Gaziantep Esnaf ve Zanaatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Sadık Anlar, kooperatiflerin azalmasında ekonomik krizlerin önemli bir yerinin olduğunu belirtti.
En özverili kesim esnaf ve zanaatkar
Ülke ekonomisinde önemli bir yeri olan, toplumda en huzurlu ve özverili duruşu sergileyen esnafın bağlı bulunduğu birliklerin yeterince desteklenmediğinin altını çizen Anlar, “Sokakları tanımayan tek sosyal kesim esnaf ve zanaatkarlardır” dedi.
“Ülke ekonomisine işletmelerin %98’ini, istihdamın %46’sını, üretimin %37’sini, ihracatın ise %8’ini esnaf ve sanatkârların oluşturduğu kuruluşlar sağlıyor. Oysa kaynakların dağıtılmasında yalnızca %3 pay alabiliyoruz” diye konuştu. Tarihin her döneminde esnafın devlete destek olduğuna değinen Anlar, “Osmanlı devletinin kurulmasından bu yana loncalar da ülke ekonomisinin vazgeçilmezi olan esnaf ve zanaatkar, ekonomide ve ülke yönetiminde söz sahibi olmuştur. Her sıkıntıda, her isteğinde devletin yanında ve arkasında imparatorluğun gelişmesi, büyümesi ve bekası için elinden geleni yapmıştır” dedi.
Kooperatifler kilit
vurma noktasına gelmişti
“Süreç içinde ihmal edilen kooperatifler ekonomik krizler nedeniyle neredeyse kapılarını kilit vurma noktasına gelmiştir” diyen Anlar, “58. ve 59. hükümet söz verdiği gibi borçlarına ödemekte güçlük çeken ortaklarımıza son defa taksitlendirme imkanı getirdi. Kredi alacak ortaklarımızdan Bağ kura borcu olmama şartını kaldırdı. 2003 yılı bütçesine de Kooperatiflerimize sübvanse etmek için kaynak ayrılması 59. hükümet tarafından yerine getirildi. Bunların yanı sıra kredi olan ortaklardan kesilen %10 iştirak hissesini, %5’e düşürülmesi ile ilgili prosedürün başlatılması için halk bankası ile merkez birliği arasında anlaşma sağladı. Faizlerin düştüğü gün iştirak hisseleri de %10’dan %5’e düşecektir” şeklinde açıklama yaptı.
12 kooperatiften sekizi kredi verebiliyor
Gaziantep’in il genelinde 12 Esnaf Kooperatifi bulunduğuu, bu kooperatiflerden yalnızca sekizinin kredi verdiğini belirten Anlar, “Kooperatiflerin üye sayısı farklı farklıdır. Dolayısıyla Kooperatiflerin bu durumu göz önünde bulundurarak bazlı hiyerarşilere uyması gerekir. Ancak bu hiyerarşi bazı ortaklarca göz ardı ediliyor. Problem olan bir Ortağın sonra önce ortağı olduğu Kooperatif yönetim kuruluna, burada çözülmezse Gaziantep bölge birliği yönetim kuruluna, bu kurulda da çözülmezse yönetim kuruluna iletilmelidir. Ancak ilimizde bazı ortakların sorunları adliyeye intikal ettiğinden mahkemelerin vereceği kararların beklenmesi gerekmektedir. Her kooperatifin hiyerarşiye uyması lazım” diye konuştu.