İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Taşınabilir Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü Başkanı Prof. Dr. Sait Başaran, Zeugma mozaiklerinin bulundukları ortamdaki gibi sergilenmesi gerektiğini söyledi.
Prof. Dr. Başaran, Zeugma mozaiklerinin sergilenmesi için yapımı süren Gaziantep arkeoloji müzesi ek hizmet binasında incelemelerde bulundu. Gaziantep'e valiliğin daveti üzerine geldiğini belirten Prof. Dr. Başaran, görüşleri ile Zeugma mozaiklerinin sergilenmesine katkıda bulunacağını belirtti.
Yapımı süren ek hizmet binasının mozaiklerin teşhiri için yeterli olmadığını ifade eden Prof. Dr. Başaran, ancak olanla yetinmek zorunda olduklarından mozaikleri en doğru biçimde sergileme çabası içinde olacaklarını bildirdi.
Prof. Dr. Başaran, Zeugma mozaiklerini Gaziantep arkeoloji müzesi ek binasında sergileme çalışmaları sırasında çağdaş müzecilik anlayışıyla hareket edeceklerini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Ben Zeugma mozaiklerinin bulunduğu ortamdaki gibi sergilenmesinden yanayım. Zaten çağdaş müzecilik anlayışı da bunu gerektiriyor. Bu konuda duvar resimlerine ilişkin yaşadığımız bir sıkıntı yok. Ancak taban mozaiklerinin duvara montajı sakıncalı. Çünkü sarsıntılar mozaiklere zarar verebilir.
Belki birkaç pano şeklindeki küçük mozaik duvara monte edilebilir ama 8-10 metrekarelik mozaikleri duvara monte etmek olmaz. Duvar resmini duvarda, taban mozaiğini tabanda sergilemek gerekir. Taban mozaiğini duvarda sergilerseniz izleyen de şaşırır (eskiden evlerin duvarları mozaikle kapanıyormuş) gibi yanlış bilgi edinebilir.
Prof. Dr. Başaran, Türkiye’nin arkeolojik eserlerin korunması, konservasyonu ve restorasyonuna ilişkin teknikleri uygulamada batılı ülkelerin gerisinde olmadığını sözlerine ekledi.
Bu arada yapımı devam eden Gaziantep arkeoloji müzesi ek bina inşaatının yıl sonuna kadar tamamlanacağı, sandıklarda beklentilerin Zeugma mozaiklerinin gelecek yıl bu binada teşhir edileceği öğrenildi.