Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü (OECD) ülkeleri arasında Meksika'dan sonra okulların en uzun kapalı kaldığı ikinci ülke olan Türkiye'de okulların açılıp açılmayacağı henüz netlik kazanmadı.
Geçtiğimiz hafta istifa eden eski Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarih olarak 6 Eylül'ü göstermişti. Yeni Bakan Mahmut Özer görevi devraldığı gün "okulların açılacağını" ifade etti.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca "hazırlıkların tamamlandığını" vurguladı ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün yaptığı açıklamada "değerlendireceğiz" dedi.
Peki veliler okulların açılmasıyla ilgili ne düşünüyor.
Ipsos Araştırma Şirketi, 6 Eylül'de okulların yüz yüze eğitime başlamasına ilişkin velilerle yaptığı anketin sonucunu açıkladı.
Türkiye geneli 800 ebeveyn ile yapılan araştırmanın sonucuna göre; ailelerin yüzde 57'si 6 Eylül'de yüz yüze eğitime geçilmesi kararını doğru bulurken; yüzde 32’si bu kararın yanlış olduğunu ifade ediyor.
Sadece yüzde 15’lik bir kesim yollamak istemediğini belirtiyor.
Araştırmaya katılan velilerin yüzde 11'i yüz yüze eğitim ile ilgili henüz karar vermediğini söylüyor. Katılımcıların, büyük bir kısmı 6 Eylül'de okulların yüz yüze eğitime geçme kararını doğru bulsa da temmuzdan bu yana artan vakalar nedeniyle okulların yüz yüze eğitime başlayamayacağını düşünüyor.
"Okulların 6 Eylül'de açılması haliinde siz çocuğunuzu okula gönderir misiniz?" sorusuna ise; velilerin yüzde 78'i temmuz ayı başında "evet" yanıtını verirken, vaka artışlarıyla birlikten temmuz sonunda bu oran yüzde 71 oldu.
Araştırmaya katılan ebeveynlerin yüzde 71'i ise okulların açılabilmesi için öğretmenlere aşı zorunluğu getirilmesi gerektiğini söylerken; yüzde 20'si zorunlu olmaması gerektiğini belirtti.
"Çocuğunu okula gönderen aielelere aşı zorunluluğu getirilmeli mi" sorusuna ise ailelerin yüzde 60'ı "evet" yanıtını verdi. Yüzde 30 ise aşının zorunlulu olmaması gerektiğini savundu.
Çocuklarının aşılanmasıyla ilgili soruda ise; ebeveynler çekimser kaldılar. 13-18 yaş aralığında çocuğu olan ebeveynlerin yüzde 45'i çocuklarının aşılanmasını isteyeceğini belirtirken, bu oran 7-12 yaş grubu çocuklar olduğunda yüzde 20'ye geriledi.
4 milyonu aşkın öğrenci hiç erişemedi
Pandeminin ilk aylarında uzaktan eğitimden kopan çocukların sayısı 6 milyondu.
MEB Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünün mayıs ayında yaptığı son açıklamaya göre, 21 Eylül 2020- 30 Nisan 2021 tarihleri arasında12 milyon 805 bin öğrenci EBA'yı etkin biçimde kullandı.
Bu veriye göre 18 milyon 241 bin 881 öğrenciden 4 milyondan fazlası hem uzaktan eğitimden, hem de yüz yüze eğitimden uzak kaldı.
Uzaktan eğitime katılan öğrencilerin yüzde 60'ı ise dersleri yalnızca cep telefonundan takip edebildi.