ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Örgütlü toplum olsak bu noktaya gelinmezdi

Örgütlü toplum olsak bu noktaya gelinmezdi
YAYINLAMA: 07 Mart 2022 / 14.42
GÜNCELLEME: 07 Mart 2022 / 14.42
Çuvaldızı kendimize batırmalıyız

İstanbul ve Gaziantep İnşaat Mühendisleri Odası’nın hizmet içi eğitim seminerlerine yerlerinin açılış konuşmasını İstanbul Mühendisleri Odası Başkanı Cemal Gökçe yaptı.

İstanbul İnşaat Mühendisleri Odası’nın düzenlediği hizmet içi eğitim seminerinin açılış konuşmasını yapan İstanbul Mühendisleri Odası Başkanı Cemal Gökçe, Türkiye’de son yıllarda inşaat sektörü gibi inşaat mühendislerinin durumunun da çok iyi olmadığını belirterek, “Çuvaldızı ncelikle kendimize batırmalıyız. Türkiye’de inşaat sektörünün kaçak yapı, denetimsizlik gibi birçok sorunu var. Ama biz örgütlü olarak mücadele etmiş olsaydık bu noktaya gelinmezdi” dedi.

2000 yılında 467.000 inşaat için ruhsat alınırken, bu yıl bu sayının 67.000’lere düştüğünü belirten İstanbul Mühendisleri Odası Başkanı Cemal Gökçe, “Bu durum meslektaşlarımızı sıkıntıya sokmuştur. Yılın değişik dönemlerinde, ülkemizde patlayan depremler, yapılmış evleri de alıp götürüyor. Bizim amacımız sadece çağdaş değil, aynı zamanda güvenli binalar yapmak” dedi.

Depremlerde yapıları ne kadar güvensiz olduğu ortaya çıkıyor. Türkiye deprem riskinde çok önde gelen ülkelerden biri. Çuvaldızı öncelikle kendimize batırmalıyız. Evet kaçak ve usulsüz yapılara karşı çıkmalıyız. Ama biz örgütlü olarak mücadele etmiş olsaydık, bu noktaya gelinmez diye konuştu.

1938’den kalma kanun değişmeli

Bayındırlık bakanlığının denetimi yetkisinin iptal edilmesi gerektiğini öne süren Gökçe, 1938’den kalma bu mühendisler ve mimarlar kanunu değişmeli. Avrupa birliğine girmeye çalışıyoruz ama bunun en önemli şartlarından biri imar ve mühendislik alanında değişiklik yapılmasıdır. Siyasi ve kültürel alanda yapılan değişiklikler bu alanda yapılmıyor çünkü altında rant var derken, mühendislik faaliyetlerinin eğitim kalitesinin artırılması gerektiğini belirtti.

İnşaat mühendislerinin katıldığı ve Büyükşehir belediyesinin meclis salonunda yapılan seminere katılan İstanbul teknik Üniversitesi inşaat fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Aydoğan, dün öğleden önceki ve sonraki oturumlarda Prefabrike sanayi yapılarının tasarım ilkeleri ve hesabı ile ilgili örnekler konularında birer seminer verdi. Program çerçevesinde bugün de İstanbul Üniversitesi’nden Profesör Dr. Mehmet Ali Taşdemir Batu’nun durabilir testi ve yüksek performanslı betonlar ve Çelik çubuklar, profesör doktor Hulusi Özkul ise betonda Kalite denetimi ve standartların karşılaştırılması, betonda kalite güvence sistemi konularında birer seminer veriyor.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *