ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Kredi borçları gelir desteğinden kesildi

Kredi borçları gelir desteğinden kesildi
YAYINLAMA: 29 Ekim 2021 / 14.44
GÜNCELLEME: 29 Ekim 2021 / 14.44
Çiftçiye kötü sürpriz...

Arıl Tarım Kredi Kooperatifi’nce haksız bir uygulamayla icralık olan çiftçiler, Ziraat odası başkanları Zihni Kepkep ve Hanefi Şen'den yardım istedi.

Doğrudan gelir desteğinin yüzde kırkını alan çiftçiler, yıllar önce Tarım Kredi kooperatiflerinde birbirlerine kefil olup, kredilerin destekleme priminden kesilmesi karşısında şaşkına döndü.

Genbulur köyü, Sinan köyü, Küllü, Türkyurdu, İbrahimli şehir, Beylerbeyi ve Tokdemir köyü çiftçileri, dün Ziraat odasına gelerek destekleme primi ile ilgili sorunlarını Zihni Kepkep ve Hanifi Şen’e anlattı. Çiftçilerin yıllar önce Tarım Kredi Kooperatifi'nden aldıkları kredi uygulamasındaki imzaları dikkate alınarak, başka insanların borçları gerekçe gösterilerek çiftçinin hak ettiği prime banka tarafından el konulduğunu açıkladı.

Yıllar önce attıkları imzadan sorumlu tutuluyorlar

Uygulamanın binlerce çiftçiyi mağdur ettiğini belirten Kepkep, “Tarım Kredi Kooperatifi uygulamalarında birbirini hiç tanımayan yüzlerce çiftçiye, kağıt üzerinde at şuraya buraya diye, 8-10 yıl önce atılan imza ile birbirlerine ve bir kısmı hiç tanımadığı insanlara müteselsil kefil edilerek bugünkü soygunun temeli atıldı. Çiftçinin büyük çoğunluğu borcunu ödemiş olmasına rağmen, şimdiye kadar borcunu ödememiş birkaç kişinin faizlerle çok yükselmiş borçlarını ödemek mecburiyetinde düşürüldü. İcralık oldu. Borçlu olanların ipotekli arazileri, tarım Kredi kooperatiflerince icralık olmamış Birgül takip edilmemiştir Gül buna karşılık borcunu ödemiş ve kendilerine bildirilmeden atılan imza ile kefil haline getirilmiş köylülerimiz, tanımadıkları ve borcunu ödemeyen haksız insanların borcunu ödemek için doğrudan gelir desteği hak edişlerini el konularak mağdur edildi. Ayrıca asıl borçlu olan insanlar D.G.D. ödemelerini alırken, borçlarının kefil olanlardan kesilmesi ise çok ilginç” dedi.

Haksız uygulamaya son verilsin

Esas borçlunun ödeme gücü ve malvarlığı dururken, haberi olmadan kefil edilen insanların paralarını el konulmasının büyük bir haksızlık ve adaletsizlik olduğunu söyleyen Kepkep şöyle devam etti: Adalet şüphe altındadır. Devletin çiftçiye, köylüye karşı uygulamaları adaletli olmalı. Bu adaletsiz uygulamayı şikayet eden köylülerin dilekçesini valiliğe, tarım bakanlığı, başbakanlık ve cumhurbaşkanlığı makamlarına bildireceğiz. Haksız uygulamayı inceleyerek, gerçeği meydana çıkarmalarını ve mağdur edilen köylülerimizin mağduriyetlerinin önlenmesi istiyoruz.

Köylüler öfkeli

Bu arada kefillikten dolayı icralık olduklarını söyleyen Arıl kasabası çiftçileri, “Arıl Tarım Kredi kooperatiflerinden almış olduğumuz gübre ve kredi ile ilgili olarak kooperatif önümüze konulan müşterek borç senedini kooperatifte imzaladığımız söylendi. Ancak, hazırlanan müşterek senede imzalarımız var ama, bizler şahıslarımız ile ilgili borçlarımızı zamanında ödedik, herhangi bir borcumuz yok. Ödemeyen diğer borçlu kişilerin borçlarına karşılık ipotekli araziler kooperatif de mevcut. Hal böyleyken borçlarını ödemeyen bu kişilerin borçlarına karşılık, bizlerin doğrudan gelir desteği parasına icra tarafından haciz konulmuş ve banka bu paraları bizlere ödemiyor. Bu çok haksız bir uygulamadır” diye konuştular.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *