ANASAYFA arrow right Asayiş

2020 yılında 2 bin 782 denetim ile Türkiye’de birinci olduk

2020 yılında 2 bin 782 denetim ile Türkiye’de birinci olduk
YAYINLAMA: 23 Mart 2021 / 20.55
GÜNCELLEME: 23 Mart 2021 / 20.55
Gaziantep Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hasan Alan, yaptığı açıklamada, “Genel çevre denetimleri, Alo 181 çevre hattı, Cumhurbaşkanlığı iletişim hattı (CİMER), dilekçe ve sosyal medya kanallarından gelen şikâyetleri en kısa sürede değerlendirerek, 2 bin 782 denetimle rekor kırdık. 2021 yılının ilk 3 ayında ise 514 denetim ile ülke genelinde birinci sıradaki yerini korudu” dedi.

Alan, 2018 yılından itibaren uygulanan Sıfır Atık Projesi kapsamında, Gaziantep’te 2020 yılında toplam 3 milyon 170 bin 379 kilogram ile belediyelerce 37 milyon 907 bin 98 ton atığı geri dönüştürülerek ülke ekonomisine kazandırıldığını anlattı.

İlimizde çevre bilincinin arttırılması için uygulama ile teorik alan olmak üzere iki bölümden oluşan Sıfır Atık Eğitim ve Uygulama Merkezi Proje başvurusunun İpekyolu Kalkınma Ajansı tarafından kabul edilmesiyle İl Müdürlüğü taşınmazında inşaatın tamamlandığını ancak COVİD-19 nedeniyle faaliyete geçemediğini söyledi. “Söz konusu merkezde (özellikle ilköğretim öğrencilerine), atıkların kaynağında ayrılmasında sıfır atık eğitimi, yenilenebilir enerji kaynaklarından olan rüzgar tribünü, enerji elde edilebilmesinde güneş panelleri, plastik pet şişenin geri dönüşümünden granül elde edilmesi konularında uygulamalı olarak çevre eğitimi verilmesi planlanıyor” ifadelerini kullandı.

Kent genelinde 38 egzoz emisyon ölçüm istasyonu bulunuyor

11 Mart 2017 tarih ve 30004 sayılı Egzoz Emisyon Kontrolü yönetmeliğine istinaden Gaziantep il sınırları içerisinde 38 Egzoz Emisyon Ölçüm İstasyonu’nun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Gaziantep İl Müdürlüğü tarafından yetkilendirildiğini kaydeden Alan, “İlimizde yetkilendirilmemiş firma bulunmamaktadır. İstasyon denetimleri yılda en az bir veya iki defa müdürlüğümüz personelleri tarafından habersiz olarak istasyonlara gidilerek yapılmaktadır. Aynı zamanda Egzoz Emisyon Takip Sistemi üzerinden Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ve il müdürlüğümüz tarafından online olarak egzoz emisyon ölçümleri kontrol edilmekte” şeklinde konuştu.

Egzoz emisyon ölçümlerinin motorin (Dizel) yakıtla çalışan araçların, dizel ölçüm cihazıyla, LPG, CNG, LNG gibi yakıtlarla çalışan araçların ise benzinli egzoz emisyon ölçüm cihazıyla yapıldığını hatırlatan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Alan, “Egzoz emisyon ölçüm takip sistemine taşıtın plakası ve ruhsat seri numarası veya motor şase numarası girilerek Emniyet genel müdürlüğü sisteminden araç bilgileri indirilir. Cihaza bağlı kamera ile aracın plakası, egzoz ve prop görünecek şekilde resmi çekilerek sisteme kaydedilir ve ölçüm yapılır. Egzoz gazı değeri TS 13231 standardında yer alan sınır değerlerde çıkmazsa, vatandaşa aynı istasyona gelmek şartıyla aracının tamirini yaptırıp (Egzozdan kapkara duman çıkması, egzozun delik olması, katalizörün ve partükül filtresinin iptal edilmesi, motorun yağ yakması, bujilerin eskimiş olması, motor tamiri ve benzeri arızalar) ücretsiz olarak iki defa daha ölçüm yaptırabileceği bilgisi verilir” diye konuşma gerçekleştirdi.

Araçlar mevzuata uygun hale getirilene kadar trafikten men ediliyor

Gaziantep Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hasan Alan, konuşmasını şöyle tamamladı: “Egzoz Emisyon Yönetmeliğinin 13. Maddesine göre 2872 kanunu uyarınca yapılır ve ölçüm değerleri TS 13231 standartlarında yer alan uygun değerlerde olması gerekir. Taşıtların egzoz emisyon ölçümü yapılıp yapılmadığının denetimi egzoz Emisyon ölçümü takip sistemi üzerinden sorgulanarak veya ölçüm raporunun ibrazı ile gerçekleştirilir. Taşıtların yol denetimleri İl ve ilçe merkezlerinde trafik zabıtasının denetim noktalarında trafik zabıtası ve İl müdürlüğü personelleri ile müşterek yapılır. İl ve ilçe merkezleri dışında jandarma sorumluluk bölgelerinde jandarmanın trafik denetimi ile görevli personeli tarafından yapılır. Taşıt denetimleri sırasında egzoz emisyon ölçümü yaptırılmadığı tespiti veya egzoz emisyon ölçüm sonuçlarının TS 13231 standardında yer alan sınır değerlere aykırı olduğunun tespiti halinde 2872 kanunun 20. Maddesinin (a) bendine göre idari para cezası uygulanır. Mevzuata uygun olarak yapıldığı belgelenemeyen teknik değişikliğin çevredekileri rahatsız edecek derecede gürültü çıkaracak şekilde araçların egzoz kısmında değişiklikler yapılarak abartılı egzoz sesi çıkaranlara İlgili emniyet ekipleri tarafından 2912 Karayolları Kanunu 32/3 ceza kapsamında ceza uygulanmakta olup. Araçlar mevzuata uygun hale getirilene kadar trafikten men ediliyor.” Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *