ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

İnşaat demiri karaborsa

İnşaat demiri karaborsa
YAYINLAMA: 18 Nisan 2023 / 15.25
GÜNCELLEME: 18 Nisan 2023 / 15.25
Son bir ayda kilosu 500 bin TL’den 635 bin TL’ye yükselen demir karaborsaya düştü.

Demir satıcılarının fiyatlar belli olmadığı için ileride belirlenecek fiyattan demir verirken, bazılarının da yüksek fiyatla tüketiciyi mağdur ettiği belirtildi. Bir torba çimentonun fiyatı 4 milyon 100 bin TL’ye yükseldi.

Tüccarlar piyasayı yönlendiriyor

İskenderun Demir Çelik’n, özelleştirme ile Ereğli Demir Çelik‘e bağlanmasından sonra inşaat demiri üretmeyerek piyasaya demiri kötü verdiğini ve bunun da sıkıntıya yol açtığını belirten Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği başkanı Rıdvan Köksüzler, İskenderun Demir Çelik’ten çubuk demir yapmak için kütük alan az sayıdaki haddehanelerin piyasaya hakim olduğunu ve fiyatları sürekli yüksek tuttuğunu açıkladı. Son bir ayda demir fiyatının 500 bin TL’den 635 bin TL’ye kadar yükseldiğini kaydeden Köksüzler, “Demir piyasasında belirsizlik hakim. İskenderun demir çelik haddehanelere az sayıda kütük verirken, bu kütükleri alanlar fiyatı yüksek tutmak için piyasaya fazla demir sürmüyor. Bu nedenle inşaat demiri piyasası çok karışık, demir karaborsa satılıyor. İnsanlar ihtiyacı oranında demir bulamıyor” dedi.

Demir fiyatında bir ayda %25 artış oldu

Dolar yükseldiğinde demir fiyatının arttığını, ancak dolar düştüğünde fiyatın düşmediğini vurgulayan yetkililer, “Enflasyonun yıllık olarak düştüğü açıklanıyor, ama bizim sektörde demir fiyatları bir ayda %25 arttı. Madem enflasyon düşüyor, o zaman demir piyasasında bir ayda bu kadar fiyat artışı niye? Bu durumda enflasyonda düşüş olduğuna kim inanır? Demir fiyatlarının aşırı yükselmesi sektörde iflaslara yol açacak” dedi.

Durum bakanlığa iletiliyor

Yetkililer, İskenderun demir çeliğin piyasaya yeterli kütük vermesi veya çubuk demir üretip piyasaya sürülmesi ile sorunun çözümleneceğini ifade etti.

Yetkililer, “İskenderun demir çelik, büyük kısmı özelleştirilen Ereğli demir çeliğe bağlandı.1 Ondan sonra piyasada demir sıkıntısı başladı. Sık aralıklarla inşaat demiri sorunu yaşanıyor, demir yok. Tüccar piyasaya fazla mal sürmüyor. Sorunu daha önce bakanlığa ilettik ilgisiz kalındı. Tekrar ilettim çözüm bulunmasını isteyeceğiz. Hükümet bir yandan inşaat sektörünün önünü açacağını söylüyor, diğer yandan sektörün önünü tıkıyor” dedi.

Piyasada satılan demirin %30’u hurda

Nakliye ücreti maliyeti yükselttiği için İskenderun dışındaki uzak şehirlerde Gaziantep’e demir getirilmediğini kaydeden yetkililer, bu nedenle en yakın İskenderun’dan ihtiyacı karşılamak zorunda kaldıklarını ifade etti. Piyasada satılan demirin yüzde 30’unun orada olup, inşaatlarda kullanılmasının sakıncalı olduğunu ifade eden yetkililer, “Piyasada kalitesiz veya hurda demiri tespit edebilmek ve kaliteli olandan ayırt edebilmek zor. Sektörün içinde olan sınırlı sayıda insan ancak bu ayrıntıyı bilir. Demir üretilirken hangi firma yapıyorsa onunla ilgili bilgi demirin üzerine işlenmeli. Kağıda yazılması sağlıklı olmaz. O zaman insanlar kimin kaliteli demir ürettiğini bilir ve gider ihtiyacını ona göre alır. Bu konuda devletin gerekli düzenlemeyi ve denetim yapması gerek” şeklinde konuştu.

Karataş’ta meslek dışında çok sayıda inşaat yaptı

Karataş’ta meslekten anlamayan çok sayıda insanın müteahhitliği öğrendiğini kaydeden yetkililer, “Meslekten anlamayan her kesimden insan burada inşaat yaptı. Hiç denetim olmadı. İnsanlar ömründe ilk defa bir Kooperatif kurup inşaat yapıyor. Dernek olarak meslekten olmayan insanın inşaat yapmasını engelleme gibi yaptırım gücümüz yok. Ama bu konuda çok rahatsızız. Müteahhitlik tanımı yeniden yapılmalı ve yasal düzenlemeyle de belirlenmeli. İnşaat Müteahhitleri GTO ve Borsalar bünyesinde olmalı, buralara üye olmalı” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *