ANASAYFA arrow right Eğitim

MEB kayıtlarında öğrenci görünen 4 milyon çocuk karne alamayacak

MEB kayıtlarında öğrenci görünen 4 milyon çocuk karne alamayacak
YAYINLAMA: 12 Kasım 2021 / 15.41
GÜNCELLEME: 12 Kasım 2021 / 15.41
Kaya, 'AKP, 4+4+4 sistemini zaten çocukları laik, demokratik eğitimden uzaklaştırmak için getirmişti. Öğrencilerin yüzde 5'i sadece kağıt üstünde öğrenci yani okula hiç gitmiyorlar' dedi.

71 bin 320 okulda kayıtlı 18 milyon öğrenci ve 1.2 milyon öğretmen bugün ara tatile çıkıyor. “MEB kayıtlarında halen öğrenci görünen 4 milyonu aşkın çocuk hiç okula gitmeden ara tatile girecek” diyen TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Üyesi Milletvekili Yıldırım Kaya, “Mahmut Özer ara karneyi kime vereceksiniz?” diye sordu. Kaya, “Özellikle de ortaokul ve lise seviyesinde 4 milyonu aşkın öğrenci tarikatlara itildi. TBMM'ye soru önergesi verdim. MEB, rakamları gizleyip, cevaplamadı" ifadeleri kullandı. AKP, 4+4+4 sistemini zaten çocukları laik, demokratik eğitimden uzaklaştırmak için getirmişti diyen Kaya, "öğrencilerin yüzde 5'i sadece kağıt üstünde öğrenci yani okula hiç gitmiyorlar" dedi.

Okullar, 2 yıla yakın kapalı kaldıktan sonra 10 hafta önce açıldı. 18 milyon öğrenci ve 1.2 milyon öğretmen bugün 9 günlük ara tatile giriyor. 32 yıl öğretmenlik yapan TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Üyesi ve CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, pandemide 2.5 aylık eğitim sürecini Sözcü'den sultan Uçar'a değerlendirdi.

 “MEB'i tarikatlar yönetiyor. Çocuklar paylaşıldı” diye uyaran Kaya, “AKP, 4+4+4 sistemini zaten çocukları laik, demokratik eğitimden uzaklaştırmak için getirmişti. Kız çocuklarında 2012'de yüzde 98.9 olan okullaşma oranı 2021'de yüzde 5.8 kayıpla, yüzde 93.1'e indi. Okullaşma oranı yüzde 95'e düştü. Öğrencilerin yüzde 5'i sadece kağıt üstünde öğrenci yani okula hiç gitmiyorlar.”

“Özellikle de ortaokul ve lise seviyesinde 4 milyonu aşkın öğrenci tarikatlara itildi. TBMM'ye soru önergesi verdim. MEB, rakamları gizleyip, cevaplamadı. İstisnasız her yıl binlerce çocuk daha ilkokulda eğitim sisteminden koparılıyor. Kasıtlı olarak eğitime yatırım yapılmıyor. MEB bütçesinin bu haliyle eğitimde sorunları çözemeyeceğini Bakan Mahmut Özer'e bizzat anlattım. ”

İstanbul Esenyurt'ta 70 kişilik tıka basa sınıfları gözlerimle gördüm diyen Kaya, "bu salgında sınıflar tıka basa dolu. Bir çok okulda norm kadro 90 öğretmen ama sadece 10'u kadrolu yani 80'i aslında öğretmen bile değil. Başka bir okulda 52 öğretmenden 40'ı ücretli. Türkiye'deki 87 bin ücretli öğretmenden sadece 23 bini eğitim fakültesi mezunu. Gerisi; aşçılık, otelcilik, kuaförlük, ziraat teknikeri gibi 2 yıllık MYO mezunları ama derslere giriyorlar" dedi.

Kaya, "32 yıl derse giren bir ilkokul öğretmeniyim. Eğitim fakültesi mezunları bile birinci sınıflara ders vermekte zorlanır. Aşçılık, kuaförlük, turizm, ziraat teknikeri, okul öncesi öğretmenliği, çocuk gelişimi bölümü gibi meslek gruplarına çocuklar teslim edilemez. Onları, ötekileştirmiyorum. Çünkü mezun oldukları alanda iş bulamadıkları için MEB'in kölelik ücretine razı oluyorlar" ifadelerini kullandı.

 “Ankara'da 1250 öğrencili Mustafa Aslan Ortaokulu'na, 15 Temmuz'da el koydular. Mülk sahibi dava açıp, kazandı ifadelerini kullanan Kaya, "Ortada kalan 1250 öğrenciyi 1100 öğrencili bir ilkokula gönderdiler. Aynı mahallede biri 22 diğeri 36 toplam 58 derslikli 2 imam hatip var. İmam hatipleri birleştirmek yerine 1250 öğrenciyi 18 derslikli ilkokula sıkıştırdılar. Kurnazca hareket edip, çocuklar imam hatiplere yönlendiriyor" dedi.

Sözlerine devam eden Kaya, “Sayıştay, öğretmen açığını 138 bin olarak açıkladı. Gerçek açık en az 250 bin. Eğitim fakültesi mezunu 650 bin öğretmen ise atama bekliyor. MEB 4-5 bin lira maaş ödememek için saat başına 22 lira, aylık bin 200 ile 2 bin lira arasında parayla ücretli öğretmenlik yaptırıyor. MEB, sınıfta öğretmen varmış gibi yapıyor. Öğretmen yoksa eğitim yoktur. Bu kişilerin ders vermesi de son derece yanlış" ifadelerini kullandı.

Kaya, “Okullar 2 yıl kapalıyken tadilat tamirat yapılmadı. Deprem hasarlıları bile yıkmadılar. 81 ilin şimdi kimisinde 300, kimisinde 40-50 okul aynı anda tadilatta. Salgında, sınıf mevcutları düşürülmesi gerekirken, üste 2-3 okulun öğrencisi tek okulda toplandı. Afyonkarahisar Şemsettin Karahisari Ortaokulu' nu önce 5 milyon lira harcayıp, güçlendirdiler. 1 hafta sonra ‘Depreme dayanıklı değil' raporu tutup, yıktılar. Boşa para harcanmasına mı, öğrenci mağduriyetine mi yanalım?”

İlginizi Çekebilir
33 tıp fakültesinde kontenjan dolmadı
33 tıp fakültesinde kontenjan dolmadı
Ankara Tabip Odası'nın tıp fakültelerinin azalan tercihlerine yönelik nedenlerin sıralandığı notta, "Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın olumsuz etkisiyle yaşanan sorunlar, sağ...
#Eğitim / 30 Ağustos 2022
Ziraat fakültelerinde tarım eğitimi bitti
Ziraat fakültelerinde tarım eğitimi bitti
Türkiye’de tarımın AKP dönemindeki çöküşü tartışılırken ziraat fakültelerinin faaliyet raporları da tarım eğitimindeki sorunları gözler önüne serdi. Pek çok fakültenin ra...
#Eğitim / 29 Ağustos 2022
198 yeni okul, 3 bin 605 yeni derslik hizmete açılacak
198 yeni okul, 3 bin 605 yeni derslik hizmete açılacak
Milli Eğitim Bakanlığı, 2022-2023 eğitim yılı başında 198 yeni okul, 3 bin 605 yeni dersliğin hizmete açılacağı; yeni inşa edilen ve güçlendirilen 450 eğitim binasında 6...
#Eğitim / 28 Ağustos 2022
YÖKDİL bu yıl ilk kez elektronik ortamda da uygulanacak
YÖKDİL bu yıl ilk kez elektronik ortamda da uygulanacak
Elektronik YÖKDİL 14 Mayıs'ta Ankara, İstanbul, İzmir ve Adana'daki e-sınav uygulama binalarında gerçekleştirilecek.
#Eğitim / 06 Nisan 2022
Açık Lise sınav sonuçları açıklandı
Açık Lise sınav sonuçları açıklandı
MEB Açık Öğretim Liselerinde eğitimini tamamlayıp üniversite sınavlarına hazırlanan öğrenciler, 2. dönem AÖL sınav sonuçlarını açıkladı.
#Eğitim / 24 Mart 2022
YKS'de geç başvuru süreci başladı
YKS'de geç başvuru süreci başladı
YKS için başvuru tarihini kaçıran adaylar, bugün ve yarın başvuru yapabilecek. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başvuru tarihini kaçıranlar için iki gün sürecek başvu...
#Eğitim / 16 Mart 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *