ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Kolejtepe'deki bina, hastane için hazır ve en uygun mekan

Kolejtepe'deki bina, hastane  için hazır ve en uygun mekan
YAYINLAMA: 08 Eylül 2024 / 17.48
GÜNCELLEME: 08 Eylül 2024 / 17.48

Tabipler Odası Başkanı Prof. Dr. Kemal Bakır, toplum sorunlarına karşı duyarsız davranmakta direnen yerel yöneticilere seslendi: "Eğitim ve sağlık sorunlarını çözememiş bir kent marka olmaktan söz edemez"

Tabipler Odası Başkanı Prof. Dr. Kemal Bakır, Kolejtepe'deki hastane binasının minimal harcamalarla ciddi anlamda bir sağlık merkezi haline getirilebileceğine dikkat çekerken, "Eğitim ve sağlık sorunlarını çözememiş bir kentin marka olması mümkün değil. Sağlıkta geri olduğumuz bir gerçek. Bu gerçeklerden kaçmak ve görmezden gelmek sorunları azaltmaz, aksine artırır. Çocuk Hastanesi'nde bir yatakta 3 çocuk yatıyor. Kolejtepe'deki bina hastane olarak kullanılabilecek en uygun mekan. Kent yöneticileri bir araya gelip bu konuyu çözüme kavuşturmalı" dedi.

Yerel imkanlar çözümleri hızlandırır

Sağlık sorununun çözümü için uzun vadeli projeler gerektiğine ancak uzun vadeli projelerin gerçekleşmesini beklerken mevcut sorunların daha da artabileceğine dikkat çeken Bakır, "Bu kentin marka şehir olmadığı artık bilinen bir gerçek. Eğitim ve sağlık sorunların çözememiş bir kentin marka olması mümkün değil. Bunu Aralık ayındaki Kent Konseyi'nde de dile getirdim. Orada konuşan Çocuk Hastanesi Başhekimi Mehmet Berk de Çocuk Hastanesi'ndeki yoğunluğu anlattı. Toplantıya katılanlar, belki sağlık sorunun bu denli biriktiğini düşünmüyordu. Ancak sağlıkta geri olduğumuz bir gerçek. Bu gerçeklerden kaçmak ve bu gerçekleri görmezden gelmek sorunları azaltmaz, aksine artırır. Çocuk Hastanesi'nde bir yatakta 2-3 çocuk yatıyor. Bunların yanında kalan ebeveynlerini de hesaba katarsak bir hastane odasındaki yoğunluğu düşünebiliyor musunuz?" diye konuştu.

Var olan olanaklar harekete geçirilmeli

Sağlık sorunlarının çözümü için bir yerden başlanması ve mevcut olanakların bir an önce harekete geçirilmesi gerektiğini ifade eden Bakır, "Kolejtepe'deki Tıp Fakültesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nin yeri şu anda boş. Burası yıllardır hastane olarak kullanıldığından aynı işlev için çok uygun. Sağlık Müdürlüğü, Tabipler Odası ve toplumun önemli bir kısmı burasının hastane olarak kalması gerektiğini düşünüyor. Biz de bu konuda düşüncemizi açıkladık ve her zaman bu düşüncemizi tartışmaya açabiliriz. Sağlık alanında hizmet veren bu işle meşgul tüm sivil toplum örgütleri ve yerel yöneticiler bürokratlar bir araya gelip tartışmalı ve en sağlıklı karar alınmalı. Burada asla bireysel davranmıyoruz, bizim için toplumun öncelikleri ve faydası önemli. İnanıyoruz ki burası hastane olarak kalırsa topluma daha faydalı olur" diye konuştu.

Hiç kimse kişisel olarak düşünmüyor

Bakır, konunun otoriteleri ve yöneticilerinin bir araya gelip buranın en sağlıklı şekilde değerlendirilebilmesi için görüş açıklaması ve oturumun sonunda da ortak bir karar çıkarılması gerektiğine işaret ederken, "Burada hiç kimse kişisel olarak düşünmüyor. Ama bir de Gaziantep'in sağlık tablosu var. Bu sağlık tablosunda da ihtiyaçlar özellikle de öncelikli ihtiyaçların neler olduğu var. Gaziantep ifade edildiği gibi marka şehir değil. Bu nedenle insanların elini başının arasına alıp düşünmesi gerekiyor" dedi.

Eksiklikler için gereken çalışmaları yaparız

Kolejtepe'deki hastane binasının minimal harcamalarla ciddi anlamda bir sağlık merkezi haline getirilebileceğine dikkat çeken Bakır sözlerini şöyle sürdürdü: "Kolejtepe'deki bina hastane olarak kullanılabilecek en uygun mekan. Yerel yöneticiler hastane yeri, sağlık ocağı yeri gösterebileceklerini ifade ediyorlar. Bunlar olumlu gelişmeler. Yine hastane ve sağlık ocaklarının yapılması çok iyi olur. Ancak bugün için başlanacak bile olsa genel bütçeden sağlığa ayrılan pay belli. Uzun vadeli hizmet olarak iyi, fakat bugün için Gaziantep'in özellikle çocuk hastanesi- ne ihtiyacı var. Bu ihtiyacı giderecek bina şu anda mevcutsa mevcut olanın değerlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bunun içinde biz hekimler olarak Kolejtepe binasının çok uygun olduğunu düşünüyoruz. Binanın hastane olarak kullanılması için elbette bir takım eksikleri var. Fakat binanın tadili, mefruşatı ve teknolojik donanım açısından birebir çalışıp, bir an önce hayata geçirilmesine katkı sunabiliriz. Burası için Gaziantepliler ‘in destek olacağına inanıyoruz" şeklinde açıklama yaptı. Bakır, sağlık yatırımları için bütçenin sınırlı ödeneğinden yardım beklemektense, var olan kaynakların hayata geçirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *