ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

UNESCO’nun ikinci adamı Mounir Bouchenaki de Zeugma’ya hayran kaldı

UNESCO’nun ikinci adamı Mounir Bouchenaki de Zeugma’ya hayran kaldı
YAYINLAMA: 25 Nisan 2023 / 17.39
GÜNCELLEME: 25 Nisan 2023 / 17.39
Zeugma, önemli bir kültürel varlık

Zeugma Antik Kenti ile Arkoloji müzesinde üç günden beri incelemelerde bulunan UNESCO temsilcileri dün vali Lütfullah Bilgin başkanlığında düzenlenen toplantıda bir araya geldi. Tüm gününüze ile ilgili olarak yapılan toplantılarda geçiren Bouchenaki, “Zeugma, Türkiye için çok önemli bir kültürel miras. Dünyada eşi olmayan bu tarihi eserin gün ışığına çıkarılması için ilgililere gereken önerileri ileteceğiz” diye konuştu.

UNESCO nezdindeki büyükelçimiz Bozkurt Aran’ın yoğun gayreti üzerine Gaziantep’e gelen UNESCO kültürden sorumlu genel direktör yardımcısı Mounir Bouchenaki ve projelerden sorumlu genel direktör yardımcısı Minja Yang, dün valilikte yapılan toplantıda, vali Lütfullah Bilgin, Büyükşehir Belediye başkanı Celal Doğan ve Zeugma derneği yetkilileri ile bir değerlendirme toplantısı yaptı.

Toplantıya UNESCO büyükelçisi Bozkurt Aran, UNESCO‘nun kültürden sorumlu genel direktör yardımcısı Mounir Bouchenaki, UNESCO projelerden sorumlu başkan yardımcısı Minja Yang, Kültür bakanlığı kültürel değerler daire başkanı Sermin Özduran, Büyükşehir Belediye başkanı Celal Doğan ile GTO, GSO, OSB başkanları kültür ve turizm müdürü Mehmet Doğan, müze müdürü Hamza e iley arkeolog Mehmet Önal katıldı.

Dünyanın ünlü arkeolog ve müze yetkilileri gelecek

Toplantının açılışında konuşan vali Bilgin, ilişkilendirilmesinin öncelikle referans olarak önem taşıdığını belirterek, “Dünyada kültüre ilgi duyan tüm özel kuruluşlar ve ülkelerin kendi kuruluşları Zeugma’ya bundan böyle çok daha yoğun ilgi gösterecek. Zeugma’daki kazı çalışmaları ve çıkan eserler konusunda dünyanın ilgisini çekmek istiyoruz. Toplantı yararlı oldu. Bundan sonra ilişkilerimiz Kültür Bakanlığının aracılığı ile daha da kuvvetlenerek devam edecek. Mr. Mounir Bouchenaki, Dünyanın ünlü arkeologlarından biri. Aynı zamanda türkleri çok seviyor. Böyle birinin UNESCO’da kültürün başında olması bizim için bir şans” dedi.

Toplantıda neler yapılacağının konusu olduğunu hatırlatan Bilgin, “Bir yıl içinde dünyanın en ünlü arkeologları, çıkan eserlerin korunmasını sağlayacak bilim adamları buraya gelecek. Ayrıca seminer düzenlenecek. Bir müze yapılması konusunda dünyanın en ünlü uzmanları Gaziantep’e gönderilecek, onlar da müze ile ilgili projelere katkı sunacak. UNESCO bize referans olacak. Dolayısıyla dünyanın en ünlü uzmanlarını buraya çekecek. Davetimizi kabul edip buraya geldikleri için UNESCO temsilcilerine, desteği olan herkese teşekkür ediyorum. Zaman içinde Zeugma dünyanın kültür sanat çevrelerinin gündemine daha iyi gelecek. İyi bir yoldayız” dedi.

Türkiye medeniyetlerin beşiği

UNESCO’nun kültürden sorumlu genel direktör yardımcısı Bouchenaki, Türkiye’nin medeniyetlerin beşiği birisi olduğunu bildiğini belirterek, Zeugma’nın da bu ülkenin önemli bir kültürel varlığı ve mirası olduğunu açıkladı. Bouchenaki, “UNESCO, dünyadaki kültürel mirasın korunması konusunda çaba göstermektedir ve bu konuda çalışmaları vardır. Zeugma‘da geçmişin hatırlanması bölge üzerinde yaşayan insanların kültürel kimliklerini ifade ediyor. Bu bölgede ülkenin geçmişini nerelere kadar uzandığını gösteren önemli bir yer, önemli bir miras. Burası UNESCO bakımından önemli olup, kültürel mirasın korunmasının yanı sıra bölgenin sosyal ve ekonomik gelişmesine de önemli katkısı olacak tarihi bir bölgedir. Bu bölgenin kimliğinin ortaya çıkarılması için önemli” dedi.

Zeugma için dokümantasyon merkezi ve müze yapılacak 

Bölgede çok ilginç bir gezi ve inceleme yaptığını hatırlatan Bouchenaki, saatlerce kaldığını görüşme yaptığını, arkeologlarla saatlerce görüştüğünü, yetkililerden bilgi aldığını söyledi. Zeugma‘da muhafaza altına alınan yerleri gördüğünü kaydeden Bouchenaki, “Oradaki değerleri keşfedebildiği, çok önemli tarihi kısımlarını olduğunu gördük. Vali ve belediye başkanının katılımıyla yapılan toplantıda bundan sonra bu misyon için nelerin gerektiğini, neler yapılabileceğini, mahalle yöneticileri ve UNESCO‘nun yapabileceklerini, işbirliği ile ilgili adımları belirlemeye yönelik bir toplantı oldu. Ayrıca İstanbul’da Kültür bakanlığı müsteşarı ile yarın toplantı yapacağız. Gözlemlerimizi, önerilerimizi sunacağız. Dünyada eşi olmayan bu eserin ortaya çıkarılması için Bakanlar gerekeni ileteceğiz. Yeni bir müzenin yapılması konusunda bazı imkanların olduğunu tespit ettik. Gaziantep merkezinde hem de Zeugma‘da bir dokümantasyon merkezinin kurulması gerektiğini tespit ettik. Bu merkezin uluslararası standarda uygun olması için önerilerimizi sunduk. Haziran ayında dünyanın en büyük uzmanlarının katılımı ile bu çalışma yapılacak” dedi.

Uluslararası bir seminer yapılmalı

Büyükşehir belediye başkanı Celal Doğan’da Zeugma konusunda emeği geçen herkese teşekkür ettiğini belirterek, “Bundan birkaç ay önce Bursa’daki tarihi kentler birliği toplantısında UNESCO temsilcisi ile tanıştık. O sırada kendilerini Gaziantep’e davet ettik. Zeugma ile ilgili bilgilerin nasıl bir yol haritasına bağlanması konusunda eksikler vardı, bunları konuştuk. Zeugma’nın yüzde doksanının zayi olmamış yaşıyor olması bizi mutlu etti. Bouchenaki, buraya kadar gelmesi bizi onurlandırdı” dedi.

Elde edilen bilgilerden net yol haritası gerektiğini ve buranın onun himayesine girmesi gerektiğini söyleyen Doğan, “Uluslararası bir seminer yapılmalı. Kültür bakanlığı bize ne görev verirse, projenin yanında olmaya çalışırız. Müze konusunda destek vereceğiz” dedi.

UNESCO nezdindeki büyükelçimiz Bozkurt Aran, UNESCO kültürdan sorumlu genel direktör yardımcısı Mounir Bouchenaki, projelerden sorumlu genel direktör yardımcısı Minja Yang, Kültür bakanlığı kültürler daire başkanı Sermin Özduran, dün sabah vali Lütfullah Bilgin ve Büyükşehir belediye başkanı Celal Doğan’ı makamında ziyaret ederek bir süre görüştü. UNESCO ekibine daha sonra Gaziantep müze müdürü Hamza Güllüce ve arkeolog Mehmet Önal tarafından gösterileri eşliğinde güzel bir brifing verildi.

Amaç, Zeugma’yı gün ışığına çıkarmak

UNESCO büyükelçimiz Bozkurt Aran ise onun birinci misyonu böylesine tarihi zenginliği insanın hizmetine sunmak olduğunu belirtti. Büyükelçi Aran, amaçlarının günışığına çıkarılması konusunda gerekli desteği vermek olduğunu kaydetti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *