Sabahın yayını üzerine Sacır Sokak’ta sağlıksız üretim yapan esnaf denetlenirken Büyükşehir belediyesi caddedeki çevre ve görüntü kirliliğini önlemek için proje hazırlıyor.
Sabahın Sacır Sokak’ta tatlıcı ve tavuk dönercilerle ilgili aynı üzerine, Büyükşehir belediyesi sokakta düzenleme yapma kararı aldı. Büyükşehir belediye başkanı Celal Doğan, işyerlerine denetimin yapıldığını belirtirken, sokaktaki işyerlerinin önündeki pislikle çirkin görüntü önlemek için bir proje hazırladıklarını açıkladı. Bu proje kapsamında sokağın alt yapı probleminin halle dileyerek, kaldırım ve yolun yeniden düzenlenecek ve tüm dükkanlar için aynı proje uygulanarak sokağın çirkin görüntüden kurtarılacağı bildirildi.
Bedesten yanındaki Sacır Sokak’ta faaliyet gösteren tatlıcılar, işyerlerinde hijyen hale getirdiklerini ve düzenli temizlik yaptıklarını belirterek ,sokaktaki kanalizasyonun tıkalı olmasından ve lambalarının yanmamasından yakındı.
Esnaf da temizliğe dikkat
etmeyenlerden yakında
Sabah’ın gündeme getirdiği sokaktaki kirlilik ve düzensizlikle ilgili haberlerden sonra bazı esnaf işyerlerinde düzenleme yaparak temizliğe önem vermeye başladı. 1963 yılından bu yana tatlıcılık yaptığını ve bir süreden beri Sacır Sokak’ta çalıştığını söyleyen Mehmet Erdem, “İşyerimizde ilgili her türlü yasal işlem mevcut. Maliye kaydı, ruhsat ve sigortalı işçimiz var. İmalatta kullandığımız malzemeler sürekli kontrol ediliyor, zaten bunlar sürekli temiz tutuluyor. İş yerimizin önünü kendimiz temizliyoruz. İnsanlar buraya gelip bir döner ve bir tatlı ile karnını doyurup gidiyor. Lokantada yemek yiyecek parası yok. Bizim burada yaptığımız ve 250 liradan verdiğimiz tatlıyı başka yerlerde hem de hiç denetiminin olmadığı yerlerde 500 liradan satanlar var. Meslekten anlamayan insanlar bu işi yapıyor” dedi.
Sokağın kanalizasyonu yok
lambaları yanmıyor
Sokak lambalarının yanmadığını, kanalizasyonun çalışmadığını, belediye tarafından sokağın hiç temizlenmediğini, çöplerin alınmadığını söyleyen Erdem, “Akşamları iş yerimizi kapattığımızda kendi çöpümüzü toplayıp çevreyi temizliyoruz” diye konuştu.
Erdem, “Yine kendi dükkanımızın önünü temizleyip gidiyoruz. Sokakta bazı işyerleri elbette temiz değil, ama esnafın tümünün suçlanması hoş değil. Herkes aynı teraziye koymamalı. Temiz olan ile olmayan ayırt edilmeli” diye konuştu.
Temiz olmayan yerlerle
aynı kefeye konuluyoruz
Yakup Toraman (tatlıcı), iş yerinin meydanda olduğunu bildiğini belirtirken, “Elbette temiz olmayan yerler var. Fakat herkesin aynı kefeye konulması hoş değil” dedi. İş yeri olarak temizliğe önem verdiklerini, bu nedenle işinin önüne büyük çöp kovası koyduklarını, görevlendirerek kağıtları çöpe attırdıklarını kaydetti.
Migros’un çöpünü biz temizliyoruz
Yusuf Kurt (tatlıcı), kullandıkları malzemeleri sürekli temiz tuttuklarını belirterek, “Belediye sokağa bakım yapmıyor. Çöpler toplanmıyor. Kanalizasyon tıkalı. Migros’un çöpünü biz temizliyoruz. Sürekli denetim altındayız, gelen memurlar iş yerimizin temizliğini kendi gözleriyle görüyor. Ama bu sokakta tatlıcı dışında dönerci dahil başka esnaf da var” dedi. Sokağa belli bir çeki düzen verilerek, daha güzel hale getirilmesi gerektiğini belirten Kurt, böyle bir düzenlemeden esnaf olarak memnun kalacaklarını kaydetti.