ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Pazar payının artması için yenileşme gerekiyor

Pazar payının artması için yenileşme gerekiyor
YAYINLAMA: 14 Mart 2022 / 14.54
GÜNCELLEME: 14 Mart 2022 / 14.54
İşletmelerin örgütsel yapılarını, niteliklerini ve saygınlıklarını önemli ölçüde etkileyen faktörün, ürettikleri muamele olduğunu açıklayan milli Prodüktivite Merkezi Müdürü Kutlu Çakır, varoluş mücadelesini mamulleri üzerinde sürdüren işletmelerin pazar paylarını artırmak için yenileşmek zorunluluğunu hissettiklerini açıkladı.

Tüketicilerin ihtiyaçları tatmin edilmeli

Yöneticilerin işletme de iyileşmeye dört nedenden dolayı önem verdiğini hatırlatan Çakır şunları şöyle açıkladı: “Öncü firma olarak öncülü korumak, rakiplere teknik üstünlük sağlamak, pazarda bir mamulün tek satıcısı olmak gibi kaygılara dayanan pazarla ilgili nedenler. Endüstri alanında yenilikçi olarak isim yapmak, bunu sürdürmek, Örgütte moral yüksek tutmak ve daha çok yenilik yapılabilecek örgütsel ortamlar oluşturabilmeye dayalı örgütsel nedenler. Tüketicilerin ihtiyaçlarını tatmin etmek gibi sosyal nedenler. Yenilikçi ve istekli araştırmacıları işletmeye çekebilmek ve bunların işletmede kalmasını sağlamak, örgütteki tüm iş görenlerin işlerinden ötürü zevk almalarını sağlamak ve işlerine anlam kazandırma imkanı vermek ve örgütsel sorunların çözümünde onlardan yardım isteyerek onları işe karşı güdülenmeye yönelik iş görenle ilgili nedenler.”

Yararlı bir ürün oluşturması ve pazara sunulması

Bu yüzden yenileşme çabalarını, örgütün hem iç hem dış çevresi ile ilgili olduğunu kaydeden Çakar, “İşletmelerin yeni içmek için tüm olanakları kullanmaya hazır bir yöntem sistemi yetersiz kalabilir. Yenilik, yararlı bir ürünün oluşturulması ve pazara sunulması ile ilgili bilginin kullanılmasını kapsayan süreçtir. Bir başka tanıma göre yenilik, bir fikrin buluş aşamasında uygulamaya kadar götürülmesi sürecidir ve genellikle araştırma geliştirme ve üretim aşamalarını da kapsar” dedi.

İşletmelerde yenilik ve üretkenlik sürecinin, iç ve dış çevrelerde meydana gelen değişim girdilerinin tespit edilmesi ile başlaması gerektiğini kaydeden Kutlu Çakır, bunların gerçek işletme değişimine, değişim çıktıları haline getirip, yeni değişikliklerin oluşturulmasıyla da devam ettirilmesi gerektiğini vurguladı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *