ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Yanlış politikalar Türkiye’yi dışa bağımlı hale getirdi

Yanlış politikalar Türkiye’yi dışa bağımlı hale getirdi
YAYINLAMA: 08 Mayıs 2023 / 18.00
GÜNCELLEME: 08 Mayıs 2023 / 18.00
2003 yılının tarım sektörünün rekabet gücünü yitirdiği bir yıl olduğunu belirten Ziraat Mühendisleri Odası Şube başkanı Karaca Bozgeyik, tarım sektöründe 1980’li yıllardan bu yana sürdürülen yanlış politikalar sonucunda Türkiye’nin pek çok tarımsal ürünün de dışa bağımlı hale geldiğini söyledi.

Türk tarım sektörü rekabet gücünü yitirdi

Tarımda dışa açılma politikası izleme gerekçesiyle tarımsal ürün ithalatına ilişkin kısıtlamaların kaldırıldığını belirten Bozgeyik, “2003, Türk tarım sektörünün rekabet gücünü yitirdiği bir yıl oldu” dedi.

Türkiye ile rekabet halindeki ülkelerin tarım sektörünü korumaya alırken Türkiye’de bu tür uygulamaların bilinçsiz uygulamaların kaldırıldığını belirten Bozgeyik, doğrudan gelir desteği uygulaması ile üretimin değil üretmemenin teşvik edildiğini söyledi.

Üretmeme teşvik ediliyor

Türk tarım sektörünü çökerten uygulamalara girişildiğini belirten Bozgeyik, “Türkiye’nin pamuk, hububat, pirinç üretecek toprağı var, üretimi yapacak çiftçisi var, üretime destek olacak ziraat mühendisi var. Tüm bunların olmasına karşılık yeterince üretim yok. Çukurova ve Ege’de pamuk üretimi düştükçe Türkiye’nin pamuk ithalatı artıyor. Konya’daki, Trakya’daki çiftçinin tarlası boş dururken önceki yıl 1 milyon tonun üzerinde buğday ithal edildi. Pirinç üretmeyi unuttuk. Pirinç ithal ederek Avustralya, AB’de, Mısır, İtalya, Uruguay, Rusya ve Tayland’daki üreticiye milyonlarca dolar ödüyoruz. Pakistan, Hindistan, Sudan’dan Susam, ABD ve Kanada’dan mercimek satın alıyoruz” dedi.

Bozgeyik, Türkiye’nin kendi ihtiyacını karşılama bir yana ihracat yaparak döviz girdisi sağlayabileceği pek çok tarım ürününü ithal etme zorunluluğundan kurtarılması gerektiğini söyledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *