ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Toplum destekli polis projesi için ilk adım atıldı

Toplum destekli polis projesi için ilk adım atıldı
YAYINLAMA: 12 Mayıs 2023 / 12.56
GÜNCELLEME: 12 Mayıs 2023 / 13.08
Sokak çocukları sorunu çözümlenmeli

Emniyet Müdürlüğü’nde muhtarların da katıldığı toplantıda asayiş olayları sorunu tartışıldı. Muhtarlar, hırsızlık, gasp, fuhuş, sokak çocukları, uçucu madde bağımlıları ile eli bıçaklı kişiler ve bunların oluşturdukları çetelerden yakındı. Ayrıca polisin benzin kasıtlı veya yok gerekçesiyle çoğu zaman suçluyu takip etmek istememesi ve olay yerine getirilmesi de dile getirilen sorunlar arasında yer aldı.

En önemli sorun Sokak çocukları

Vali Lütfullah Bilgin, kentteki huzurun herkesi ilgilendirdiğini, olaylara karşı herkesin duyarlı olması gerektiğini belirterek, “Her vatandaş kendini sorumlu hissetmeli. Eğer problemler yetkili kurullara iletilirse aranır. Birlikte hareket eder ve el         ele verirsek, çözülemeyen hiçbir sorun olmaz. Şehrin en önemli sorunu sokak çocukları. Bu çocuklar başka şehirlerden gelmiyor. Şehirde yaşayan insanlara ait. Eğer o çocukların neden sokakta olduğunu tespit edersek ve onlara gerekli eğitim, sağlık, iş barınma imkanı sağlarsak bu sorun kökten çözümlenir” dedi.

Yalnız polisiye tedbirlerle olmaz

Devletin birimlerinin bu soruna hazırlanmadığını, fakat sorunla ilgili bir takım çalışma yapıldığını kaydeden Bilgin, “Bu sorunun çözümü için psikologlara ve sosyal hizmet uzmanlarının çocukların tedavisi için ihtiyaç var. Bunların bir şekilde bir yerlerden finanse edilmesi gerekiyor. Kolay bir iş değil. Bunun çalışmasını yapıyoruz. Sorunu polisiye tedbirlerle çözmek mümkün değil. Aksi halde yarın bu çocuklar mafya olup çok daha tehlikeli şekilde karşımıza gelecektir. Sıkıntıyı biliyoruz, çözüm içinde gerekli çabayı gösteriyoruz. Asayiş konularının da aynı şekilde kısa sürede daha asgariye indirileceğine inanıyorum. Yeter ki polise yardımcı olalım” dedi.

Amaç daha huzurlu ve güvenli bir kent yaratmak

Emniyet müdürü Feyzullah Arslan, toplantıyı vali Lütfullah Bilgin’in izni ve isteği üzerine düzenlediklerini, şehirdeki sorunları masaya yatırıp olaylara karşı daha kısa sürede çözüm bulmak, olay çıkmadan önlemini almak için böyle bir toplantıyı düzenleme zorunluluğu hissettiklerini açıkladı. Arslan, suç oranlarını asgariye indirmek için toplum destekli proje uygulayacaklarını, muhtarlar başta olmak üzere her kesimden büyük destek ve duyarlılık beklediklerini söyledi.

Şehir çeteleri oluştu

Muhtarlar derneği başkanı, dernek olarak Gaziantep’teki muhtarları önemli bir yere ve konuma kavuşturduklarını, Türkiye’de örnek sistem kurduklarını belirterek, 2 milyon civarında insanın yaşadığı şehirde 3000 polisle asayişin sağlanmasının zor olduğunu bildirdiklerini açıkladı. İnsanların akşam evine huzur içinde gitmek istediğini, ancak son zamanlarda artan hırsızlık, gasp, tiner koklayan gençler, eli bıçaklı zorbaların huzuru bozduğunu söyleyen muhtar, “Polisiye tedbirlerle elbette soruna kalıcı çözüm getirilmez. Ama bu durum çok tehlikeli. Bugün kırsal kesimde şehir çeteleri oluşmuş. Bu çok tehlikeli bir gelişme” dedi.

Hırsızlık ve uyuşturucu satıcılığından yakındılar

Muhtar, bir gecede 5.01 şeyi dükkanın hırsızlar tarafından açıldığından, okullarda öğrencilerin sürekli kavga ettiğinden, her tarafın uçucu madde bağımlıları ile de olduğundan yakındı. Bazı mahalle muhtarları ise, polisin çoğu zaman “benzin yok” diyerek, suç yerine gelmediğini ya da suçluyu takip etmediğini söyledi. Okulların etrafında uçucu madde satıcılarına karşı önlem alınması istendi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *