ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

İshalden çocuk ölümleri azalıyor

İshalden çocuk ölümleri azalıyor
YAYINLAMA: 16 Mart 2022 / 14.18
GÜNCELLEME: 16 Mart 2022 / 14.18
İslahiye’de ölüm oranı yedinci sıraya geriledi

İshal ölümlerinin çocuk ölümleri içerisinde ikinci sıradan yedinci sıraya gerilediğine dikkat çeken Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Ziya Yıldırım, alınan önlemlerle ishal ölümlerinin gerilemesini sağlandığını belirtti. Yıldırım, ağızdan sıvı tedavisi oranının %55, günlük sıvı arttırma oranının %59’a yükseldiğini kaydetti.

Beslenme yetersizliği ve ölümlere yol açabilir

Çağdaş sağlık düzeyini yakalamaya çalışan ülkemizde, ishale bağlı veya ishal sonucu oluşan komplikasyonlardan ölümlerin çok daha az olması gerektiğini söyleyen Yıldırım, “Vücut, gereksinimi olan su ve tuzları yiyecekler ve içecekler yoluyla alır ve dışkı, idrar, terleme ve solunum yoluyla dışarı atar. Sindirim sistemi sağlıklı olanlarda su ve tuzlar bağırsaklardan kana geçer. İshal durumlarında hasta olan bağırsaklardan emilimi azalır, vücut için gerekli olan tuz ve suyum büyük miktarda dışkıya geçer. İshalle beraber görülen kusma tuz ve su kaybını artıracağından beslenme yetersizliği ve ölüm gibi sonuçlar meydana gelebilir” dedi.

En iyi ve basit çözüm ağızdan sıvı tedavisi

Yıldırım, çocuklarda başlıca ishal nedenlerini şöyle sıraladı: “Enfeksiyonlar, fazla ya da yanlış beslenme şeklinde meydana gelen beslenme hataları, besin alerjisi, besin zehirlenmeleri, ağızdan alınan gıda ve suların hijyene uygun olmaması gibi sıralanabilir. Ağızdan sıvı tedavisi ishali çocuğa daha fazla sıvı verilmesi ve hastalık sırasında beslenmenin sürdürülmesi anlamına gelir. İsa’yı sırasında hayati önem taşıyan sıvıların kaybedilmesine karşı en iyi ve basit çözüm ağızdan sıvı tedavisidir. Ağızdan sıvı tedavisi için ishal paketlerini sağlık bakanlığına bağlı sağlık kuruluşlarında ücretsiz olarak dağıtılmaktadır.”

Besinler az miktarlarda ve sık aralıklarla verilmeli

İshali çocukların beslenmesi için yapılması gerekenleri de anlatan İl Sağlık Müdürü Dr.Yusuf Ziya Yıldırım, anne sütü alanların emzirilmesi, büyükleri ise haşlanmış patates verilmesinin uygun olduğunu belirterek, “Unlu yoğurtlu çorbalar, yağsız yoğurt ve ayran, sulandırılmış kola, açık çay, şeftali, elma, muz ve bol kaynatılmış soğutulmuş su verilebilir. Bu besinler az miktarda ve sık aralıklarla verilmelidir. İsa’yı da ölüme yol açabilecek ağır su ve tuz kaybı belirtileri, bastırılan ve çimdiklenen derinin çok yavaş bir şekilde eski haline gelmesi, bebeklerde bıngıldağının içeri çökmesi, gözlerde çok Yüklük, kuru az ve susuzluk hissi, ani kilo kaybı, idrarının olmaması veya çok az koyu renkte olması, nabzın hızlı veya zayıf olmasıdır” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *