Çin Devlet Başkanı Şi Jinping, Afrika ülkelerine bugüne kadar vaat ettiklerine ek olarak bir milyar doz daha aşı bağışlayacaklarını açıkladı.
1,37 milyar nüfusa sahip Afrika'da bu her yüz kişiye 72 doz aşı anlamına geliyor.
Çin, 600 milyon dozun doğrudan, geri kalanının ise farklı yollarla dağıtılacağını duyurdu. Bu yollara, Afrika'da aşı üretim tesisi kurarak aşı üretmek de dahil olacak.
Çin kıta geneline göndereceği 1500 sağlık çalışanı ile aşılama sürecine de katkı verecek. Ayrıca kıta genelinde 10 ayrı sağlık tesisi inşa edecek.
NOT: Çin bugüne kadar Afrika'ya 180 milyon doz aşı gönderirken bunun beşte birini ücretsiz bir şekilde verdi.
Jinping etkinlikte duyurdu
BBC Türkçe’nin haberine göre, yeni aşı bağışı vaadini Senegal'deki üç yılda bir düzenlenen Çin-Afrika forumu sırasında yapan Şi Jinping, Çin şirketlerini önümüzdeki üç yılda Afrika kıtasında 10 milyar dolarlık yatırım yapmaları için cesaretlendireceklerini ekledi.
Aynı etkinlikte konuşan Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa da Çin'e yatırımları nedeniyle teşekkür etti.
Aşı eşitsizliği ve Omicron varyantı
Afrika'nın güneyinde Omicron virüsünün tespit edilmesi, kıtadaki aşılama hızını tekrar tartışmaya açarken Afrika nüfusunun yüzde yedisinden azı aşı olmuş durumda.
Bazı ülkelerde ise artık yeterince aşı bulunsa da halk arasında aşı yaptırmak istemeyenlerin oranı hala yüksek.
Dünyanın en zengin ülkelerinin çoğu, geçtiğimiz yılı koronavirüs aşılarını stoklayarak, gelişmekte olan ülkelerle doz paylaşma sözünü sürekli tutmadan, nüfusunu defalarca aşılamak için yeterli doz satın alarak geçirdi.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ/WHO) ve bilim insanları bu yaklaşımla ilgili sık sık ülkeleri uyardı.
Örgütün son olarak "küresel risk" olduğunu duyurduğu Omicron varyantı da aşı eşitsizliği sebebiyle düşük aşılama oranlarına sahip bir bölgeden çıktı.
Omicron varyantı, ilk olarak Güney Afrika'da tanımlandı, ancak uzmanlara göre oradan mı kaynaklandığı yoksa ülkeye bölgenin diğer bölgelerinden mi getirildiği belli değil.
Bilim insanlarının bildiği ve aşı bulunduğundan beri vurguladığı şey, aşılamanın düşük ve bulaşmanın yüksek olduğu yerlerde virüsün mutasyona uğrama olasılığının daha yüksek olduğu.
Afrika'ya seyahat kısıtlamaları
Japonya ve İsrail, yeni Covid-19 varyantının keşfinin ardından tüm yabancı uyrukluların ülkelerine girmesini yasaklarken, Türkiye de dahil en az 44 ülke birkaç Afrika ülkesinden seyahat kısıtlamaları getirdi.
ABD'nin önde gelen bulaşıcı hastalık uzmanı Dr. Anthony Fauci, Omicron varyantının mevcut Covid-19 aşılarına dirençli olup olmadığını öğrenmenin yaklaşık iki hafta süreceğini söyledi.