Parlakçı, “Haziran 2020 dönemi olarak sadece 20 bin öğretmen atamasının yapılması yeterli değildir. Gereksinim kadar atama yapılması ve alanlara göre kontenjanların gerçek duruma ve gereksinime göre yeniden belirlenmesi gerekiyor. Eğitim alanında çok sayıda kesim bu süreçte mağdur oldu. Bu kesimlerden biri de PİKTES öğretmenleridir. Arkadaşlarımızın sorunlarının çözümü için MEB’in acil önlem almalı” dedi.
Uzaktan eğitim döneminin eşitsizlikleri derinleştirdiğini kaydeden Başkan Parlakçı, “İnternet erişimi olmayan öğrenciler uzaktan eğitimden yararlanamamıştır. Özellikle sınav senesinde olan öğrenciler açısından bu eşitsizlik daha yoğun yaşanmıştır. Ailesi çalışmaya devam etmek durumunda olan öğrenciler EBA TV’den sunulan dersleri takipte sıkıntı yaşamıştır. Uzaktan eğitimde kullanılan ders içerikleri, derslerin anlatım hızı ve kullanılan içerikler ile uzaktan eğitimden amaçlananlar arasında uyum yoktur. Uzaktan eğitimde kullanılan içeriklerin denetimi yapılmalı, uygun olmayan içerikler kullanılmamalı. Uzaktan eğitim yaz tatilinde de devam edeceğinden öğretmenlere ders çekimlerinde görev verilmektedir. Öğretmenlerin, dinlenme başta olmak üzere, hakları yok sayılarak görevlendirme yapılmamalı ve uzaktan eğitimde kimi derslerin anlatımında yaşanan olumsuzluklar, siyasal iktidarın kendi siyasal ve ideolojik amaçlarını eğitime hâkim kılma isteğinin bir sonucudur. Aynı yüz yüze eğitimde olması gerektiği gibi uzaktan eğitimde de ders içerikleri bilimsel ölçülere göre oluşturulmalı” ifadelerini kullandı.
Acilen düzenleme yapılmalı ve oluşabilecek sorunlar engellenmeli
Öğretmenlerin tatilleri ile ilgili yasanın TBMM’de kabul edildiğini hatırlatan Parlakçı, “Yasanın kabulünden sonra yaz tatilinin kısalıp kısalmayacağı ile ilgili bir tartışma başladı. Bu konuda bir mağduriyet oluşmaması ve öğrenciler açısından istenilen sonuca ulaşılabilmesi için, MEB’in konunun tüm tarafları ile bir araya gelmesi ve süreci birlikte sürdürmesi gerekmektedir. Söz konusu yasanın en fazla mağdur ettiği kesim rehber öğretmenler olmuştur. Bu konuda acilen yeniden bir düzenleme yapılmalı ve oluşabilecek sorunlar engellenmeli.
Başkan Parlakçı, okul öncesi eğitim kurumlarının 1 Haziran tarihinden itibaren açılmasının sağlık açısından risk oluşturduğu tespitini yaparken,” Salgın bitene dek bu kurumların kapalı kalması gerekmektedir. MEB, Açık Öğretim Okulları 2’inci dönem sınavlarının 25-26 Temmuz 2020 tarihlerinde yapılmasına karar verdi. Örgün eğitim kurumlarında okuyan öğrencilerin birinci dönem notları sene sonu notu olarak kabul edilirken, aynı hakkın açık öğretim okullarında eğitim alan öğrencilere tanınmamış olması eşitsizlik yaratıyor” değerlendirmesinde bulundu.
Özel okullar ve resmi okullar arasında eşitsizlik oluşturacak
Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Ömer Parlakçı, konuşmasına şöyle devam etti: “MEB, özel okul sahiplerinin isteği doğrultusunda özel okul öğrencilerinden alınan ücretlerin okulların kapalı olduğu dönemde geri ödenmemesi kararı almıştır. MEB’in tercihi özel okul sahiplerinden yana değil, öğrenciler ve özel öğretim kurumlarında çalışan eğitim emekçilerinden yana olmalı. Kamu Denetçiliği Kurumu, özel eğitim kurumlarında çalışan ücretli öğretmenlerin de kadrolu öğretmenler gibi, ders ücretini artırımlı alması gerektiğine dair tavsiye kararı aldı. MEB, isteyen özel okulların 15 Ağustos tarihinden itibaren telafi eğitimi yapabileceğini açıkladı. MEB’in önceliği özel okul sahiplerinin gereksinimleri değil, öğrencilerin eğitim hakkı ve sağlığı olmalıdır. Ayrıca, alınan bu karar özel okullar ve resmi okullar arasında eşitsizlik oluşturacak.” Hüseyin Karataş