ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Şehirdeki bombalar

Şehirdeki bombalar
YAYINLAMA: 29 Nisan 2022 / 14.48
GÜNCELLEME: 05 Mayıs 2022 / 14.54
LPG istasyonlarına periyodik olarak sızdırma tesisi uygulanması gerekiyor

Gaziantep’te faaliyet gösteren 44 akaryakıt istasyondaki 33 LPG‘nin makina mühendisleri odası tarafından projelendirilerek yapıldığı belirlenirken, bunların dışındaki LPG ikmal istasyonlarının projesiz ve kontrol dışı olduğuna dikkat çekildi. Projelendirilerek yapılanlar da dahil tüm LPG istasyonlarında periyodik denetimin şart olduğu hatırlatıldı.

LPG istasyonları da denetim hayati derecede önem taşıyor

Ankara’da bir LPG istasyonunda meydana gelen ve çok sayıda insanın yaralanması ile sonuçlanan patlama olayından sonra gözler LPG istasyonlarına çevrildi. Makina mühendisleri odası başkanı Fatih Öztosun, oda olarak yaptıkları araştırmada şehirde, mücavir olan içerisinde faaliyet gösteren 44 akaryakıt istasyonu bulunduğunu, bunlardan 33’ünün odaya başvurarak LPG için projelendirme yaptırdığının belirlendiğini, yasal tüm mevzuatın yerine getirildiğinin görüldüğünü açıkladı. Ancak yine de bunların her altı ayda bir sızdırmazlık testi yaptırılması ve tankların kontrol edilmesinin şart olduğunu söyleyen Öztosun, “Olası tehlikeleri önlemek için denetim çok önemli. Oda olarak biz bu konuda firmalara danışmanlık hizmeti vermeye hazırız. Ayrıca firmalar, öyle geçici değil maaşlı birer sorumlu mühendisle çalışmak zorunda. Eğer sağlıklı denetim olursa tehlike kalmaz” dedi.

Makina Mühendisleri Odası Başkanı Öztosun, LPG ikmal istasyonlarının periyodik aralıklarla denetlenmesinin şart olduğunu belirterek, bunu uzman kişilerin yapması gerektiğini açıkladı.

İş emniyeti, mühendislik standartları ve acil durum planları sorgulanmalı

Tehlikenin kaçak durumlarda olabileceğini belirten Fatih Öztosun, yapılması gerekenleri şöyle açıkladı: “Bu tür tesisler işletme ruhsatı almadan önce uzman mühendislerce denetlenmeli. Tesislerin kontrol ve denetiminde mutlaka iş emniyeti, mühendislik standartları ve acil durum planları sorgulanmalı. Firmalar iş emniyeti, sağlığı ve çevre konularında uygun ve emniyetli faaliyetlerde buluna bilmesi için mutlaka uzman personel istihdam etmeli. LPG ikmali istasyonlarında çalışan insanlar tarafsız denetim kuruluşları tarafından ciddi şekilde eğitime tabi tutulmalı.”

Öztosun, “Bölgedeki ilgili kurum ve kuruluşların işbirliği sağlanmalı, sorunların çözümlerine planlı ve koordineli yaklaşılmalı, istasyonların tüm denetimlerinde bağımsız denetim konuşları görev almalıdır. Odaların sahip olduğu bilgi birikimi ve uzmanlık alanlarında kamu çıkarlarının korunması misyonu ile bu süreçlerde muhakkak yer almalı” dedi.

Patlayıcı ve parlayıcı madde

taşıyan tankerler de tehlikeli

Her türlü patlayıcı ve parlayıcı madde taşıyan karayolu tankerlerinin ülkemizde karayollarında canlı bomba gibi dolaştığını belirten Fatih Öztosun, “Bu tankerlerin halkın can ve mal güvenliği ile çevresel değerlere karşı büyük tehdit oluşturuyor. Tamamen denetimsiz olan bu araçların makina mühendisleri odası gibi tarafsız ve bağımsız kuruluşlarca periyodik olarak denetlenmesi gerek. Patlayıcı madde taşıyan tanker sürücülerinin rafinelerinden akaryakıt alması engellenmeli. Çalışanların haklarının korunması gözetilmesi, çalışma yaşları ve etkileri en iyi şekilde denetlenmeli, iş kazalarının nedenleri ve sonuçları tüm çalışanlara doğru ve açık olarak anlatılıp anlatılmadığını bakılmalı. LPG ihbar istasyonlarında sorumlu müdürlük görevi üstlenen mühendislerle ilgili meslek odası tarafından eğitimleri ve sertifikalandırmaları sağlanmalı. Eğitim sertifikası bulunmayan mühendislerin bu firmalarda çalışması engellenmelidir” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *