ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Soygunu ilk kez Sabah duyurdu

Soygunu ilk kez Sabah duyurdu
YAYINLAMA: 21 Mart 2022 / 15.16
GÜNCELLEME: 21 Mart 2022 / 15.16
Devlete en büyük kazık Birecik Barajı’ndan…

Gaziantep’e yılda 2 milyar dolar turizm geliri kazandıracağı belirtilen 2000 yıllık Zeugma antik kentini yutması engellenemeyen Birecik Barajı’nın dünyanın en pahalı elektriğini sattığı bir kez daha tescillendi. Konuyu gazeteniz Sabah, 4 Haziran 2001 tarihinde ilk kez “barajlardan tatlı kazanç” başlığı ile duyurarak, milyar marka mal olan Birecik Barajı’nın pahalı enerji sattığını yazmıştı. Vatan gazetesinin dünkü sayısında, bu resmen soygun başlığıyla verilen haberde ise, Birecik barajı konsorsiyumunun 1.5 centlik elektriği devlete 13 cent’e sattığı belirtildi.

Konsorsiyum kantarın

topuzunu iyice kaçırmış

Vatan gazetesinin haberinde Birecik Barajı’nın Atatürk barajının dörtte biri kadar elektrik üretmesine rağmen, maliyetinin Atatürk barajının yarısı kadar olduğu, çünkü devlete çok pahalı elektrik satabilmek için yapım maliyetini şişirdiğini belirtti. Yüzde 50’si yerli, 50’si yabancı ortaklı konsorsiyumun baraj maliyetini inanılmaz derecede şişirdiği vurgulanırken, “Birecik barajının maliyeti neredeyse Atatürk barajının yarısına ulaşmış. Konser suyum biraz daha gayret etse, Bileciğin maliyeti gövde dolgusu bakımından dünyanın en büyük dördüncü barajı olan Atatürk’ü ulaşacakmış” denildi.

1.5 centlik elektriği

13 cente satıyorlar

Haberde, özel sektör tarafından 15 yıl işletildikten sonra devlete teslim edilecek olan Birecik barajının, yılda yaklaşık 2 milyar kilovatsaat elektrik ürettiği kaydedilirken, devlet kendi bana üzerindeki elektriğin kilovat saatini ortalama fiyatlardan mal ederken, Bilecik konsorsiyumundan kilovat saatini anormalin üstünde enerji aldığı kaydedildi. Sabah, bundan iki yıl önce gündeme getirerek manşetine taşıdığı haberde ise, Birecik barajında üretim yapılmasa bile anlaşma gereği TEAŞ’ın para ödemesi gerektiği vurgulanmıştı.

Faturalarımızın niye kabardığı ortada

Bu haberlerle, son yıllarda ev ve işyerlerine gelen elektrik faturalarının neden dörde beşe katlandığı da ortaya çıkmış oldu.

Vatandaş evinde ve iş yerinde kullandığı elektriğin bedelini ödeyemediği için icra kapılarında, TEDAŞ’ın taksitlendirme kuyruklarında çile doldururken, devletin özel sektör enerji yatırımlarında yaptığı büyük gaflar nedeniyle bir avuç insan tatlı hayat sürüyor. Vatan gazetesinin haberine göre, çok yüksek elektrik satan GAMA, dünyada devlet veya özel dağıtım şirketlerine en pahalı elektriğini satan şirket unvanına sahip oldu.

Ortakları kim?

Birecik barajını işleten şirketin %18 hissesi Ankaralı müteahhit Erol Üçerim, %2 hissesi TGT adlı başka bir yerli şirketin ve %50 hissesi de Almanya, Fransa, Belçika ve Avusturalya‘dan sekiz şirkete ait bulunuyor. TEDAŞ’ın payı ise  yüzde 30.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *