ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Suç işlemede yaş ortalaması düşüyor

Suç işlemede yaş ortalaması düşüyor
YAYINLAMA: 11 Nisan 2023 / 17.10
GÜNCELLEME: 11 Nisan 2023 / 17.10
Cezaevinde bulunan mahkumların yakın zamana kadar 50’sinin 18 yaş altı gençlerden oluştuğu, ancak şu anda bu sayının 88’e çıktığı ifade edildi.

Başsavcı Ahmet Karayiğit, her gün 15-20 kişinin tutuklanarak cezaevine konulduğunu belirtirken, suç işleme yaşının düşmesinin büyük tehlikelerin göstergesine gebe olduğunu vurguladı.

Cezaevleri toplumun dokusudur

“Cezaevleri toplumun dokusudur” diyen Karayiğit, sokak çocukları sorununa ciddi ve kalıcı bir çözüm bulunması gerektiğinin altını çizdi. Sokak çocukları sorunuyla mücadelenin kendileri açısından ilk etapta üç grupta toplandığını açıklayan Karayiğit, “Birinci grupta sokakta yaşayan, ancak suç işlememiş çocuklar. İkinci grupta, suç işlemiş, ancak bağımlılık ve başka kötü alışkanlığa bulaşmamış çocuklar. Üçüncü gruptaki en zor olanı, suç işlemiş, uyuşturucu ve benzeri kötü alışkanlığa bulaşmamış çocuklar. Çok kısa zamanda her üç grupta bulunanlar kontrol altına alınıp topluma kazandırılmaları yönünde ciddi adımlar atılması, toplum için çok büyük tehlike ve sakıncalar ortaya çıkabilir. Bunun için öncelikle çocuk ıslah evlerinin kurulmasını bir an önce rehabilite işlemlerinin başlatılması gerekiyor. Cezaevlerinde bulunan mahkumlarının yaklaşık 50’si, 18 yaş altı gençlerden oluşurdu. Şu anda bu rakam 88’e ulaşmış durumda. Bunlardan hüküm giyip cezaevine gidenlerin sayısı 150’yi buluyor” şeklinde açıklama yaptı.

Her gün 15-20 kişi cezaevine konuluyor

Karayiğit, suç işleme yaşının düşmesi ve cezaevinden çıkanların, toplumda daha uyumlu bir şekilde var olabilmesi için rehabilite ve meslek edindirme çalışmalarına ağırlık verdiklerini dile getirdi.

Karayiğit, “Kalifiye eleman yetiştirmek cezaevlerinin görevleri arasında. İnsanlarımıza, çalışmadan, emek harcamadan, üretmeden yaşanamayacağını öğretmek ve onları asalaklıktan kurtarmak görevimiz. Çağdaş infaz sistemi de ancak bu şekilde gerçekleşebilir. Bu nedenle eğitim, öğretim, sosyal, kültürel ve meslek edindirme çalışmalarına önem veriyoruz” diye konuştu.

Toplumun her kesimi üzerine düşeni yapmalı

Karayiğit, Gaziantep’te öncelikle bir çocuk ıslah evi kurulması gerektiğini belirtirken, toplumun her kesiminin suç ve suçlu konusunda kendini sorgulaması gerektiğinin altını çizdi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *