiye'nin beş ilinde konutlarda ve sanayide yaygın olarak kullanılan doğalgazın 2005'ten itibaren kentimize geleceğine, ancak doğalgaza hazırlıksız yakalanmanın ciddi tehlikeleri ve sorunları da beraberinde getirebileceğine dikkat çeken Makine Mühendisleri Odası Başkanı Ali Peri, "Doğalgazın alt yapısı konusunda belediyelerin ciddi sorumlulukları vardır. Belediyelerin bu konuda teknik ekibi var mı, yok mu bilmiyoruz. Eğer yoksa bizden teknik destek isteyebilirler. Makine Mühendisleri Odası olarak her türlü teknik desteği vermeye hazırız" dedi.

Kaliteli malzemeler ehil ellerde işlenmeli

Peri, "Doğalgaz iç hat tesislerine kullanılacak malzemeler kaliteli olmalı ve bunun montajını işin eğitimini almış kimselerin gerçekleştirmesi gerekmektedir. Aksi taktirde sızıntı, patlama ve yangınlar meydana gelebilir. Geçmişte bunun örneğini Ankara, Bursa ve Eskişehir'de yaşadık. Kullanılan malzemeler kaliteli bile olsa ehil olmayan teknik elemanların yaptığı montajlarda sızmalar olabiliyor" dedi.

Ön hazırlıkların yapılması gerekir

Organize Sanayi Bölgesi'nde kullanımına başlanmasından sonra kentimizde de doğalgaz kullanımına geçileceğini, bu doğrultuda Büyükşehir Belediyesi'nde çalışmalara başlanması ve gerekli hazırlıkların tamamlanması gerektiğini açıklayan Peri, "Doğalgaz çalışmaları doğrultusunda belediye bünyesinde yeteri kadar teknik personel bulundurulmalı. Teknik personelin bu konudaki gerekli eğitimleri sağlanmalıdır. İlimizin kentsel gaz ihtiyacının belirlenmesi için gerekli ön çalışmalar yapılmalıdır. Kentsel gaz dağıtım şebekelerinin hazırlıkları yapılmalıdır. İmar yönetmeliklerinde gerek merkezi ısıtma, gerekse de ferdi ısıtmaya yönelik güvenliği sağlayıcı düzenlemeler yapılmalıdır. Tüm kente aynı anda doğalgaz verilemeyeceğine göre pilot bölgeler belirlenmelidir" şeklinde açıklama yaptı.

Gaziantepli doğalgaz konusunda bilgilendirilmeli

Gazianteplinin hatta bazı teknik elemanların bile belediyelerin doğalgaz çalışmalarını ne şekilde yürüteceği konusunda bilgi sahibi olmadığını, zaman geçirilmeden bu konudaki çalışma ve programların netleşmesi gerektiğini ifade eden Peri, "Kentle ilgili imar yerleşim bilgileri sayısal ortama taşınmalıdır. Doğalgaz ve kullanımı konusunda halkımızın bilinçlendirilmesi için broşür, afiş, kitap ve benzeri bilgilendirici yayınlar hazırlanmalı, televizyon ve radyo programları yapılmalıdır. İlimiz ekonomisi ve sanayisine canlılık getirmesi, ilimizin hava ve çevre kirliliğinin önlemesi, ısınma ve enerjide kullanım kolaylığı sağlanması, diğer yakıtlara göre ekonomik olması olumlu birçok avantajlı ile ilimize gelecek olan doğalgaz, geçiş aşamasında bir çok sorunu da beraberinde getirecektir.

Gerek vatandaşlarımızın gerek sanayicilerimizin gerekse de kurum ve kuruluşlarımızın doğalgaza hazırlıksız yakalanmaması için bir an önce gerekli çalışmalara başlanılmalı ve hazırlıklar yapılmalıdır" diye konuştu.

Ehil insanları doğru adreste arasınlar

Şu anda binalarda doğalgaza hazırlık için yapılan tesisat ve donanımların yüzde 90'ının yanlış olduğunu, binaları doğalgaza hazır olsun diye yaptıranların büyük bölümünün daha sonra mağdur olacağına dikkat çeken Peri, "Doğalgaza hazır olsun diye yaptırılan montajların büyük bölümünü yapanlar ehil kimseler değil. Kullanıcı bunun sıkıntısını doğalgaz kapıya dayandığında çekecektir. Bu işin eğitimini alan kimseleri bulmaları gerekiyor, eğer bunlar ehil kimseleri bulmakta sıkıntı çekiyorsa, MMO'dan yardım istesinler. Biz Oda olarak 250 civarında teknik elemana bu konuda eğitim verdik" dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *