Eğitime ayrılan bütçesinin yetersiz olduğunu söyleyen Türk Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Bekir Avan, “2022 MEB bütçesi bakarak eğitimdeki sorunların önümüzdeki yılda devam edeceğini söyleyebiliriz. Çünkü bu bütçe geleceğe yönelik yatırımların yapılacağı bir bütçe değil” dedi.
40 kişilik sınıflar varsa eğitime yeterli bütçe ayırdığımızı söylememiz mümkün değil
2022 bütçe kanunun planlaması kapsamında eğitime yüzde 15 bütçe ayrıldığını hatırlatan Avan, “Millî Eğitim Bakanlığı’nın kendi rakamlarıyla ortaya koyduğu gerçeklere bakarsak 100 binin üzerinde öğretmen açığı, binlerce okul ve derslik açığı ve Gaziantep’te ikili eğitim ve 40 kişilik sınıflar varsa eğitime yeterli bütçe ayırdığımızı söylememiz mümkün değil. Rakamsal olarak büyük gösterilse de Türkiye kalabalık sınıflardan ve birleştirilmiş sınıflardan kurtulamamış, ikili eğitimden normal eğitime geçememiş ve okul öncesi halen zorunlu hale gelememiş. Bu anlamda eğitimle ilgili kaynağın Türkiye gerçekleriyle çok örtüştüğünü söyleyemeyiz. Büyük bir hamle yapılmalı ve eğitimle ilgili tüm rakamlar normalleşmeli” açıklamasını yaptı.
Eğitim meselesini çözemeyen ülkeler kalkınma sorununu çözemezler
Kalkınmanın eğitimle başladığını dolayısıyla eğitime ayrılan bütçenin yetersiz olduğunu belirten Avan, “Bir ülkenin lokomotifi eğitim ve kalkınma eğitimden başlar. Eğitim meselesini çözemeyen ülkeler kalkınma sorununu çözemezler. Türkiye eğitimle ilgili büyük hamleleri eksik yapıyor ve bu anlamda tüm siyasi partileri de uyarıyoruz. Eğitimle ilgili tam hamle yapılmadı, yeterli bütçe ayrılmadı, eğitimde okul, derslik, öğretmen, personel ihtiyacını karşılayacak bir bütçe yıllardır ayrılmadı. Eğer eğitim problemini çözemezsek ülkenin diğer alanlarındaki problemleri de çözemeyeceğiz” tespitini yaptı.
Bu bütçeyle okul, derslik, öğretmen ve personel ihtiyacı karşılanamaz
Başkan Avan, “Bu bütçe ile okul, derslik, öğretmen ve personel ihtiyacının karşılanması mümkün değil. Şu an okullarda halen temizlik adı altında vergisi verilen vatandaşlarımızdan para toplanıyorsa, okullara değişik şekillerde veliler üzerinden kaynak oluşturulmaya çalışılıyorsa eğitime ve okullara yeterli kaynak ayrıldığını söylememiz mümkün değil. Üniversite öğrencileri barınma için yeterli yurt bulamıyorsa, üniversite öğrencilerin parası için vatandaşlar halen sıkıntılı ise yeterli bütçe ayrıldığından söz edemeyiz” şeklinde konuşma yaptı.
Türk Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Bekir Avan konuşmasını şöyle sürdürdü: Okul ve derslik açığının kapatacak bütçe oluşturulmalı. Eğitim çalışanlarının bütçe içerisinde alacakları maaş artışları, yaşanabilir bir şekle dönüşmeli. Bu anlamda Gaziantep’te öğretmenler geçinemiyor. Eğitim çalışanlarını ayakta tutacak, bir maaş sisteminin kalemleri bütçenin içerisine eklenirse bütçedeki açığı görebiliriz. Akademisyenler, üniversite çalışanları ve üniversitelerin fiziki eksikliğiyle ilgi gerçek rakamlar bütçeye konulsa ayrılması gereken bütçe genel anlamda ortaya çıkacak.”
Eğitimden tasarruf eden ülkeler ülkenin geleceğinden tasarruf eder
“Eğitimden tasarruf eden ülkeler ülkenin geleceğinden tasarruf eder” uyarısı yapan Avan, “Bir ülkenin geleceğinden tasarruf etmeye hiç kimsenin hakkı yok. Hele ki Türkiye eğitimden asla tasarruf edemez. Çünkü Türkiye eğitimden tasarruf ederse geleceğinden tasarruf etmiş olur ve o zaman da çocuklarımız iyi yetişmemiş olur ve dünya milletler içerisindeki yarışı da kaybederiz. Dünya milletler içerisindeki yarış eğitimle en üst noktaya çıkar” ifadelerini kullandı. Hüseyin Karataş