ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Tarımda dışa bağımlı olduk

Tarımda dışa bağımlı olduk
YAYINLAMA: 28 Mayıs 2024 / 14.03
GÜNCELLEME: 28 Mayıs 2024 / 14.03

Avrupa Birliği'ne tam üye olmaya hazırlanan Türkiye'nin, tarım sektörünü geliştirmek zorunda olduğunu, aksi takdirde büyük sıkıntılarla karşı karşıya kalabileceğini belirten Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Karaca Bozgeyik, "Türk tarımı iklim koşullarına bağımlılıktan kurtarılmalı ve modern üretime geçmeli" dedi.

Bir tarım ülkesi olan Türkiye'nin, tarım sektöründe giderek gerilediğini ve dışa bağımlı hale geldiğini ifade eden Bozgeyik, "Türkiye, bir tarım ülkesi. Hala, nüfusun yüzde 50'ye yakın bir kısmı tarım sektöründe istihdam ediliyor. Çok kısa bir süre öncesine kadar da Türkiye, tarımda kendi kendine yeterli olan ülkeler arasında yer alıyordu. Ancak, uygulanan yanlış politikalar nedeniyle, tarım sektörü son yıllarda geriledi. Türkiye, buğday ve arpa da dahil olmak üzere çok sayıda tarım ürünü ihraç eden bir ülke haline geldi" diye konuştu.

Sulu tarıma geçilmeli

Türk tarımının iklim koşullarına bağımlılıktan kurtarılıp, modern üretime geçmesinin zorunlu olduğunu belirten Bozgeyik şunları söyledi: "Tarımsal üretimi işletme mantığı ile yapmak zorundayız. Hala, çiftçilerimizin yağmura bağımlı üretim yapması kabul edilemez. Yağmur çok yağdı bu yıl mahsul bol oldu, yağmur yağmadı kuraklık oldu diyerek, tarımda istenilen noktaya gelebilmemiz mümkün değildir. Sulu tarım, özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi için hayati önem taşıyor. Bölgenin, en kısa zamanda sulu tarıma geçmesi gerekir. Bu, tarımsal üretimin artması ve bölge çiftçisinin ekonomik alanda güçlenmesi için son derece önemli. Tabi ki sadece sulu tarıma geçmekle, tarım sektörünü geliştirmemiz mümkün değildir" şeklinde açıklama yaptı.

Tarım ve hayvancılık politikası oluşturulmalı

Tarımsal alanda gerilemenin hayvancılığı da olumsuz etkilediğini, bir ülkenin kendi kendine yetebilmesi için tarımsal ve hayvansal üretiminin gerilememesi gerektiğine dikkat çeken Bozgeyik, "Türkiye için hayati önem taşıyan tarım ve hayvancılık sektörünün içinde bulunduğu sıkıntıdan kurtarılması gerekir. Bunun için öncelikle bir tarım ve hayvancılık politikası oluşturulmalı" diye konuştu.

Ekim’de beklenen yağışlar olmadı

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yağışların geciktiği için çiftçilerin hububat-bakliyat ekimini gecikmeli olarak yaptıklarını belirten Bozgeyik, bölgenin Ekim ayında beklenilen yağışı alamadığını, Kasım ayının ilk haftasında ise yeterli yağışın olması nedeniyle çiftçilerin dikimleri bu ayda yaptığına dikkat çekti.

İklim koşullarına bağımlı olarak üretim yapan çiftçilerin, ekim konusunda yağışları takip ettiğini belirten Bozgeyik, "Çiftçilerimiz, ekimi, yağışların durumuna göre yapar. Bu yıl da aynı şekilde oldu. Ekim ayında yağmur olmayınca çiftçilerimiz, yağmuru bekleyip, ekimini Kasım ayında yapmayı tercih etti. Halen, bölgede ekimler devam ediyor ve tarımsal üretim açısından gecikme ile ilgili bir sıkıntı yok" diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *