ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Nüfusun yalnızca binde 8'inin sürekli okuma alışkanlığı var

Nüfusun yalnızca binde 8'inin sürekli okuma alışkanlığı var
YAYINLAMA: 27 Aralık 2024 / 12.30
GÜNCELLEME: 27 Aralık 2024 / 12.30

İşte okuma alışkanlığı gerçeğimiz:

Nüfusun yalnızca binde 8'inin sürekli okuma alışkanlığı var

Türkiye'de ders kitapları haricinde basılan kitap sayısı yılda 6 bin 31 iken Amerika'da bu sayının 72 bin olduğunu belirten Prof. Dr. Ahmet Kırkkılıç, Japonya'da günde 68 milyon, Türkiye'de ise 2 milyon gazete satıldığını, bizim kütüphanelerimizde 7 kişiye bir kitap düşerken, Japonya'daki kütüphanelerde 1 kişiye 25 kitap düştüğünü söyledi ve "Türkiye'de nüfusun yalnızca binde 8'i sürekli okuma alışkanlığına sahip" dedi.

Günde ortalama okuma süremiz 15-20 saniye

Gaziantep Üniversitesi'nde düzenlenen toplantıda hızlı okuma ve anlama teknikleri konusunda bilgi veren Kazım Karabekir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kırkkılıç, Almanya'da bir kişinin günde ortalama 23 dakika kitap okuduğunu, bu oranın bir dönemde 18 dakikaya düşmesi üzerine, Alman yöneticilerin oturup kara kara düşünmeye başladığını söyledi. Kırkkılıç, "Türkiye'de bir kişi günde ortalama 15-20 saniye kitap okuyor, arada uçurumlar var. Dünyada kütüphanelere kayıtlı insan sayısına göz attığımızda, bu rakamın Meksika'da 39 milyon, İran'da 7 milyon olduğunu görüyoruz. Türkiye'de ise rakam 962 bin. 1982 Yıl'ında ülkemizde sürekli okuma alışkanlığı olan kişi sayısı 40 bin iken, şimdi 52 bindir. Sürekli okuma alışkanlığı olan kişi sayısını nüfusa oranladığımızda binde 8'e tekabül etmektedir" dedi.

Okumak, düşünce yeteneğini hızlandırır

"Okumak insanın genel kültürünü geliştirir, düşünce yeteneğini çabuklaştırır. Daha hızlı ve daha doğru kararlar vermesi- ne yardımcı olur" diyen Kırkkılıç, "Okurken en çok dikkat edilmesi gereken şey konsantrasyondur. Okuma işini yapmanız için okumaya konsantre olmanız gerekir. Bu durumda okuduğunuzu daha iyi anlar ve daha çabuk hatırlarsınız. Okumaya başlamadan önce okumaya hazırlanmanız ve zihninizi tamamen okumaya yönlendirmeniz gerekir" dedi.

Uyumak için veya uyutmak için kitap okunmaz

Birçok kişinin yaptığı gibi yatmadan önce kitap okumanın hiçbir faydasının olmadığını belirten Prof. Dr. Kırkkılıç, "Kitap, uyumak için veya uyutmak için okunmaz. Kitap, okumak için okunur. Mümkün olduğu kadar her gün okumaya zaman ayıralım ve bu işlemi belli zamanlarda yapalım. Belli zamanlarda okuma alışkanlığı edinirseniz, bu sizin konsantrasyonunuzu daha kolay sağlar. Okurken konsantrasyonun daha iyi sağlanması için, elinizi kafanızda şapka biçiminde yapabilirsiniz, Okurken başka şeylerle meşgul olma alışkanlığından vazgeçilmelidir. Okumaya başlamadan önce ne kadar ve ne zamana kadar okuyacağınızı kararlaştırın. Kitap okurken motivasyon çok önemli. Özellikle evinizin bir köşesini kitaplığa çevirin. Mümkün olduğu kadar aynı mekanda kitap okuyun" dedi.

Beyin kelimeleri dilden daha hızlı kavrar

Dakikada ortalama 200 kelime okunmasının normal olduğunu anlatan Kırkkılıç sözlerini şöyle sürdürdü: "İnsanların kitap okurken bazı yanlış davranışları var. Örneğin insanlar yavaş okuyarak daha iyi anlayacağı düşüncesine kapılıyor. Yavaş okuma ile anlama arasında bir bağ yoktur. Hatta beyin kelimeleri dilden daha hızlı kavrar. Okurken anlamadığınız yeri tekrar etme alışkanlığı sakıncalıdır. Kitap okurken bir akış vardır, tekrar ederseniz o akışı kaybedersiniz. Bırakın o kısmı anlamayın. Okuma hızı arttıkça anlama zorlaşır diye düşünce var. Tam aksine, insan hızlı okudukça anlama hızı daha da artar ve daha iyi motive olur. Okurken arada gözleri arada bir dinlendirmek gerekir. Okurken dudak kıpırdatma alışkanlığı yanlış alışkanlıklardandır. İçinizden okuyarak daha iyi anlarsınız.

Sayısaldan yorulunca sözel sözelden yorulunca sayısal çalışın

Öğrencileri özellikle üniversite veya başka sınavlara hazırlanırken, eğer sözel ders çalışıyorsa yorulduğu zaman sayısal çalışması, sayısal çalışırken yorulursa sözel çalışması konusunda uyarırken de "Bu arada uyku bastırıyorsa kahve falan içmemeli ve tam aksine 20-25 dakika uyunmalı. Ama bu dakikayı aşmamalı. Eğer aşarsa derin uyku başlar ve okumaktan koparsınız. 20 Dakika kestirirseniz, tekrar canlanırsınız ve okumaya devam edebilirsiniz. Hızlı okumak istiyorsanız günde 20 dakika ile 3 hafta süreyle hızlı okuma egzersizleri yaparsanız, okuma hızınız 2 kat artar "dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *