ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Tarımsal üretimin denetim altına alınması lazım

Tarımsal üretimin denetim altına alınması lazım
YAYINLAMA: 08 Temmuz 2025 / 11.26
GÜNCELLEME: 08 Temmuz 2025 / 11.26

Ülkemizde üretilen ürünlerin dünya piyasalarında daha fazla yer bulabilmesi için tarım sektörünün desteklenmesi gerektiğini, Türk çiftçisinin devlet tarafından yeterli oranda desteklenmediğini bunun da ürün ve emek kaybına neden olduğunu söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Karaca Bozgeyik, “Tarım sektörü en az desteklenen sektör durumuna düştü. Türkiye’de üretilen ürünlerin dünya piyasalarında daha fazla yer bulması için tarım sektörünün ciddi anlamda devlet tarafından desteklenmesi gerek” dedi.

Tarımda olumlu değişim destekle sağlanabilir

Ülkemizde yaşanan değişimin tarım sektörünü de etkileyeceğini, ancak olumlu yönde değişiminin sağlanması için tarım sektörünün bir an önce desteklenmesi gerektiğini açıklayan Bozgeyik şunları söyledi: “Türkiye’de üretilen ürünlerin dünya piyasalarında daha fazla yer bulması için tarım sektörünün desteklenmesi gerekir. Özellikle organik tarım yöntemiyle üretilen ürünlerin dünya pazarlarında daha iyi yer bulması için teknik ve mali konularda üretici yalnız bırakılmamalı. Tarım sektörünün desteklenmemesi toplumun büyük bölümünün sancısı. Çünkü tarım sektörü en fazla istihdam alanı yaratan sektördür. Kadın erkek ayrımı yapmadan eğitimli-eğitimsiz tüm aileye iş olanağı sağlayan bir sektör” diye konuştu.

Türkiye çiftçisi AB ülkeleri çiftçisiyle rekabet edebilmeli

İçinde bulunduğumuz süreçte tarım sektörünün devlet tarafından desteklenmemesi durumunda tarım alanın da faaliyet gösteren önemli bir bölümün iş ve üretim kaybına uğrayacağına dikkat çeken Bozgeyik, “İçinde bulunduğumuz süreçte tarım sektöründe kendi çapında üretim yapanların tamamen yok olacağına inanıyorum. Çünkü AB ülkelerindeki çiftçiler devlet tarafından ciddi anlamda destekleniyor. Bizim üreticilerimizin de dünya standartlarında üretim ve rekabet yapabilmesi için yalnız bırakılmamaları gerek” şeklinde açıklama yaptı.

Organik yöntemle pamuk üretimi verimi çok artırır

Özellikle ciddi bir denetim ve teşvikle organik tarımın et, süt, sebze ve meyvelerde olmak üzere pek çok alanda ülkeye ekonomik anlamda kazanç yaratacağını, ancak bu konunun görmezden gelindiğini dile getiren Bozgeyik, “Ülkemiz bu yıl ciddi anlamda pamuk ithal etti. Organik tarımdan yararlanılarak ilimizde pamuk üretimi gerçekleştirilebilir. Üstelik bunun kar marjı da yüksektir. Fakat bu konuda devlet desteği şart. Çitçi kendi yöntemleri ve imkanlarıyla üretirse, AB ülkelerindeki çiftçilerle rekabet edemez ki şu anda da öyle oluyor” dedi.

Sanayi tarımda zararlı sayısını artırdı

Tarımın belli standartlarda ve kayıt altında yapılması gerektiğini, ancak kayıt altında konusunda ciddi bir çalışma olmadığını, belirten Bozgeyik, “Tarladan sofraya kadarki süreçte tarımsal üretimin denetim altına alınması lazım. Özellikle sanayinin gelişmesiyle birlikte tarımda zararlı sayısı arttı. AB sürecine girilmesiyle birlikte ülkemizde gıda denetimleri konusunda bir hayli gelişme sağlandı. Ancak bu kuralların pratik üre timlere yansıtılması ve üreticinin bu kuralların gerekliliğine inanması gerekiyor. Üretici inanmalı ki bunlar sadece AB istediği için değil, böyle olması gerektiği için, halkımız layık olduğu için bu tedbirler alınmalı demeli. Baştan beri eğer yapılan iyileştirmeler yasal zorunluluktan değil, gerçekten öyle olması gerektiği için alınsa daha başarılı olurdu. Artık kayıt altında olmayan ürün ihraç edilemeyeceği için üreteci dikkatli olmalı. Bunu insanların sağlıklı bir şekilde yaşayabilmek için tüketmesi gerektiğine inanmalı” diye konuştu.

Bozgeyik, ülkemizde her alanda ciddi anlamda değişiklik yaşandığını, ancak tarımda beklenen değişikliklerin olumlu gelişebilmesi için çiftçinin devlet tarafından desteklenmesinin çok önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *