Birleşmiş Milletler Çocuk Yardım Fonu (UNICEF), son yaptığı açıklama ile koronavirüs salgınının küresel ölçüde eğitime verdiği zararın boyutlarını değerlendirdi. UNICEF, okullardaki güvenlik, arkadaşlık ve yemek yeme kültürünün yerini, kaygı, şiddet ve ergenlik çağındaki hamilelikler gibi sorunların aldığını ve milyonlarca öğrencinin uzaktan eğitime erişemediğini belirtti.
UNICEF sözcüsü James Elder düzenlediği basın toplantısında, COVID-19 salgını nedeniyle akademik tatilde olmayan ülkelerdeki 600 milyondan fazla çocuğun okulların kapanmasından hala etkilendiklerini söyledi.
Erken yaşta evlilik ve hamilelik
UNICEF açıklamasında, korona salgını yüzünden eğitime erişememenin, erken yaşta evlilik ve hamilelik, evde ya da sokakta şiddete maruz kalma, eksik beslenme gibi sorunları beraberinde getirdiğine dikkat çekildi.
UNICEF'in değerlendirmeleri şöyle:
Uganda gibi ülkelerde son 15 ayda genç yaşta hamile kalan öğrenci sayısının arttı, doğum öncesi bakım arayan 10-24 yaşındaki genç kızların hamilelik oranının yüzde 20 artış gösterdi.
Koronavirüs salgını çocuklar arasında ve çocuklara yönelik şiddeti de tırmandırdı. Çocuk yardım hatlarında, üç haneli artışlar görüldü.
Asya ve Pasifik'teki ülkelerin neredeyse yarısında okullar yaklaşık 200 gündür kapalı, Latin Amerika ve Karayipler'de de tam veya kısmi kapanmalardan etkilenen 18 ülke ve bölgedeyse şimdiye kadarki en uzun kapanmalar tespit edildi.
UNICEF’in bugün itibarıyla elindeki verilere göre Doğu ve Güney Afrika'da 5 ila 18 yaşlarındaki tüm çocukların yüzde 40'ının şu anda okula gitmediği tahmin ediliyor.
Uzaktan eğitime dünyadaki öğrencilerin en az üçte biri erişemiyor. Halen Doğu Asya ve Pasifik'te, 80 milyon çocuğun herhangi bir uzaktan eğitime erişimi olmadığı kaydedildi.
UNICEF sözcüsü James Elder, "Yine de çocukların ve gençlerin okula gitmemelerinin neden olacağı kayıplar hiçbir zaman telafi edilemeyebilir. Bu şokun kalıcı olumsuz etkileri olacak, bu yüzden bu şoku, eğitimi hızlandırmak - eğitimi yeniden tasarlamak için bir fırsat olarak kullanmalıyız" dedi.
Beş farklı çözüm önerisi
UNICEF yetkilileri durumun sürdürülebilir bir düzeyde olmadığını belirterek, durumu değiştirmek için de beş farklı çözüm önerisinde bulundu:
1- Okullar mümkün olan en kısa sürede yeniden açılmalı.
2- Hükümetler ve bağışçılar eğitim bütçesini korumalı.
3- Okullar yeniden açıldıkça, COVID-19 öncesinde okula gitmeyen çocuklar da kayıt altına alınmalı. Bu, mali engelleri kaldırarak, öğrenme kaynakları sağlayarak, kayıt gerekliliklerini gevşeterek ve hem okulda hem de yaygın programlarda esnek programlar sunarak yapılabilir.
4- Borç hafifletme tasarrufları, uluslararası finans kurumları fonları ve bağışçı hükümetler tarafından resmi kalkınma yardımı taahhütlerinin yerine getirilmesiyle sağlanan küresel bir finansman olanağı yoluyla finansmanı artırmak da dahil olmak üzere, en savunmasız kişilere yapılan nakit transferleri arttırılmalı.
5- Pandemiyi sona erdirmek için her şey yapılmalı. Bu da, aşıları her yerde kullanılabilir hale getirmekle başlar.