ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Köylünün yoksulluğu derinleşti

Köylünün yoksulluğu derinleşti
YAYINLAMA: 12 Nisan 2022 / 13.49
GÜNCELLEME: 12 Nisan 2022 / 13.49
Küreselleşme ve Avrupa Birliği ile bütünleşme sürecinde Türk Tarım Politikaları Sempozyumu sona erdi

Sosyo-ekonomik özellikler açısından son derece önemli olan bir sektör olan tarımın planlı bir kalkınma ilkesi doğrultusunda geliştirilmesi gerektiğine dikkat çeken mühendisler, aynı zamanda ülkenin bütünlüğü, kalkınması için program uygulanmasını zorunluluk taşıdığını ifade etti. Öncelikli olarak ulusal tarım politikasının hayata geçirilmesi istenirken, son çeyrek yüzyılda izlenen politikaların tarım sektörünü çökme noktasına getirdiği, köylünün yoksulluğunun derinleştiği, üretimin sürdürülebilirliğinin önemli bir tehdit altında olduğunu açıkladı.

Ulusal tarım politikası belirlenmeli

Küreselleşme ve Avrupa birliği ile bütünleşme sürecinde Türk tarım politikaları konulu sempozyuma katılan Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Gökhan Günaydın, yaptığı değerlendirmede öncelikli olarak ulusal tarım politikasının belirlenerek yaşama geçirilmesinin şart olduğunu açıkladı. Kamu yararına ilkesi doğrultusunda, emekçi sınıfların çıkarına uygun bir ulusal tarım politikası belirlenmesi, uzun ve kısa dönemli planlamalarla bu politikanın gereklerinin yaşama geçirilmesi gerektiğini açıklayan Günaydın, tarımda IMF ve Dünya Bankası’nın belirlediği teslimiyetçi, işbirlikçi döneme son verilmesini istedi. Ulusal tarım politikasının ana ilkelerini, tarımsal üretimin en düşük maliyetle ve yüksek verimle sürdürülerek gıda ve güvenliğinin sağlanması, üretim planlamasının yapılması gerektiğini kaydeden Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Gökhan Günaydın, sözlerine şöyle devam etti:

Tarım alanındaki uluslararası

taahhütleri gözden geçirilmeli

Üreticilerin gerçek halk kooperatiflerinin çatısı altında örgütlenmesi sağlanmalı. Tarımsal pazarlama kanalları Üretici ve tüketici yararını sağlayacak şekilde kurgulanması. Tarım üreticilerinin yaşam düzeyi yükseltilmeli. Türkiye’nin tarım alanındaki uluslararası taahhütleri gözden geçirilmeli. Dünya ticaret örgütünün daha fazla liberalizyon amacıyla tüm dünyada başlattığı görüşmelerde, Türk tarımının sosyo-ekonomik koşulların uygun pozisyon alınmalı. Açıkça Türkiye çıkarlarına aykırı şekilde gelişen gümrük birliği anlaşmasının tarım ile ilgili kapsamını değiştirme olanakları gözden geçirilmelidir.

Tarımsal kamu yönetiminde

ivedi düzenlemelere gidilmeli

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı organizasyon yapısının sektör gereksinimlerine uygun şekilde reform edilmesi ve tarım teknenin üretim alanlarına en hızlı şekilde aktarılmasını sağlayacak yeni bir kapı kurgulanması gerektiğini söyleyen Günaydın, “Bakanlığın personel yapısı, yıllardır uygulanan partizan yaklaşımların etkisinden tümüyle arındırılması, süreci algılayıp yurtsever tutum alabilen teknik kadrolara görev verilmeli. Tarım alanında, çeşitli kurum ve kuruluşlara dağıtılmış yetkiler bir çatı altında toplanmalı. Tarımsal araştırma faaliyetlerine hız verilmeli, mevcut araştırma enstitüleri gerçek İşlevlerini yerine getirecek şekilde ve organize edilmeli. Araştırmayı ekolojik bölge eksikliği sağlanmalı. Böylece genetiğin olanakları, üretim bölgelerinde en uygun sonuçlar verecek şekilde kullanılmalı, Türkiye Tohumculuk geliştirilerek içinde bulunduğu dışa bağımlı yapıdan kurtarılmalı “dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *