ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Kaçak elektrik haksız rekabete neden oluyor

Kaçak elektrik haksız rekabete neden oluyor
YAYINLAMA: 18 Nisan 2022 / 13.49
GÜNCELLEME: 18 Nisan 2022 / 13.49
Tüccarın kaliteli buğdayı stoklaması sıkıntı yaratıyor

Türkiye’nin bulgur ihracatının %72’sinin karşılandığı Gaziantep’te, bulgurcular tam kapasite çalışmaya başladı. Yıllık üretimin 1 milyon tonun üzerinde olduğu belirtilirken, bunun yüzde 40’ının ihraç edildiği açıklandı. İhracatın en yoğun olarak yapıldığı ülkeler arasında Avrupa ile ABD’nin geldiği belirtildi. Bulgurcular, KDV’nin yüksek olması nedeniyle rekabette zorlandıklarını söylerken, kaçak elektrik kullanımı nedeniyle de haksız rekabet yaşadığına dikkat çekildi.

Bulgur sektörü canlandı

Bulgur Sanayicileri Derneği Başkanı Abdurrahman Avcı, Gaziantep’te 82 bulgur fabrikası bulunduğunu ve şu an tümünün çalıştığını belirtti. Yıllık 1 milyon tonun üzerinde üretim yaparak, Türkiye’nin İhtiyacının %72’sini Gaziantepli sanayicilerin karşıladığını ifade eden Avcı, üretimin yüzde kırkını ihraç edildiğini, geri kalan kısmının ise hiç piyasada tüketildiğini açıkladı. Sektörde sezon nedeniyle hareketlilik ve canan olduğunu söyleyen Avcı, konuşmasına şöyle devam etti:

Avrupa’nın bulguru Gaziantep’ten gidiyor

Türkiye’nin bulgur ihtiyacının büyük bir kısmını Gaziantep karşılıyor. Avrupa ülkelerinin tümü başta olmak üzere ABD’ye kadar bulgur satıyoruz. Bu ülkeler bizim en iyi müşterilerimiz arasında. Avrupalının bulguru Gaziantep’ten diyebiliriz. Zaten gerek teknoloji gerek kalite yönünden sektörde önemli ilerleme kaydedildi. Artık eski sistem makinelerle üretim yapılmıyor. Sanayici kaliteli buğday alıp işlemeye özen gösteriyor. Böyle olunca Avrupa’da pazar bulma imkanı oluşuyor. Ancak elektrik fiyatlarının pahalı olması rekabet gücümüzü olumsuz etkiliyor.

Piyasada kaliteli buğday sıkıntısı var

Bu yıl kaliteli buğday rekoltesinin düşük olduğuna dikkat çeken Abdurrahman Avcı, “Sanayici piyasada kaliteli buğday bulmakta sıkıntı çekiyor. Üstelik hasat mevsimi yeni daha sona erdi” dedi.

Avcı, “Var olan kaliteli buğdayı da tüccar alıp, topluyor. Çünkü ileride fiyatın yükseleceğini biliyor. Denetim yok. Maliyeci gelip ancak çalışan fabrikayı denetliyor. Ama buğdayı alıp depolayanları araştırmıyor, vergi vermiyor mu diye sormuyor. Böyle saçma bir uygulama olmaz. Piyasada ne kadar buğday varsa su topçular topluyor. Bunlar ileride fahiş fiyata satacak. Zaten üretici Toprak Mahsulleri Ofisi’ne mal satmıyor, fiyat düşük, kesinti çok diye. Bu nedenle ileride çok büyük sıkıntılar yaşanacağına tahmin ediyoruz. Esnaf olarak bizim en büyük sıkıntımız kaliteli buğday” dedi.

Kaçak elektrik kullananlar

haksız rekabet yaratıyor

Bulgur fiyatının geçen yıla oranla fazla artmadığını belirten Avcı, geçen yıl kilosu 550.000 TL’den satılan bulgurun şu an 600.000 TL’den işlem gördüğünü belirterek, bulgurdan alınan %8 KDV’nin çok yüksek olduğunu açıkladı. KDV oranlarının kesinlikle düşünmesini isteyen Avcı, oranın yüksek olmasının satışları olumsuz etkilediğini belirterek, “Bir diğer önemli sorun elektrik fiyatları çok yüksek. Böyle bir ortamda üretim yapıyoruz. Ancak kaçak elektrik kullanılarak üretim yapanlar var. Böyle olunca haksız rekabet oluşuyor. Çünkü biri milyarlarca lira elektrik parası verirken diğeri tek kuruş ödemiyor” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *