ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Nüfusun yüzde 32'lik bölümünü risk grubu gençler oluşturuyor

Nüfusun yüzde 32'lik bölümünü risk grubu gençler oluşturuyor
YAYINLAMA: 14 Ocak 2025 / 11.22
GÜNCELLEME: 14 Ocak 2025 / 11.22

Madde bağımlılığının gelişmiş ülkeleri de tehdit ettiği belirtilirken, gençlerin arkadaşlık ettiği kişileri iyi tanıması, tanımadığı kişilerle arkadaşlık etmemesi, bir arkadaş grubu içinde yer alabilmek için sigara, uyuşturucu gibi şeylerin araç olarak değerlendirilmemesi gerektiği vurgulandı.

Emniyet Müdürlüğü ile Milli Eğitim Müdürlüğü'nün ortaklaşa gerçekleştirdiği "Madde bağımlılığından korunma yolları ve etkileri hakkındaki bilgilendirme toplantısında öğrencilere madde bağımlılığı ve zararlan hakkında bilgi verildi.

En etkili tedbir madde ile buluşmanın önlenmesidir

Kaçakçılık Şubesi Madde Bağımlılığı Bölümü Amiri Fatih Keçeli, madde bağımlılığının gelişmiş ülkeleri bile tehdit ettiğini söylerken, Fransa'da her 9 kişiden birinin madde bağımlılığı tedavisi gördüğünü söyledi. Keçeli, Madde bağımlığında en etkili tedbir madde ile buluşmanın önlenmesidir. En etkili yol hiç başlamamaktır. Gençler arkadaşlarını iyi tanımalı, tanımadığı kişilerle arkadaşlık yapmamalıdır. Bir arkadaş grubu içinde yer alabilmek için sigara, uyuşturucu gibi alışkanlıklar bir araç olarak değerlendirilmemelidir" diye konuştu.

Madde bağımlısı kişilerin arkadaş çevresi değişir

Gençlerin eğitim seviyesi ne olursa olsun sorunlarını aileleri ile paylaşmalarını ve onların tecrübelerinden faydalanmalarını öneren Fatih Keçeli, "Madde bağımlısı kişilerin arkadaş çevresi değişir, ruhsal durumlarında ani değişikler meydana gelir. Algı zayıflığı görülür. Okul başarısı ve okula devamı azalır. Daha fazla para harcama durumu meydana gelir. Uyku düzensizliği başlar, vücutta yara izleri, cilt renginde değişiklik, iltihaplı yara ya da enjektör izleri ve buna benzer bir çok değişiklik gözlenebilir" diye açıklama yaptı.

Önemli olan sosyal bağımlılıktan kurtulmaktır

Milli Eğitim Müdürlüğü Psikoloğu Sabri Özdemir, madde bağımlılığının insanlık tarihi kadar eski olduğunu söylerken, "Bu olay günümüzde çok yüksek teknolojilere ulaşmamıza rağmen sıkıntı yaratmaktadır. Bunun nedeni ise uyuşturucu maddenin tıpta kullanılmasıdır. Madde bağımlılığının biyolojik ve sosyal boyutları vardır. Biyolojik bağımlılığı yenebiliyorsunuz, ama sosyal bağımlılıktan kurtulmak önemlidir” dedi.

Gençler önce bağımlı olmadan madde kullanmaya başlar

Ülkemizin demografik yapısı içinde 10-24 yaş arasındaki genel nüfusun yüzde 32'lik bir bölümü risk grubu gençliktir. Genç nesil geleceğimizin teminatıdır ve gençliğin korunması geleceğimizin korunmasıdır. Gençler daha çok merak ve özenti ile uyuşturucu kullanmaya başlamaktadır. Özellikle bu duygular arkadaş çevresinin baskısı ile yoğunlaştığında risk faktörü daha da artmaktadır. Sosyal grup içerisinde yer alan genç, grubun dışında kalmak, onlardan farklı olmak korkusu yaşanmaktadır. Bu duygular merakla birleştiğinde neredeyse kaçınılmaz olmaktadır. Dolayısıyla arkadaş çevresi çok önemlidir. Gençler önce bağımlı olmadan madde kullanmaya başlar ve daha sonra istemese de bağımlı olmaktadır" dedi.

Tedavi isteyen hakkında soruşturma açılmıyor

Türk Ceza Kanunu'nun 404/3 Maddesinde "uyuşturucu madde kullanan kimse, hakkında herhangi bir tahkikata girişilmeden resmi makamlara başvurarak, tedavi ettirilmesini isteyecek olursa, kullanma filinden dolayı hakkında kovuşturma yapılmaz" denildiği hatırlatıldı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *