Anne ve babalara tavsiyelerde bulunan Başkan Örnek, “Bu zorlu süreçte çocuğunuzun kaygılarını sizinle paylaşmasına fırsat verin, onu teşvik edin, samimi olun. Onu sevdiğinizi ve sevmeye devam edeceğinizi hep söyleyin, bu ona iyi gelecektir. Çocuğunuza güvendiğinizi, elinden geleni yaptığına inandığınızı söyleyin” şeklinde konuştu.
Uzmanlardan, öğrencilere psiko-sosyal destek sağlanmalı
Örnek, “Bazı öğrenciler kaygı bozukluğu, çalışmalarını yetiştiremeyecek olma endişesi ve Koronavirüs salgını ile birleşen bir 'hiçlik duygusuna" kapılarak çalışmaya dair motivasyonlarını kaybedebilirler. Yine bazı veli ve öğrencilerin bu kararlar sonrasında ciddi bir moral bozukluğu yaşamakta olduğu ve asıl olarak sınav esnasında Koronavirüs bulaşması kaygısı içerisinde oldukları gözlemlenebilir. Bu anlamda gerek MEB’ten gerekse uzmanlardan öğrencilere psiko sosyal destek sağlanmalı” dedi.
Öğrenciler sınava kendi okullarında gireceklerinden uyumda sıkıntı olmayack
Öğrencilerin bu sınavı yaşamlarındaki tek ve en önemli şey olarak görmemeleri gerektiğini kaydeden Başkan Örnek, “ Salgın sürecinde sınava girecek öğrenciler ve ebeveynleri, sınav kaygısı ile beraber olumsuz düşünceler geliştirmemeli. LGS’de ve YKS de sınav merkezi okul sayısının artırılması, sınıflardaki öğrenci sayılarının 10 öğrenci ile sınırlandırılması, maske ve mesafe kurallarına uyulması, okulların dezenfektan yapılması hastalığın bulaşma riskini düşürecektir. Ayrıca LGS’de öğrenciler kendi okullarında sınava gireceklerinden ortama uyumda sıkıntı yaşamayacaklar” ifadelerini kullandı.
Çocuğunuza sevdiğinizi ve sevmeye devam edeceğinizi söyleyin
Gaziantep Akademik Eğitimciler Derneği Başkanı Abdurrahman Örnek, konuşmasını şu cümlelerle sonlandırdı: “Sınav kaygısı öğrenilen bilginin sınav sırasında etkili bir biçimde kullanılmasına engel olan ve başarının düşmesine yol açan yoğun kaygı olarak ifade edilir. Kaygının hayatın içinde var olan ve doğal bir duygu olduğu, kişinin performansını olumsuz etkilemediği sürece kişiyi hedefine yönlendiren ve motive eden bir güç olduğu unutulmamalıdır. Ancak kaygının aşırı bir hal aldığında hayatın birçok alanında performansı azaltan bir engel halini aldığının da altını çizmek gerekir. Bu zorlu süreçte çocuğunuzun kaygılarını sizinle paylaşmasına fırsat verin, onu teşvik edin, samimi olun. Onu sevdiğinizi ve sevmeye devam edeceğinizi hep söyleyin, bu ona iyi gelecektir. Çocuğunuza güvendiğinizi, elinden geleni yaptığına inandığınızı söyleyin.” Leyla Adın