ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Şeker piyasasında bayram hareketliliği

Şeker piyasasında bayram hareketliliği
YAYINLAMA: 25 Mayıs 2023 / 14.58
GÜNCELLEME: 25 Mayıs 2023 / 14.59
Glikoz yüzde 20 zamlandı

Mevsimin kış olması, piyasadaki durgunluk ve halkın alım gücünün azalması nedeniyle şeker piyasasında beklenen satışın olmadığı, ancak şu günlerde bayram nedeniyle hareketlenme başladı vurgulandı.

2002 yılına göre satışlarda %20 azalma olduğu belirtilirken, şekerin hammaddesi glikozun geçen yıl %20 zamlanmasına rağmen şeker fiyatlarının artmadığı, esnafın kar oranının düştüğü kaydedildi.

Şekerciler, 100 ton vadeli şeker limitinden yararlanmak istiyor

Doğu ve güneydoğu Anadolu bölgelerine toptan şeker sattıklarını, ancak mevsimin kış olması nedeniyle bölgedeki ulaşım sorunu yüzünden satışlarda azalma olduğunu söyleyen Şekerciler, şu sıralar piyasada bayramı verdiği hareketlilik olduğunu açıkladı. Esnafın sorunlarını dile getiren şekerci, KOBİ sınırları içerisinde üretim yapan imalathaneler olarak şeker fabrikalarını 100 ton vadeli şeker limitinden yararlanamadıklarını belirterek sözlerine şöyle devam etti:

Tüccar üreticiyi kazıklıyor

“Bunun en önemli nedeni, işletmelerimizin orta ölçekli olması nedeniyle belli sürede belli kapasitede üretim yapması ve bunun sonucunda da almış olduğumuz şekeri verilen süre içerisinde tüketememek. Diğer neden ise bankalara kredi karşılığı vermiş olduğumuz teminatlardır. KOBİ sınırları içerisinde üretim yaptığımızdan dolayı kısıtlı bütçemizde aldığımız kredinin çok üstünde teminat göstermek zorundayız. bunun sonucunda bütçemizde ciddi anlamda finansman açığı doğuyor. Ayrıca tüccar vadeli aldığın şekeri vade farkı ekleyerek üreticiye satıyor. Gerek kendi bütçelerini düzeltmek, gerekse hiç piyasada tutunabilmek adına vadeli aldıkları şekere vade farkı ekleyerek biz üreticileri satıp, işin resmiyete yansıyan kısmı göz ardı ediliyor. İşletmemizin finansal yapısında olumsuzluklara neden olurken, diğer yandan devlet bütçesinde vergi açığına yol açıyor. Zaten az kar eden Üretici, karnın bir kısmını da vade farkı olarak ödemek zorunda kalıyor. Geriye kalan kısımla da ancak ürettiği malın maliyetini karşılayabiliyor” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *