ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Suç oranlarındaki artış tüm toplumun sorunu

Suç oranlarındaki artış tüm toplumun sorunu
YAYINLAMA: 18 Eylül 2023 / 19.27
GÜNCELLEME: 18 Eylül 2023 / 19.28
Gaziantep Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Karayiğit hep uyarıyor, sivil toplum örgütleri ve ilgililer kulak tıkıyor

Suç oranlarındaki artışın, sadece yargı ve emniyet görevlilerinin sorunu olmadığını bir kez daha yineleyen Başsavcı Ahmet Karayiğit, “Ciddi tedbirler alınması gereken suç oranlarındaki artış, toplumun her kesiminin sorunudur” dedi.

Mala karşı işlenen suçlarda artış var

2001 yılı Ocak-Nisan döneminde 8 bin 100 suç dosyasının Cumhuriyet Başsavcılığına intikal ettiğini belirten Karayiğit, 2002 yılının aynı döneminde bu rakamın 7 bin 700, 2003’de 8 bin 400 ve 2004’te ise 9 bin 250 olduğunu ifade etti.

Suç oranlarının her geçen yıl arttığına dikkat çeken Karayiğit, suçların önemli bölümünün mala ve cana karşı işlendiğini, bu sorunun toplumun tüm kesimlerini ilgilendirdiğini yineleyerek, “Adliyelerdeki dosya sayısının artması sadece yargı mensubunun sorunu değildir. Bu tür bir beklenti demokratik ülkelerde tasvip edilen bir yöntem değildir” diye konuştu.

Sorunların çözümü için “Kent konseyi” kurulmalı

Bu konuda, tüm sivil toplum örgütü temsilcileri ve kamu kurumu yetkililerinin çözüm üretmesi gerektiğini dile getiren Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Karayiğit, “Suç oranlarının her geçen yıl biraz daha artmasının nedenini, çeşitli kesimlere sorup yanıtını almak lazım. İnsanlar neden suç işler? Bunu toplum bilimcilere, siyaset bilimcilere, eğitimcilere, din görevlilerine ve toplumun yapısıyla ilgilenen birtakım kuruluşlara, birimlere ve kişilere sormak lazım. Eğer tüm kesimlerin oturup ortak akıl üretebileceği, konuşabileceği bir ortam yoksa, bu gibi ciddi sorunlar, kişisel yorumlarla geçiştirmeye ve adlandırılmaya çalışılır. Ancak, Kent Konseyi gibi bir platform oluşturulursa, neden bu kadar suç işlendiği konuşulabilir. Bunlar konuşulup, mahalli imkanlarla bir çözüm yolu bulunmalı. Mahalli imkanlarla bulunamıyorsa, hükümetleri, devleti veya genel idareyi ilgilendiriyorsa oraya toplum adına yöre adına raporlar sunulmalı ve ülkeye o şekilde katkıda bulunulmalı. Kaldı ki Gaziantep’teki sorunların büyük bir kısmı yine burada çözülebilecek gibi görünüyor” şeklinde açıklama yaptı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *