“Zaman kaybetmeden uzaktan eğitimde Fen Liseleri ve Anadolu liselerine yönelik yapılan geliştirici alt yapı çalışmalarının mesleki eğitim için de planlanması önemlidir. Bu bağlamda, teknolojik değişim ve dönüşümü gerçekleştirmek bir zorunluluk halini almıştır” dedi.
Covid-19 nedeniyle küresel krizden ülkemizin fazlasıyla etkilendiğini kaydeden Örnek, “Meslek Liselerimiz de bu süreçte fazlasıyla güzel ürünler çıkararak kendilerini üretimin bir parçası olarak ispatlamışlardır. Kriz zamanları görmezden gelinen alanlar için bazen fırsata dönüşmektedir. Mesleki eğitim de bu alanlardan biriydi. Covid-19 krizi ile mesleki eğitim üretime yaptığı katkılarla kendisini ispatlamıştır. Meslek liseleri “bu alanda ben de söz sahibiyim” diyerek yapılacak LGS sınavlarında bundan sonra belki de tercih sıralamalarını yükseltecektir. Bu zor günlerde Mesleki ve Teknik Eğitimin bireylere sadece mesleki ve teknik bazı beceriler kazandırmaya yönelik bir eğitim faaliyeti olmayıp ülkesini, toplumunu düşünen tam bir ahilik ahlakı çalışmasıyla toplumsal dayanışmanın ve yardımseverliğin de en güzel örneğini göstermiştir” şeklinde konuştu.
Tercih dönemlerinde öğrenciler meslek liselerine yönlendirilmeli
“Yüzlerce alan ve dalda öğretim programı uygulayan Mesleki Eğitim Merkezleri olası daralmanın yaşanması durumunda bu daralmayı aşmada da önemli bir güç olacaktır” diyen Başkan Örnek, “Milli Eğitim Bakanlığı, LGS öncesi mesleki eğitimde nitelikli okul sayısını artırmalı gerekirse tercih dönemlerinde zeki öğrencileri ısrarla Meslek liselerine yönlendirmelidir. Son dönemde mesleki ve teknik eğitimde yaşanan gelişmeler sorunların çözümü noktasında umut vaat etmekte. 2023 Eğitim Vizyonu Belgesi’nde Mesleki ve Teknik Eğitim’deki sorunların çözümü noktasında somut bazı planlamaların devreye girmesiyle birlikte Mesleki ve Teknik Eğitimde olumlu gelişmelerin yaşanması ise oldukça sevindiricidir” değerlendirmesinde bulundu.
İstihdam garantili meslek liseleri sonuç vermeye başladı
Gaziantep Akademik Eğiticiler Derneği Başkanı Abdurrahman Örnek, konuşmasını şu cümlelerle bitirdi: “Özellikle OSB’lerde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı iş birliğiyle mesleki ve teknik okul sayısının arttırılması ve sektörün mesleki ve teknik eğitimle iş birliğini arttırmaya dönük belli alanlarda eğitim vermek üzere açılan istihdam garantili meslek liseleri gibi uygulamalar kısa vadede etkili sonuçlar ortaya koymuştur. Nitekim son birkaç yılda Mesleki Eğitim Merkezleri’ne kayıt yaptıran öğrenci sayısının artmış olması Mesleki ve Teknik Eğitim adına oldukça olumlu gelişmelerdir. Özellikle istihdam garantili meslek liselerine başarılı öğrencilerin yönelmeye başlamış olması sorunların çözümü adına yapılan uygulamaların doğru olduğunu göstermektedir.” Hüseyin Karataş