Eğitimlerin başlıca amacı, Adana, İzmir ve Mardin kentlerinde yaşayan kadınların, barış inşası ve çatışma dönüşümü konularında bilgi ve beceri kazanımlarını desteklemek ve kendi aralarında diyalog geliştirme süreçlerini kolaylaştırmak.
Bu doğrultuda, eğitim konuları genel hatlarıyla şu şekildedir: “Kavramsal Olarak Çatışma, Uzlaşı, Barış ve Barış Türleri, Sürdürülebilir Barış için Çatışma Analizi Metotları, Barış İnşası Süreçleri ve Çatışma Dönüşümü, Barış İnşası Süreçleri ve Kadınların Katılımı, Kadınların Barış İnşası Süreçlerine Katılımlarının Önündeki Engeller ve Bu Engellerle Başa Çıkma Yolları”
Bu konular teorik anlatımla birlikte simülasyon oyunlar ve yaratıcı drama yöntemiyle de ele alınacaktır. Dolayısıyla katılımcılar bu süreçte kendilerini deneyimsel yöntemler eşliğinde özgün bir şekilde ifade etme fırsatı da elde edilmesi hedefleniyor.
Katılımcılar ve Başvuru Süreci:
Bu eğitimler, barış inşası ve çatışma dönüşümü konularına ilgili, tercihen sivil toplum çalışmaları tecrübesi olan, yukarıda belirtilen kentlerde yaşayan kadınların katılımına açık.
Katılımcı seçimlerinde motivasyon, kurum temsiliyeti, çeşitliliği vb. kriterler değerlendirilecektir. Her eğitimin kontenjanı 25 kişilik.
Ayrıca, eğitimlerde yol ve konaklama desteği sağlanmamakta ve yalnızca yukarıda belirtilen kentlerden kadınların başvuruları beklenmektedir.
Son Başvuru Tarihleri: Mardin Eğitimi için son başvuru tarihi 03 Ocak 2022 Pazartesi Günü olup; Adana ve İzmir Eğitimleri için son başvuru tarihi 10 Ocak 2022’dir.
Proje Hakkında:
Kadınlar Toplumsal Barışı Anlatıyor Projesi, eğitimler ve podcastler aracılığıyla, kadınların çatışma dönüşümü ve barış inşası perspektifinden desteklenmesini; bu süreçlerin kendi aralarındaki birlikte yaşam ve diyalog geliştirme süreçlerini güçlendirmelerinde katkı sağlamayı hedefler.
Bunu yaparken, barış inşası ve çatışma çözümü eğitimlerinin yanı sıra oluşturacağı podcast serisi ile Türkiye’den ve dünyadan örneklerle kadın arabulucuların deneyimlerinden, hikayelerinden yararlanmayı ve farklı dillerde ulaşılabilir kılmayı amaçlar. Uzun zamandır bu alanda emek veren kadınların hikayelerinin bilinirliğinin artırılması konusunda küçük bir katkı sunmayı amaçlayan projenin uzun vadede toplumsal barış ve diyalog süreçlerine katkı sağlaması beklenmektedir.
Proje ekibi, Dilan Kaya (İçerik Geliştirme & Podcast Süreci Koordinatörü), Dilara Gök (Proje Koordinatörü & Eğitmen), Pınar Çetin (İzleme & Değerlendirme Uzmanı) ve Tunç Karaçay (Eğitmen & İçerik Geliştirme)’dan oluşmaktadır. Ekip, Türkiye’de uzun zamandır farklı kurumlar bünyesinde çatışma çözümü, barış inşası, kadın hakları ve katılımı alanlarında çalışmalar yürütmektedir. Bu kapsamda, uzun vadede toplumsal çatışmaların barışçıl yollarla çözülmesi konularında, farklı gruplarla, güçlendirme ve farkındalık çalışmaları üzerine çalışmakta, eğitimler geliştirip uygulamaktadır.